Meteen naar de content

Vegan gyros

Liefhebbers van de Griekse keuken, opgelet! Met trots introduceren we dit verrukkelijke recept voor vegan gyros. Stel je voor: de sappige, kruidige smaak van gyros, maar dan 100% plantaardig. En geloof ons, deze versie doet absoluut niet onder voor het origineel.


Of je nu graag plantaardig eet, of gewoon eens iets nieuws wilt proberen, dit recept is een absolute must-try. Het is niet alleen superlekker maar ook nog eens heel makkelijk om te maken. In maar 25 minuten heb jij deze vegan gyros al in je handen en kun je je tanden erin zetten.


Dit is dé kans om je vrienden en familie te verrassen met een moderne twist op een tijdloze klassieker. Ga ervoor en duik in de wereld van vegan gyros – een smaakexplosie die je niet wilt missen! 

Vegan gyros

(soja- en glutenvrij)

Aantal

4-5 pita broodjes

Totale tijd

25 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 125 g Peas Maker Stukjes
  • 2 el olijfolie
  • 2 el appelazijn (of citroensap)
  • 1 el uienpoeder
  • 1 el oregano
  • 1 el zoete paprikapoeder
  • 1 el mosterd
  • ½ el knoflookpoeder
  • ½ el komijnpoeder
  • ½ el agavesiroop
  • 1 tl zout
  • ½ tl gedroogde chilivlokken


  • 5-6 pitabroodjes (glutenvrij)

Zo maak je het


1.

Doe de Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier gekookt water op. Laat 5-10 minuten wellen. Zeef de stukjes. Voeg de olijfolie toe aan de kom samen met de appelazijn, uienpoeder, oregano, zoete paprikapoeder, mosterd, knoflookpoeder, komijnpoeder, agavesiroop, het zout en de gedroogde chilivlokken. Roer alles goed en voeg dan de gezeefde Peas Maker Stukjes toe aan de kom. Meng alle stukjes goed door de marinade*.

2.

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de gemarineerde Peas Maker Stukjes over het papier. Bak ca. 15 minuten in de oven.

3.

Verwarm de pitabroodjes zoals staat beschreven op de verpakking. Vul de pitabroodjes bijvoorbeeld met wat gesneden ijsbergsla, plakjes tomaat, plakjes komkommer, gesneden rode ui en de vegan gyros. Garneer als laatste met wat vegan knoflooksaus of vegan tzatziki.

Tip: Je kunt heel makkelijk zelf vegan knoflooksaus maken. Hier hebben wij een recept voor. Deze kun je vinden bij het recept voor de vegan kapsalon. Wil je graag vegan tzatziki maken? Hier hebben we ook een recept voor staan op de website. Deze kun je vinden bij de vegan souvlaki.


*Je kunt de gemarineerde Peas Maker Stukjes nu ook bewaren in de koelkast en op een later moment bakken in de oven. Zo trekken de smaken nog meer in de stukjes.

Ben jij ook zo dol op gerechten met broodjes of wraps? Dan denken we dat je de volgende recepten ook erg lekker gaat vinden:


Wraps 


Broodjes

Wat is vegan gyros?

Wanneer je denkt aan het zonnige Griekenland, zie je waarschijnlijk direct beelden van oude ruïnes, schitterende stranden en natuurlijk... gyros! Gyros is een populaire Griekse fastfood lekkernij die traditioneel wordt gemaakt van geroosterd vlees, geserveerd in een pita met tomaat, ui en tzatziki saus. Het woord 'gyros' komt van het Griekse woord voor 'draaien', wat verwijst naar de manier waarop het vlees traditioneel wordt geroosterd op een verticale spies.

Makkelijke vegan versie

In plaats van vlees wordt deze versie gemaakt met de Peas Maker Stukjes. De stukjes worden gemarineerd in een mix van smaakvolle kruiden en specerijen, waardoor ze dezelfde heerlijke smaak en textuur krijgen als de traditionele gyros.


Waar het traditionele gyros gerecht ooit ontstond uit de behoefte aan een snel en vullend straatvoedsel, biedt vegan gyros een moderne twist die zowel heerlijk als duurzaam is. Of je nu graag vegan eet of gewoon op zoek bent naar een nieuwe culinaire ervaring, vegan gyros is een smakelijke manier om een tijdloze Griekse klassieker te herontdekken.

Hoe maak je vegan gyros?

Om vegan gyros te maken heb je niet veel nodig en waarschijnlijk heb je de meeste ingrediënten al in je keukenkast staan. 


We wellen de Peas Maker Stukjes eerst in gekookt water. Daarna zeven we de stukjes en laten dit kort uitlekken. Ondertussen maken we de smaakvolle marinade in de kom. We mengen de olijfolie samen met de appelazijn, uienpoeder, oregano, zoete paprikapoeder, mosterd, knoflookpoeder, komijnpoeder, agavesiroop, het zout en de gedroogde chilivlokken. Hier voegen we de gewelde Peas Maker Stukjes aan toe. Dit roeren we goed door de marinade zodat elk stukje goed bedekt is. Dit bakken we dan in de oven. 


We eten deze vegan gyros lekker in een pitabroodje samen met wat ijsbergsla, tomaat, komkommer en vegan knoflooksaus of vegan tzatziki.


Wil je graag andere lekkere combinaties weten? Lees dan snel verder. We zijn benieuwd wat jij een lekkere combinatie vindt met deze vegan gyros.

Wat zijn lekkere combinatiesbij vegan gyros?

Er zijn tal van heerlijke combinaties die perfect samengaan met deze
Griekse vegan gyros.

Groenten

Traditioneel wordt gyros geserveerd met plakjes tomaat en rauwe ui. Maar je kunt je gyros nog rijker maken door er andere groenten aan toe te voegen. Denk aan:


  • Komkommer: voor een frisse crunch.
  • Paprika: voegt zoetheid en kleur toe.
  • Sla: voor een lichte, knapperige textuur.
  • Rode kool: lekker knapperig.
  • Geroosterde aubergine: voor een rokerige diepte.

Sauzen

  • Vegan tzatziki: Dit is de klassieke saus voor gyros. Gemaakt van plantaardige yoghurt, knoflook, komkommer en dille, het biedt een verkoelende tegenhanger voor de rijke smaken van de vegan gyros. Wil je zelf vegan tzatziki maken, dan kun je het recept hiervoor vinden bij de vegan souvlaki.
  • Hummus: Deze romige kikkererwtenpasta is niet traditioneel Grieks, maar vormt wel een heerlijke aanvulling op gyros.
  • Rode uiensaus: Een zoete en licht pittige saus gemaakt van rode uien, tomatenpuree en kruiden. Ook delen we een heerlijke rode uiensaus op de website. Dit recept kun je vinden bij het recept voor vegan shoarma.
  • Aioli: Een rijke knoflookmayonaise die perfect past bij de gekruide Peas Maker Stukjes.
  • Vegan knoflooksaus: Nu heb je tegenwoordig ook kant-en-klare knoflooksaus maar deze kun je ook heel makkelijk zelf maken. Bij het recept voor vegan kapsalon delen wij ook een heerlijke vegan knoflooksaus.

Bijgerechten

  • Griekse salade: Een frisse mix van tomaten, komkommer, olijven, vegan feta en rode ui met een dressing van olijfolie, azijn en oregano.
  • Spanakopita: Een hartige taart gemaakt van spinazie en feta verpakt in knapperige filodeeglagen.
  • Pitabrood: Warm, zacht en perfect om de sappen en sauzen op te nemen.
  • Patat/frites: Wie kan er nu nee zeggen tegen knapperige frietjes naast hun gyros?

Wanneer je je gyros samenstelt, is het een kwestie van experimenteren en ontdekken wat voor jou werkt. Of je nu gaat voor de traditionele toppings of je eigen draai eraan geeft, met gyros zijn de mogelijkheden eindeloos en altijd heerlijk!

Kun je deze vegan gyros voorbereiden?

Ja, je kunt deze vegan gyros heel makkelijk voorbereiden. Bewaar de Peas Maker Stukjes, nadat je het hebt gemend door de marinade, in de koelkast. Haal pas uit de koelkast zodra je de stukjes wilt gaan bakken in de oven. 


Tip: Leg de Peas Maker Stukjes gerust een dag eerder in de marinade. Zo trekken de heerlijke kruidige smaken goed in de stukjes.