Meteen naar de content

Vegan shoarma

Deze vegan shoarma is echt zo ontzettend lekker en je maakt het ook nog eens in een handomdraai. De Peas Maker Stukjes zijn heerlijk op smaak gemaakt met een kruidige marinade. De zelfgemaakte tahinsaus en uiensaus maken deze vegan shoarma extra speciaal.


Eet bijvoorbeeld in een wrap, pitabroodje of door een salade. De combinatie met de knapperige ijsbergsla, frisse komkommer en tomaat maken dit gerecht helemaal compleet.


We zijn heel benieuwd wat je van deze vegan shoarma gaat vinden.

Vegan shoarma

(soja- en glutenvrij)

Aantal

4-5 wraps

Voorbereidingstijd

15 minuten

Totale tijd

30 minuten

Recept afdrukken

Ingrediƫnten

Voor de vegan shoarma

  • 125 gĀ Peas Maker StukjesĀ 
  • 2 el olijfolie
  • 2 el appelazijn (of citroensap)
  • 1 el mosterd
  • 1 el uienpoeder
  • 1 el zoete paprikapoeder
  • 1 el korianderpoeder
  • 1 el komijnpoeder
  • Ā½ el knoflookpoeder
  • 1 tl agavesiroop
  • 1 tl zout
  • Ā½ tl kaneelpoeder
  • Ā½ tl kardemompoeder
  • Ā½ tl kurkumapoeder
  • Ā½ tl zwarte peper


  • 4-5 wraps(of pitabroodjes)

Voor de tahinsaus (optioneel maar aanrader)

  • 60 gĀ tahinĀ 
  • 4 el water
  • 1 el citroensap
  • Ā¼ tl knoflookpoeder
  • Snufje zout


Voor de uiensausĀ 
(optioneel maar aanrader)

  • 1 (50 g) witte ui
  • Handje verse peterselie
  • 35 g tomatenpuree
  • 2 el water
  • 1 el olijfolie
  • Ā½ tl sriracha saus
  • Ā¼ tl agavesiroop
  • Ā¼ tl zout
  • Versgemalen zwarte peper, naar smaak

Zo maak je het


1.

Voor de vegan shoarma: doe de Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier gekookt water op. Laat 10 minuten wellen (niet langer). Zeef de stukjes en laat uitlekken.Ā 

2.

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius (boven- en onderwarmte)*.

3.

Meng in een grote kom de olijfolie, appelazijn, mosterd, uienpoeder, zoete paprikapoeder, korianderpoeder, komijnpoeder, knoflookpoeder, agavesiroop, het zout, de kaneelpoeder, kardemompoeder, kurkumapoeder en zwarte peper. Voeg de Peas Maker Stukjes toe en meng alles goed (gebruik eventueel je handen) totdat alle stukjes goed bedekt zijn met de marinade**.Ā 

4.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de stukjes. Zorg dat alle stukjes goed los van elkaar liggen. Bak ca. 15 minuten in het midden van de oven.

5.

Voor de tahinsaus: meng de tahin, het water, citroensap, de knoflookpoeder en het zout in een kom. Leg voor nu opzij.

6.

Voor de uiensaus: snipper de witte ui en hak de peterselie fijn. Doet dit in een kom samen met de tomatenpuree, het water, de olijfolie, sriracha saus, agavesiroop, het zout en de zwarte peper. Roer alles goed en leg opzij.

7.

Verwarm je wrap volgens de bereidingswijze op de verpakking.Ā 

8.

Smeer wat uiensaus op je wrap, leg dan wat blaadjes ijsbergsla, plakjes tomaat, plakjes komkommer en wat vegan shoarma erop. Garneer als laatste met wat tahinsaus.Ā 

* Volg de aangegeven oventemperatuur in het recept als richtlijn. Aanpassingen kunnen nodig zijn voor specifieke ovens. Een oventhermometer kan hierbij een uitstekende hulp zijn.


** Je kunt vanaf nu ook de gemarineerde Peas Maker Stukjes bewaren in de koelkast en later afbakken in de oven.


Tip 1: Ook lekker op een pitabroodje of door een salade.


Tip 2: Voor dit recept hoef je alleen maar glutenvrije wraps te gebruiken om dit gerecht helemaal glutenvrij te maken. Zo heeft Albert Heijn watĀ glutenvrije optiesĀ maar de JumboĀ ook.

Ben jij ook zo dol op makkelijke gerechten uit de oven? Dan denken we dat je de volgende recepten ook erg lekker gaat vinden:


ā€¢Ā Amerikaanse salade

ā€¢Ā Taco salade

ā€¢Ā Vegan kapsalon

ā€¢Ā Filodeeghapje

ā€¢Ā Griekse ovenschotel

Wat is vegan shoarma?

Shoarma is een gerecht dat uit het Midden-Oosten komt. Het gekruide vlees wordt gegrild en daarna geserveerd in een pitabroodje of platbrood, zoals een wrap. Hier wordt dan nog rauwkost aan toegevoegd samen met wat knoflooksaus.Ā 

Vegan shoarma

Wat ons betreft, heb je geen vlees nodig, om lekker te kunnen genieten van shoarma. We hebben een heerlijk kruidenmengsel gemaakt, waar we de Peas Maker Stukjes in laten marineren. Hierna gaan de stukjes de oven in. Zo krijgen de stukjes een heerlijke bite en trekken de smaken goed in.Ā 

Rauwkost

Je kunt natuurlijk variĆ«ren in rauwkost. Wij gebruiken ijsbergsla, tomaat en komkommer in dit recept. Maar je kunt natuurlijk ook voor andere rauwkost kiezen. Denk bijvoorbeeld aan: wortel, verschillende koolsoorten, paprika en radijsjes.Ā 

Hoe maak je vegan shoarma?

Je maakt deze vegan shoarma in maar 15 minuten en daarna doet de oven de rest van het werk. Dat maakt dit recept zo ideaal. Weinig inspanning en lekker eten voor iedereen.


We wellen eerst de Peas Maker Stukjes in gekookt water. In een grote kom mengen we de olijfolie, appelazijn, mosterd, uienpoeder, zoete paprikapoeder, korianderpoeder, komijnpoeder, knoflookpoeder, agavesiroop, het zout, de kaneelpoeder, kardemompoeder, kurkumapoeder en zwarte peper. Hier voegen we dan de gewelde Peas Maker Stukjes aan toe. We mengen dan alles goed. We verdelen de gemarineerde stukjes over een bakplaat met bakpapier. We bakken dit dan af in een voorverwarmde oven op 220 graden Celsius.

Terwijl de Peas Maker Stukjes aan het bakken zijn in de oven maken we de tahinsaus en de uiensaus. We mengen deĀ tahin, hetĀ water, citroensap, deĀ knoflookpoederĀ en hetĀ zoutĀ in een kom. Dan mengen we in een andere kom de gesnipperdeĀ witte ui, fijngehakteĀ peterselie,Ā tomatenpuree, het water, de olijfolie,Ā sriracha saus,Ā agavesiroop, hetĀ zoutĀ en deĀ zwarte peper.


We smeren eerst wat uiensaus op een wrap gevolgd door wat ijsbergsla, plakken tomaat en plakken komkommer. Hier verdelen we dan wat van de vegan shoarma over. Als laatste garneren we af met de zelfgemaakte tahinsaus.

Hoort tahinsaus en uiensaus bij vegan shoarma?

Dit is geheel afhankelijk van waar je de shoarma eet. Zo heeft iedereen zijn eigen voorkeur. Tahinsaus en uiensaus wordt vaak gegeten bij shoarma in het Midden-Oosten. En, omdat wij dit een favoriete combinatie vinden, hebben we het recept voor de tahinsaus en de uiensaus gedeeld in dit recept. Het is geenĀ mustĀ maar wat ons betreft zeker wel een aanrader. Het maakt deze vegan shoarma extra speciaal.


De tahinsaus is eigenlijk een andere versie van knoflooksaus aangezien in de tahinsaus ook knoflook wordt gebruikt. Het is meer romig en minder zoet van smaak dan de knoflooksaus uit de supermarkt.

Kun je deze vegan shoarma ook voorbereiden?

Ja, je kunt deze vegan shoarma prima voorbereiden. Zodra je de marinade hebt gemaakt en je de gewelde Peas Maker Stukjes hebt gemengd door de marinade, kun je dit prima een dag bewaren in de koelkast

Tip: Maak juist lekker een paar uur of een dag van tevoren. Zo trekken de smaken van de marinade goed in de Peas Maker Stukjes. Hierna hoef je de stukjes alleen nog maar te bakken in de oven.