Broccoli met venkelgehakt

Sommige recepten ontstaan bijna per ongeluk. Je combineert een paar vertrouwde smaken en ineens staat er iets op tafel dat je eigenlijk meteen opnieuw wilt maken. Zo is het ook met dit recept voor broccoli met venkelgehakt.
Wat begon als een experiment om iets simpels, kruidigs te maken bij een pastagerecht, is inmiddels uitgegroeid tot een gerecht dat we hier regelmatig klaarmaken. Het is snel, voedzaam, smaakvol en bovenal heel veelzijdig. Je kunt het eten als bijgerecht naast een romige of pittige pasta, maar je kunt het ook eenvoudig zelf de hoofdrol laten spelen door het door de pasta te husselen.
We nemen je mee in de bereiding van dit gerecht, leggen uit hoe je het handig bewaart en weer opwarmt, en geven we tips over hoe je het kunt combineren met andere smaken en gerechten.
Broccoli met venkelgehakt
(soja- en glutenvrij)
Aantal
4 personen (als bijgerecht)
Totale tijd
25 minuten
Ingrediënten
- 60 g Peas Maker Stukjes
- 1 groentebouillonblokje
- ½ el natuurazijn
- 1 tl venkelzaad
- ½ tl uienpoeder
- ¼ tl paprikapoeder
- ¼ tl knoflookpoeder
- ¼ tl chilivlokken
- ¼ tl zout
- 1 el maïzena
- 500 g broccoli
- 2 el olijfolie
- Crema balsamico
Zo maak je het
Doe de Peas Maker Stukjes in een kom en giet er gekookt heet water over tot ze net onder staan. Voeg het groentebouillonblokje toe en laat 5 minuten wellen. Giet daarna af en laat uitlekken.
Hak de stukjes fijn en doe ze terug in de kom. Voeg de natuurazijn, het venkelzaad, de uienpoeder, paprikapoeder, knoflookpoeder, chilivlokken en het zout toe. Meng alles goed. Voeg daarna de maïzena toe en roer opnieuw goed door. Zet opzij.
Snij de broccoli in roosjes en stoom of kook beetgaar. Wij gebruiken hiervoor de magnetron (lees verderop hoe je dat doet)*.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de stukjes 8-10 minuten op middelhoog vuur. Ze moeten goed bruin en wat krokanter worden. Voeg vervolgens de broccoli toe en meng alles goed door elkaar.
Serveer het gerecht direct in een schaal en garneer met stroperige crema balsamico.
*Broccoli garen in de magnetron
Snij de broccoli in roosjes en doe ze in een magnetronbestendige kom. Voeg een klein laagje water toe (ongeveer 2 eetlepels) en dek af met een bord of een magnetrondeksel. Zet de kom 3 tot 4 minuten in de magnetron op vol vermogen. Controleer of de broccoli beetgaar is. Laat eventueel nog een minuut extra garen, afhankelijk van je magnetron.
Zo blijft de broccoli mooi groen, licht knapperig en behoudt hij zijn smaak en voedingsstoffen.
Ben jij ook zo dol op Italiaanse gerechten? Dan denken we dat je de volgende recepten ook erg lekker gaat vinden:

Wat is broccoli met venkelgehakt precies?
Zoals de naam al aangeeft, bestaat dit gerecht uit twee losse componenten die samen één geheel vormen: beetgare broccoli en een kruidig venkelgehakt op basis van Peas Maker Stukjes. De stukjes zijn neutraal van smaak en nemen daardoor alle kruiden en specerijen goed op.
In dit recept combineren we de Peas Maker Stukjes met venkelzaad, uienpoeder, knoflook, paprikapoeder en een snufje chilivlokken. De venkelsmaak geeft net dat frisse, anijsachtige accent dat perfect samengaat met de aardse broccoli. Door de stukjes goed te bakken in wat olijfolie, krijgen ze een mooie bruine kleur en een wat stevige structuur.
De broccoli wordt kort gestoomd of gegaard in de magnetron. Zo blijft deze beetgaar en behoudt hij zijn frisse groene kleur en lichte bite.
Als finishing touch druppelen we er een beetje crema balsamico over. Dat zorgt voor een vleugje zoet en zuur, wat het geheel in balans brengt.

Wat eet je bij broccoli met venkelgehakt?
Dit gerecht is bedoeld als bijgerecht, maar het is er wel eentje dat je zo uit de schaal blijft eten. Het smaakt geweldig naast een vegan romige pastasaus, bijvoorbeeld op basis van haverroom of cashew. De milde romigheid combineert goed met de kruidige stukjes en de knapperige broccoli.
Ook bij een klassieke tomatensaus doet dit gerecht het goed. Denk aan een simpele pasta met passata, basilicum en knoflook, waarbij het venkelgehakt zorgt voor extra bite.
Wil je het gerecht omtoveren tot een hoofdgerecht? Dat kan heel eenvoudig. Kook wat pasta, roer broccoli met venkelgehakt erdoor en je hebt een heerlijke maaltijd. Een beetje extra olijfolie of een lepeltje plantaardige yoghurt erbij maakt het helemaal af.
Serveer het ook eens als onderdeel van een tafel vol bijgerechten. Denk aan gegrilde groenten, een frisse salade, geroosterde aardappels en deze broccoli met venkelgehakt als kruidige aanvulling.
Is dit gerecht glutenvrij?
Ja, dit gerecht is volledig glutenvrij, zolang je let op het bouillonblokje en de maïzena. De Peas Maker Stukjes zelf bevatten geen gluten en ook de overige ingrediënten zijn van nature glutenvrij.
Wil je het combineren met pasta, kies dan voor een glutenvrije pastasoort zoals pasta op basis van mais, rijst of linzen. Zo blijft je hele maaltijd glutenvrij en hoef je niets in te leveren op smaak of textuur.

Hoe bewaar je broccoli met venkelgehakt?
Heb je wat over of wil je dit gerecht alvast klaarmaken voor later? Geen probleem. Broccoli met venkelgehakt is makkelijk te bewaren, zolang je het goed laat afkoelen en luchtdicht afsluit.
Koelkast
Laat het gerecht na het bakken eerst volledig afkoelen. Doe het daarna in een goed afsluitbare bak en bewaar het in de koelkast. Daar blijft het tot drie dagen goed.
Opwarmen
Bij het opnieuw opwarmen is het belangrijk om het niet te heet of te snel te doen, zodat de broccoli mooi stevig blijft en de stukjes niet te droog worden. Verwarm het gerecht in een koekenpan op laag vuur met een klein scheutje water of olie. Roer af en toe goed door. Of warm simpelweg op in de magnetron.
Invriezen
Je kunt dit gerecht ook in porties invriezen. Laat het dan na bereiding volledig afkoelen en bewaar het in een geschikte bak in de vriezer. Laat het bij voorkeur een nacht van tevoren ontdooien in de koelkast en warm het op zoals hierboven beschreven.
Variatie: Serveer als warme bowl met Italiaanse twist
Wil je van dit bijgerecht een complete maaltijd maken? Serveer de broccoli met venkelgehakt dan eens in een bowl. Schep het op wat orzo, parelcouscous of volkorenpasta. Voeg wat gegrilde courgette, zongedroogde tomaten en een handje rucola toe. Maak het af met een drupje olijfolie en eventueel wat vegan parmezaan of edelgistvlokken.
Zo heb je een snelle, voedzame bowl vol Italiaanse smaken die perfect werkt als lunch of lichte avondmaaltijd. Ook koud trouwens erg lekker, dus ideaal om mee te nemen.

Waarom je dit recept wilt proberen
Dit gerecht bewijst dat een bijgerecht veel meer kan zijn dan een simpele groente op het bord. Broccoli met venkelgehakt zit boordevol smaak, is makkelijk te maken en past bij allerlei soorten maaltijden.
Of je het nu serveert naast een romige pasta, een kruidige tomatensaus of het verwerkt in een maaltijdsalade, je zult merken dat dit gerecht net even anders is. De combinatie van de kruidige Peas Maker Stukjes met de frisse broccoli en het venkelzaad maakt het bijzonder.
Het is een van die recepten die je er gemakkelijk even bij maakt, maar die toch indruk maken. Ook handig: het gerecht is glutenvrij, plantaardig en geschikt om in te vriezen of vooraf klaar te maken.
Maak het een keer en de kans is groot dat het ook bij jou een blijvertje wordt.
