Meteen naar de content

Vegan fajita

Dit is echt de lekkerste vegan fajita die wij tot nu toe hebben gegeten. Er zat niks anders op dan het recept zo snel mogelijk te delen. Het voordeel is, je maakt het heel makkelijk thuis in je eigen keuken. En, het eet ook nog eens heel gezellig! In dit recept gebruiken wij heerlijke kruiden en smaakmakers om deze vegan fajita echt speciaal te maken.


Ook delen we een recept voor Pico de gallo. Dit is een makkelijke Mexicaanse salsa die onwijs lekker is als vulling voor bij de vegan fajita. Je eet deze vegan fajita natuurlijk met je handen en geloof ons, je zult je vingers erbij aflikken.

Vegan fajita

(met soja- en glutenvrije optie)

Aantal

12 stuks

Totale tijd

25 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

Vulling

  • 80 g Peas Maker Stukjes
  • 2 el sojasaus (of tamari (glutenvrij) of coconut aminos (soja- en glutenvrij))
  • 2 el limoensap
  • ½ el ahornsiroop
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • ¼ tl cayennepeper
  • 1 (100 g) witte ui
  • 1 (200 g) rode paprika
  • 1 (200 g) groene paprika
  • Plantaardige olie, om in te bakken

Pico de gallo (salsa)

  • 2 (200 g) tomaten
  • ½ (45 g) witte ui
  • 1 avocado
  • 2 el koriander
  • 1 el limoensap
  • Snufje zout, naar smaak

  • 12 mini tortilla wraps

Zo maak je het


1.

Doe de Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier kokend water op. Laat 5 minuten wellen.

2.

Maak ondertussen de marinade. Doe de sojasaus, het limoensap, de ahornsiroop, knoflookpoeder, komijnpoeder, gerookte paprikapoeder en cayennepeper in een grote kom. Roer alles goed. Zeef de Peas Maker Stukjes en voeg toe aan de marinade. Roer goed door de marinade.

3.

Pel de witte ui en snij in halve ringen. Snij de rode paprika en groene paprika in reepjes. Voeg alles toe aan de kom en hussel goed door elkaar. (Je kunt er nu ook voor kiezen om alles afgedekt in de koelkast te bewaren. Hierdoor zal de marinade nog beter in de Peas Maker Stukjes worden opgenomen.) Verhit wat plantaardige olie in een pan op hoog vuur. Laat de pan goed heet worden. Doe alles in de pan en bak al roerend 5 minuten (belangrijk is dat de pan niet te vol zit. Wij hebben het daarom ook in twee keer gebakken).

4.

Maak nu de pico de gallo salsa. Snij de tomaat, witte ui en avocado in blokjes. Doe alles in een kom. Hak de koriander grof. Voeg toe aan de kom samen met het limoensap en het zout.

5.

Verwarm de tortilla wraps volgens de verpakking. Schep en flinke lepel van de vulling op de tortilla wrap, garneer met de pico de gallo salsa en eventueel een lepel vegan crème fraîche.

Wat is een fajita en waar komt het vandaan?

Wie dacht dat een fajita uit de Mexicaanse keuken komt heeft het mis. De fajita is eigenlijk ontstaan vanuit de Mexicaanse landarbeiders die in Texas werkte rond 1940. Zij werden soms voor hun werk betaald met vlees en dan ook nog eens met het minst lekkere vlees. De Mexicaanse arbeiders bedachten hoe ze dit taaie vlees mals konden krijgen. Zo besloten ze het vlees te marineren en het vervolgens te bakken op een grill. Uiteraard werd het vervolgens gegeten in een zachte tortilla wrap. Zo is de fajita uiteindelijk in Amerika op de menukaart gekomen. Dus, de fajita komt zoals ze dat noemen uit de Tex Mex keuken oftewel de Texaans-Mexicaanse keuken.

Waar bestaat een fajita uit?

Een fajita is een zachte tortilla wrap dat wordt gevuld met gegrild vlees, paprika en ui. Tegenwoordig zijn er eindeloze variaties. Allerlei vlees wordt hiervoor gebruikt maar ook bijvoorbeeld garnalen en groenten. Vaak worden fajita’s verder gevuld met crème fraîche, salsa, kaas en guacamole.

Hoe maak je een vegan fajita?

De Peas Maker Stukjes geven niet alleen een heerlijke vlezige structuur aan de vegan fajita maar ook extra eiwitten. Het maken van dit recept is zo makkelijk en je kunt het zelfs een dag eerder maken zodat alle smaken goed worden opgenomen in de stukjes. Echt een aanrader!

We wellen eerst de Peas Maker Stukjes in gekookt water voor minstens 5 minuten. Intussen maken we in een grote kom de marinade. De marinade bestaat uit sojasaus, limoensap, ahornsiroop, knoflookpoeder, komijnpoeder, gerookte paprika en cayennepeper. We zeven de Peas Maker Stukjes en voegen deze toe aan de marinade. Vervolgens snijden we de witte ui in halve ringen en de rode paprika en groene paprika in reepjes. Dit voegen we ook toe aan de kom. Schep alles goed om zodat alles bedekt is met de heerlijke marinade. Dan bakken we alles in een hete pan in wat plantaardige olie.

Waar serveer je een vegan fajita mee?

De vegan fajita eet je lekker in een zachte en warme tortilla wrap met pico de gallo salsa en eventueel wat vegan crème fraîche. Deze combinatie is gewoon smullen! Tegenwoordig heb je steeds meer vegan producten in de supermarkt die vegan zijn. Dit maakt het ook mogelijk om een vegan crème fraîche te kunnen kopen.

Zelf een salsa maken is helemaal niet moeilijk en tegelijkertijd ook veel frisser en gezonder. Wij zijn dol op de pico de gallo versie omdat deze én lekker én heel makkelijk is om te maken. Het is een combinatie van gesneden tomaat, ui, avocado, koriander en limoensap. Deze salsa is dus ook erg gezond en is een heerlijke combinatie met de rest. Nu kun je natuurlijk zelf beslissen hoe jij de vegan fajita verder wilt serveren maar mocht je de pico de gallo willen maken, wat we echt aanraden, dan kun je de ingrediënten en methode lezen in het recept.

Maak makkelijk glutenvrij

Wil je deze vegan fajita liever helemaal glutenvrij eten dan kan dat natuurlijk ook. En dit doe je met maar een paar kleine aanpassingen.

Sojasaus

Wij gebruiken in de marinade sojasaus en dat is natuurlijk niet glutenvrij maar je kunt er ook voor kiezen om tamari te gebruiken. En we zagen laatst in de supermarkt een glutenvrije sojasaus dus die kun je tegenwoordig ook kiezen.

Tortilla wrap

De tortilla wrap die altijd gegeten wordt voor fajita’s zijn gemaakt van tarwe. Maar nu kun je natuurlijk ook kiezen voor tortilla’s gemaakt van mais of rijstmeel.

Vegan Crème Fraîche

Als topping kun je vegan crème fraîche gebruiken maar om heel eerlijk te zijn is dit geen must. Het is een leuke toevoeging als topping maar het is net zo lekker zonder. De vegan crème fraîche die wij hier gebruiken is gemaakt van haver. Maar wil je toch iets dat hier een beetje op lijkt zonder gluten dan kom je al snel in de buurt van een plantaardige yoghurt. En hier zijn gelukkige vele verschillende opties voor.