Meteen naar de content

Vegan kapsalon

Vegan kapsalon is ultieme junkfood die je gewoon thuis heel makkelijk zelf kunt maken. En deze versie is een héél stuk gezonder. Maar we kunnen je alvast verklappen, dat proef je niet tijdens het eten want het is waanzinnig lekker! Deze vegan kapsalon is een echte favoriet en een perfect gerecht voor elke dag.

Vegan kapsalon

(soja- en glutenvrij)

Aantal

2 personen

Totale tijd

45 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de vegan shoarma

Wat heb je verder nodig:

  • 600 g patat of gebakken aardappels*
  • Vegan geraspte kaas
  • Tomaat
  • IJsbergsla
  • Rode ui

Voor de vegan knoflooksaus

  • 4 el (60 g) vegan mayonaise
  • 1 tl citroensap
  • 1 klein teentje knoflook
  • 1 el verse peterselie, fijngehakt
  • Eventueel wat water, om te verdunnen (optioneel)

Zo maak je het


1.

Voor de vegan shoarma: doe de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) in een kleine steelpan en voeg 150 ml water, appelazijn, citroensap, shoarmakruiden en zout toe. Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur lager. Maar zorg dat het blijft koken en vergeet niet af en toe te roeren zodat al het vocht en de smaken goed worden opgenomen in de Peas Maker Stukjes. Leg opzij zodra al het vocht is opgenomen.

2.

Voor de vegan knoflooksaus: doe de vegan mayonaise in een kom en voeg het citroensap toe. Hak de knoflook en peterselie fijn en voeg ook toe aan de kom. Roer alles goed door elkaar. (Eventueel kun je wat water toevoegen als je de saus wat dunner zou willen.)

3.

Bak de aardappels of patat naar eigen wens (wij hebben ze even in de Airfryer gebakken).

4.

Terwijl de aardappels aan het bakken zijn kun je beginnen met het fijnsnijden van de ijsbergsla. Snij vervolgens de tomaat in blokjes en de rode ui in dunne ringen. Leg voor nu opzij.

5.

Verdeel de gebakken aardappels of patat op een bakplaat bekleed met bakpapier. Daarna kun je de Peas Maker Stukjes erover verdelen en als laatste de vegan geraspte kaas. Leg de bakplaat een paar minuten onder de gril, in de oven, of tot de vegan kaas is gesmolten. Haal uit de oven en verdeel wat ijsbergsla, tomaat, rode ui en vegan knoflooksaus erover.

Wat is een vegan kapsalon?

Nee, het is in dit geval geen vegan kapper waar je je haar kunt laten knippen. Als we het hebben over een kapsalon op het gebied van eten dan is dit een gerecht dat bestaat uit patat dat bedekt is met shoarma en kaas. Dit gaat dan onder de gril tot de kaas is gesmolten. Vervolgens gaat er wat salade op en tot slot wordt het geserveerd met knoflooksaus en soms ook pittige rode saus.

Ontstaan in Rotterdam

De kapsalon is absoluut een gerecht dat in Nederland is ontstaan. Tegenwoordig kun je het overal in Nederland krijgen. Wist je dat de kapsalon in 2003 is bedacht in Rotterdam door de eigenaar van een kapsalon? Hij liet een schotel maken bij de afhaalzaak El Aviva waar hij alle ingrediënten die hij lekker vond wilde combineren. Zo is de kapsalon geboren. Tegenwoordig heeft inmiddels iedereen zijn eigen variatie.

Vegan kapsalon

Bij een vegan kapsalon wordt shoarma van vlees vervangen door plantaardige shoarma. De kaas wordt uiteraard ingeruild voor vegan geraspte kaas. De knoflooksaus kun je tegenwoordig gewoon vegan kopen in de supermarkt maar wij delen hier ook een heel makkelijk en lekker receptje voor. Je bent zo klaar! Lees snel verder hoe jij makkelijk en lekker een vegan kapsalon thuis kunt maken.

Hoe maak je vegan kapsalon?

Een vegan kapsalon maken is helemaal niet moeilijk en tegelijkertijd zo lekker. Dit is vegan junkfood waar wij echt van smullen.


Eerst gaan we de droge Peas Maker Stukjes in een pan koken samen met water, appelazijn, citroensap, shoarmakruiden en zout. Zo brengen we de stukjes lekker op smaak. Zodra al het vocht is opgenomen in de Peas Maker Stukjes zetten we het vuur uit en leggen we het voorlopig opzij.


Vervolgens maken we een knoflooksaus van vegan mayonaise, citroensap, fijngehakte knoflook en fijngehakte peterselie. Dit alles mengen we in een kom en leggen we ook voorlopig opzij.

Dan gaan we de patat bakken. Dit doen wij in de Airfryer maar je kunt het natuurlijk ook gewoon in een pan frituren of bakken in de oven (net wat jij lekker en handig vindt). Terwijl de patat aan het bakken is snijden we de tomaat in blokjes, de rode ui in ringen en de ijsbergsla in fijne stukjes.


Dan is het een kwestie van patat verdelen over een ovenschaal of bakplaat met bakpapier. Hierover verdelen we dan de Peas Maker Stukjes en strooien we wat geraspte vegan kaas erover. Dit laten we warm worden in een paar minuten, onder de gril in de oven, tot de vegan kaas is gesmolten. Vervolgens halen we de vegan kapsalon uit de oven en garneren tot slot met de ijsbergsla, blokjes tomaat, rode ui en knoflooksaus.

Vegan kapsalon met of zonder patat?

Bij een echte vegan kapsalon hoort natuurlijk patat. Maar laten we eerlijk wezen, jij bent de baas! Dus of je de patat nu weglaat en dit vervangt voor bijvoorbeeld rijst is geheel aan jou. 

Kant-en-klare pitabrood

Je kunt de vegan kapsalon bijvoorbeeld ook lekker eten in een warm pitabroodje. Kant-en-klare pitabroodjes kun je in alle supermarkten krijgen. Meestal zijn deze gewoon plantaardig. Deze hoef je alleen maar even af te bakken.

Vegan junkfood

Bij junkfood gaat het om eten dat zéér ongezond is omdat er in dit soort eten heel veel calorieën zitten en tegelijkertijd heel weinig voedingstoffen bevatten. Deze versie van vegan kapsalon zit eerder aan de gezondere kant! Daar worden we blij van want tijdens het eten ervaar je dat niet.

Ben jij dol op vegan junkfood? Dan zijn de volgende gerechten echt een aanrader:
Vegan bitterballen
Vegan pizza
Vegan sloppy joes
Veganburger