Vegan souvlaki
Vegan souvlaki maken doe je met de Peas Maker Stukjes in een handomdraai. Omdat de stukjes heel goed smaak opnemen hoef je deze vegan souvlaki niet lang te marineren. Maar je kunt het ook perfect een dag eerder maken en in de koelkast bewaren. Bak het vervolgens makkelijk in de pan of grill lekker op de barbecue. En, bij vegan souvlaki hoort natuurlijk een heerlijke huisgemaakte tzatziki. Hier delen we ook het recept voor en dit is uiteraard ook helemaal vegan!
Eet de vegan souvlaki bijvoorbeeld lekker met gebakken aardappeltjes of friet. Ook is het heerlijk om naast vegan tzatziki een Griekse salade te serveren en eventueel wat Grieks pitabrood. We weten het zeker, dit gerecht moet je maken om te ervaren hoe makkelijk en lekker het is.
Ingrid
3-8-2022
De Peas Maker stukjes zijn perfect als vleesvervanger en veelzijdig in gebruik. Door de stukjes op verschillende manieren te kruiden of marineren, kun je er heel veel kanten mee op. Wij gebruiken ze graag in pastagerechten, curry’s, Indonesische gerechten (rendang is favoriet!) of maken er saté of souvlaki mee. De recepten op de site van Peas Maker zijn ook aan te raden.
Vegan souvlaki
(soja- en glutenvrij)
Aantal
8 spiesjes
Totale tijd
30 minuten
Ingrediënten
Voor de vegan souvlaki
- 60 g Peas Maker Stukjes
- 1 el olijfolie extra vierge (plus extra om in te bakken)
- Citroenrasp van een halve citroen
- 1 el citroensap
- 1 el rode wijnazijn
- 1 el gedroogde oregano
- 1 tl ahornsiroop
- 1 tl verse tijm
- ½ tl zout
- ¼ tl knoflookpoeder
- ¼ tl zwarte peper
Voor de vegan tzatziki
- ½ (250 g) komkommer
- 150 g stevige plantaardige yoghurt (wij gebruiken hier kokosyoghurt)
- 1 klein teentje knoflook
- 1 ½ el witte wijnazijn
- 2 el verse dille, fijngehakt
- 1 el olijfolie
- Snufje zout en versgemalen zwarte peper
Zo maak je het
Voor de vegan souvlaki: doe de droge Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier kokend water op. Laat 5 minuten wellen. Zeef de stukjes en leg terug in de kom. Voeg nu de olijfolie, citroenrasp, het citroensap, de rode wijnazijn, gedroogde oregano, ahornsiroop, verse tijm, het zout, de knoflookpoeder en zwarte peper toe. Meng alles goed door elkaar en leg voor nu opzij.
Voor de vegan tzatziki: rasp de komkommer grof (met schil). Leg de geraspte komkommer in een schone theedoek en knijp het meeste vocht eruit. Doe dan de geraspte komkommer in een kom samen met de plantaardige yoghurt, geperst teentje knoflook, witte wijnazijn, fijngehakte verse dille, olijfolie, zout en versgemalen zwarte peper. Roer alles goed door elkaar.
Rijg op elk spiesje ongeveer 10 stukjes van de gemarineerde Peas Maker Stukjes. Voeg wat olijfolie toe aan de pan en bak de spiesjes op middelhoog vuur in een paar minuten aan alle kanten bruin.
BBQ tip: Zorg dat je de houten prikkers 20 minuten in het water laat weken. Hierdoor zullen ze niet snel verbranden op de barbecue. En, bestrijk de spiesjes met wat olijfolie voordat je ze op de barbecue gaat grillen.
Sandra
30-6-2022
Er zijn zo van die producten die je leven veranderen, ja echt! Mijn ding met stoppen met vlees eten was dat ik na het eten onverzadigd was. Ik ging dan van alles eten en lag vervolgens met een dikke plofbuik in bed te zweten en te denken aan... eten. Ik overwoog om weer vlees te gaan eten (neeeee!) en net op dat moment leerde ik de stukjes Peas kennen. In één woord: fantastisch. De recepten zijn relatief simpel én ontzettend lekker. En voor mij het belangrijkste: ik ben verzadigd. Een deel van mijn lievelingsvleesrecepten maak ik nu ook met peas. Aan de rest denk ik soms... 10 out of 10 voor de peas!
Wat is vegan souvlaki?
Souvlaki is normaal gesproken een spies waar stukken vlees op zit. Het vlees kan bestaan uit kip, varkensvlees of lamsvlees. Het vlees wordt op de grill gebakken. In Griekse restaurants in Nederland krijg je de souvlaki nog geserveerd aan de spies. Maar in Griekenland halen ze meestal voor het serveren, het vlees, van de spies af.
Marineren
Het vlees wordt gemarineerd in een heerlijke marinade van olijfolie, citroensap, wijnazijn, knoflook, oregano en tijm. Maar ook hier zie je dat iedereen weer zijn eigen variatie heeft voor de marinade.
Vegan Souvlaki
Om vegan souvlaki te maken moet je het vlees vervangen. Dit kunnen groentes, tofu of vleesvervangers zijn. De Peas Maker Stukjes zijn hier heel geschikt voor. De stukjes nemen heel goed de marinade op en krijgen na het bakken een malse structuur.
Hoe maak je vegan souvlaki?
Het is echt supermakkelijk om vegan souvlaki te maken. De kans is groot dat je de meeste ingrediënten ook al in huis hebt. Eerst wellen we de Peas Maker Stukjes in gekookt water ongeveer 5 minuten. Hierna zeven we de stukjes en leggen we ze terug in de kom. Hier voegen we olijfolie, citroenrasp, citroensap, rode wijnazijn, gedroogde oregano, ahornsiroop, verse tijm, zout, knoflookpoeder en zwarte peper aan toe. Dan mengen we alles goed zodat de stukjes goed bedekt zijn met de marinade.
Nu kun je er vervolgens voor kiezen om de stukjes opzij te leggen om verder te laten marineren. Maar je kunt ze eventueel ook een dag eerder in de marinade leggen. Leg de stukjes dan afgedekt in de koelkast.
Wij gebruiken dunne houten prikkers van 17 à 18 centimeter lang. Hier rijgen we dan ongeveer 10 Peas Maker Stukjes op. Dan verhitten we wat olijfolie in de koekenpan en bakken we de vegan souvlaki op middelhoog vuur.
Wat eet je lekker bij vegan souvlaki?
Maar wat eet je nu lekker met vegan souvlaki? In Griekenland wordt de souvlaki vaak geserveerd in een warm pitabroodje met friet, tomaat, rode ui en tzatitki. Het is ook echt een makkelijke maaltijd voor on the go.
Griekse salade
Maar wij eten de vegan souvlaki lekker met een Griekse salade. In de salade kun je dan een combinatie doen van tomaten, komkommer, rode ui, kalamata olijven en vegan feta. De dressing is vaak heel simpel en bestaat uit olijfolie, rode- of witte wijnazijn, zout, peper en eventueel wat gedroogde oregano. Echt een salade wat heerlijk is bij vele gerechten.
Friet/aardappeltjes
Naast de Griekse salade is het ook echt een aanrader om er gebakken aardappeltjes of frietjes bij te eten. Geen must maar wel een heerlijke combinatie en dit maakt de maaltijd helemaal compleet.
Tzatziki
Het is helemaal niet moeilijk om zelf vegan tzatziki te maken. Kies je favoriete plantaardige yoghurt. Wij kiezen vaak deze kokosyoghurt omdat deze heel stevig is van structuur. Maar we zagen laatst ook deze plantaardige Griekse Stijl Yoghurt liggen in de supermarkt. Nog niet geprobeerd maar zal ook zeker lekker zijn voor de vegan tzatziki. Heb jij deze al eens geprobeerd? Laat het ons vooral weten in een reactie hieronder.
Pitabrood
Tegenwoordig kun je heel makkelijk kant-en-klare pitabrood kopen om erbij te eten maar mocht je zin hebben om dit een keer zelf te maken, dan is dat zeker leuk om te doen.
Kun je de vegan souvlaki ook grillen op de BBQ?
Zeker kun je de vegan souvlaki lekker grillen op de barbecue. We raden wel aan dat je de stukjes op de spiesjes een beetje insmeert met wat plantaardige olie of olijfolie. En, zorg ervoor dat de houten prikkers eerst 20 minuten in het water liggen voordat je de stokjes op de barbecue legt. Hierdoor branden de stokjes minder snel aan.
Ben je nog op zoek naar andere lekkere vegan gerechten die perfect werken voor op of bij een barbecue? Bekijk dan eens de volgende recepten: