Meteen naar de content

Vegan saucijzenbroodje

Een vegan saucijzenbroodje kun je óók heel makkelijk maken met de Peas Maker Stukjes. Soms hebben we zo’n zin in een ouderwets saucijzenbroodje en dan is het fijn dat je dit meteen kunt maken. De kans is namelijk groot dat je de meeste ingrediënten al in huis hebt. Het was voor ons dus belangrijk dat je met maar een paar ingrediënten, op een makkelijke manier en gewoon thuis, een heerlijk vegan saucijzenbroodje kunt maken.


En we kunnen zeggen dat dit erg goed is gelukt. We moeten je wel alvast waarschuwen want dit recept is voor vijf vegan saucijzenbroodjes. Voordat je het door hebt zijn ze op. Wij snappen er ook altijd niks van…😂


Lees snel verder hoe we deze populaire hartige snack helemaal vegan en sojavrij maken.

Vegan saucijzenbroodje

(sojavrij)

Aantal

5 stuks

Voorbereidingstijd

30 minuten

Totale tijd

50 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 50 g Peas Maker Stukjes
  • ½ tl zout
  • ½ tl uienpoeder
  • ¼ tl nootmuskaatpoeder
  • ¼ tl zwarte peper
  • 1 el paneermeel (+ 1 el water)
  • 1 el HP saus
  • 5 vellen bladerdeeg (diepvries)

Zo maak je het


1.

Doe de Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier kokend water op. Laat 5 minuten wellen. Zeef de stukjes en maal fijn in een keukenmachine. Leg alles terug in een kom en voeg hier het zout, de uienpoeder, nootmuskaatpoeder en zwarte peper aan toe. Meng alles goed.

2.

Doe het paneermeel in een klein kommetje en voeg het water toe. Roer door elkaar en voeg ook toe aan de vulling samen met de HP saus.

3.

Verdeel de vulling in vijven (ongeveer 40 gram) en leg in je hand en vorm hier kleine worstjes van. Leg dit op een vel bladerdeeg. Doe dit ook met de rest van de vulling. Vouw het bladerdeeg dicht en druk de randen stevig aan met het uiteinde van een vork. Snij eventueel nog schuine openingen in het bladerdeeg aan de bovenkant van de saucijzenbroodjes (zo kan eventueel wat lucht ontsnappen). Bak de vegan saucijzenbroodjes af in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius (boven- en onderwarmte) in ca. 25 – 30 minuten*.

* Volg de aangegeven oventemperatuur in het recept als richtlijn. Aanpassingen kunnen nodig zijn voor specifieke ovens. Een oventhermometer kan hierbij een uitstekende hulp zijn.



Tip: Zorg dat je het bladerdeeg niet te lang laat ontdooien. Hoe langer het bladerdeeg staat hoe warmer het wordt en hoe soepeler. Als het bladerdeeg te soepel is kun je er minder makkelijk mee werken. Dus zorg dat je het bladerdeeg pas laat ontdooien als je de vulling af hebt.

Wat is een vegan saucijzenbroodje?

Het saucijzenbroodje is in Nederland niet meer weg te denken. Je kunt ze warm krijgen bij de bakker, ze liggen in de supermarkt maar ook op treinstations en pompstations kun je ze krijgen. Wanneer het saucijzenbroodje is ontstaan weten we niet precies maar het idee van gekruid gehakt dat in deeg wordt gerold werd al toegepast in de Griekse en Romeinse tijd. De reden hiervoor was dat het deeg, het vlees langer houdbaar zou houden. Dus, minder snel bederfelijk. Het traditionele broodje wordt nog steeds gemaakt met vlees. Maar wij laten je graag zien hoe je dit makkelijk kunt omtoveren tot een vegan saucijzenbroodje. En we verklappen alvast dat dit helemaal niet moeilijk is. Lees snel verder om te weten hoe wij dit doen.

Hoe maak je een vegan saucijzenbroodje?

Zoals we hierboven al hadden aangegeven is het helemaal niet moeilijk om een vegan saucijzenbroodje te maken. Je hebt maar 8 ingrediënten nodig (waarvan de meeste kruiden en specerijen zijn die waarschijnlijk al in je keukenkastje staan).


Eerst wellen we de Peas Maker Stukjes in gekookt water. Dan zeven we de stukjes en malen we de stukjes helemaal fijn in een keukenmachine. Dit leggen we vervolgens weer terug in een kom waar we dan het zout, de uienpoedernootmuskaatpoeder en zwarte peper aan toevoegen. Dit roeren we goed zodat alles gemengd is. In een klein kommetje mengen we het paneermeel met wat water en dit voegen we ook toe aan de vulling samen met de HP saus. Dit roeren we vervolgens ook weer goed door het mengsel.

Dan verdelen we de vulling over vijf bladerdeegvellen. Dit vouwen we goed dicht. De vegan saucijzenbroodjes bakken we vervolgens af in de oven.

Wanneer eet je een vegan saucijzenbroodje?

Wanneer niet zouden we zeggen!😉 Maar een vegan saucijzenbroodje is gewoon een perfecte hartige snack dat lekker vult. Maar je kunt deze vegan saucijzenbroodjes ook prima kleiner maken en bijvoorbeeld uitdelen op een feestje als een hapje. Dus of je ze nu tijdens een borrel serveert als een lekkere vegan snack, of eet als lunch of als hapje voor bij de koffie, geniet ervan wanneer jij er zin in hebt.

Sausje erbij?

Het is volgens ons helemaal niet gebruikelijk om een sausje te serveren bij een saucijzenbroodje. En, deze vegan saucijzenbroodjes zijn al heerlijk op smaak, al zeggen we het zelf. Maar mocht je toch in een sausje willen dippen dan is de HP saus erg lekker. Deze gebruiken we ook in de vulling. En, als je deze vegan saucijzenbroodjes kleinere gaat maken, als een snackje, om uit te delen dan is het ook altijd leuk om er een dipje bij te serveren van mayonaise en grove mosterd. Maar we hebben ook wel eens gehoord dat mensen het in de chilisaus dippen. Kortom, eet het lekker zoals jij wilt maar onthoud dat het niet nodig is bij dit recept.

Wil je graag meer vegan borrelhapjes maken met de Peas Maker Stukjes? Probeer dan eens de volgende recepten:


• Vegan saté bladerdeeghapjes

• Vegan bapao

• Filodeeghapjes

• Vegan bitterballen

• Pasteitjes

Kun je deze vegan saucijzenbroodjes invriezen?

Ja, je kunt deze vegan saucijzenbroodjes prima invriezen. Doe dit wel pas als ze zijn afgebakken. Als je bladerdeeg hebt ontdooid kun je dit niet weer ongebakken invriezen. Daarom is het verstandig dat je dit pas doet als je alle vegan saucijzenbroodjes hebt afgebakken en als ze helemaal afgekoeld zijn. Bewaar ongeveer 2 maanden in de vriezer.

Opwarmen vanuit de vriezer

Als je een ingevroren vegan saucijzenbroodje wilt eten dan moet je deze eerst laten ontdooien voordat je het even opwarmt in de oven. Dit is belangrijk aangezien de vulling anders nog te koud is om in een korte tijd warm te worden. En anders heb je kans dat het bladerdeeg aan de buitenkant gaat verbranden.