Meteen naar de content

Vegan kip broodje

Wanneer je dit vegan kip broodje maakt weet je niet wat je te wachten staat. Jeetje, wat is dit een lekker broodje geworden. En, het is zo ontzettend makkelijk om te maken. Dit recept is eigenlijk ontstaan vanuit gemak. We wilden een vegan kipburger maken maar om een burger te maken moet je de stukjes vermalen en weer vormen naar een burger. Toen dachten we, we kunnen de stukjes toch ook gewoon heel laten en als kipstukjes serveren op een burgerbroodje. En, wat is dit toch goed gelukt. Het smaakt gewoon zoals een kipburger van de KFC maar dan natuurlijk helemaal plantaardig, een stuk gezonder en helemaal soja- en glutenvrij.

De combinatie met de ijsbergsla, vegan truffelmayonaise, zoetzure ui en gesmolten vegan kaas maken dit vegan kip broodje zo speciaal en verslavend lekker. We zijn heel benieuwd wat jij van dit recept gaat vinden.

Vegan kip broodje

(soja- en glutenvrij)

Aantal

4 broodjes

Totale tijd

20 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de vegan kipstukjes

 • 100 g Peas Maker Stukjes
 • 300 ml water
 • 2 el appelazijn
 • 1 el edelgistvlokken
 • 1 tl uienpoeder
 • ¾ tl zout
 • ¼ tl knoflookpoeder
 • ¼ tl paprikapoeder
 • 1 el maïzena

 • 1-2 el plantaardige olie om in te bakken
 • Vegan kaasplakjes

Verder nodig 

Zo maak je het


1.

Doe de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) in een steelpan en voeg het water toe samen met de appelazijn, edelgistvlokken, uienpoeder, het zout, de knoflookpoeder en paprikapoeder. Breng het geheel aan de kook, zet dan het vuur lager en laat pruttelen tot al het vocht is opgenomen in de Peas Maker Stukjes. Vergeet niet om af en toe te roeren.

2.

Haal de pan van het vuur en voeg de maïzena toe. Hussel goed zodat alle maïzena plakt om de Peas Maker Stukjes.

3.

Verhit de plantaardige olie in een koekenpan op middelmatig vuur. Voeg dan de Peas Maker Stukjes toe en bak 5 minuten of tot ze bruin kleuren. Leg dan wat vegan kaas plakjes op de stukjes, en laat smelten, met een deksel op de pan. Zorg wel dat het vuur nu uitstaat.

4.

Bereid de burgerbroodjes zoals staat beschreven op de verpakking. Smeer wat truffelmayonaise op het broodje en leg dan wat ijsbergsla, zoetzure rode ui en de vegan kipstukjes met de gesmolten vegan kaas erop.

Tip: Deze vegan kipstukjes zijn een hele goede basis om te eten bij heel veel recepten. Je hoeft dit namelijk niet te eten op een burgerbroodje. Je kunt het bijvoorbeeld ook lekker door bijvoorbeeld een pasta doen.

Ben je benieuwd naar alle andere vegan ‘kip’ gerechten die we maken met de Peas Maker Stukjes? Bekijk ze dan hieronder:


• Vegan kipstukjes 

• Vegan zoetzuren kip 

• Vegan pasta pesto 

• Vegan kip kerrie salade 

• Vegan caesar salad 

• Vegan korma curry 

• Vegan groene curry 

• Vegan kippensoep

• Vegan kip cashew

Nog lekkerder dan bij de KFC!

We moeten eerlijk toegeven toen we dit vegan kip broodje aten, toen voelde dat gewoon fout lekker. Alsof we iets besteld hadden bij de KFC. En, hoe fijn is het dat je dan zo makkelijk een waanzinnig lekker broodje kan maken met de Peas Maker Stukjes, gewoon in je eigen keuken.


Voordeel van dit soort recepten is, dat je met verschillende toppings, er een hele eigen draai aan kan geven. Ook hoef je het natuurlijk niet op een burgerbroodje te serveren maar je kunt het ook eten met groentes, door een stamppotje of lekker met rijst of een salade. Eigenlijk kun je de Peas Maker Stukjes, in dit recept, perfect als basis gebruiken voor in heel veel andere gerechten.

Hoe maak je een vegan kip broodje?

Zoals we al eerder aangaven is dit helemaal niet een moeilijk recept om te maken. We doen de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking), dus niet nodig om eerst te wellen, in een pan en voegen hier wat water, appelazijn, edelgistvlokken, uienpoeder, zout, knoflookpoeder en paprikapoeder aan toe. Dit brengen we dan aan de kook en laten het dan op een laag vuurtje pruttelen tot al het vocht is opgenomen in de stukjes. Dan halen we de pan van het vuur en voegen we wat maïzena toe. Dit geeft een wat krokanter laagje aan de buitenkant tijdens het bakken.

Vervolgens verhitten we wat plantaardige olie in een koekenpan en hierin bakken we de Peas Maker Stukjes, aan alle kanten bruin, in een paar minuten. Dan zetten we het vuur uit, leggen wat vegan plakjes kaas over de stukjes met een deksel op de pan. Dit laten we even staan tot de vegan kaas gesmolten is.

Als laatste smeren we wat truffelmayonaise op een burgerbroodje, hier leggen we wat ijsbergsla op samen met wat zoetzure rode ui en de Peas Maker Stukjes met de gesmolten vegan kaas.

Wat is allemaal lekker op een vegan kip broodje?

Zoals je kunt zien, in ons recept, hebben wij burgerbroodjes gebruikt en smeren wij wat truffelmayonaise op het broodje en beleggen we het verder met wat ijsbergsla en zoetzure rode ui. Maar je kunt hier natuurlijk eindeloos in variëren aangezien de Peas Maker Stukjes in dit recept de perfecte basis is om te combineren met allerlei soorten smaken en structuren. Graag geven we je nog wat ideeën wat je allemaal kunt doen.

Sla en groentes

Leg in plaats van ijsbergsla een andere slasoort op je broodje. Denk bijvoorbeeld aan botersla of veldsla. Ook kun je variëren in groentes. Leg lekker wat plakken tomaat of plakken komkommer erop. Maar gegrilde groenten zoals paprika, oesterzwammen of courgette is ook zeker een lekker idee.

Saus

Wij vinden de combinatie van vegan truffelmayonaise erg lekker maar je kunt er natuurlijk allerlei anderen soorten sausen op het broodje doen. Denk bijvoorbeeld aan ketchup, currysaus of barbecuesaus.

Kun je de vegan kipstukjes van tevoren maken?

Voor het bakken (voor stap 3)

Ja, dat kan zeker. Je kunt ervoor kiezen om, na het inkoken van de smaken, dus voor het bakken, de Peas Maker Stukjes af te laten koelen en dan vervolgens in de koelkast te bewaren. Op het moment dat je het vegan kip broodje wilt gaan eten, hoef je alleen de Peas Maker Stukjes in de pan te bakken in wat olie. 

Na het bakken (na stap 2)

Ook kun je de Peas Maker Stukjes, nadat ze zijn gebakken, voor een paar dagen, bewaren in de koelkast. Koud zijn ze ook erg lekker om te eten maar wil je de stukjes weer opwarmen dan kan dat in de magnetron of even kort aanbakken in de pan.