Meteen naar de content

Vegan bánh mì

Een broodje vegan bánh mì, daar kun je ons echt voor wakker maken. Dit ongelofelijke populaire broodje, afkomstig uit Vietnam, kun je heel makkelijk vegan maken. De smaakcombinaties en de verschillende structuren in de vulling maken dit broodje waanzinnig lekker en heel speciaal. Dus, ben jij op zoek naar wat inspiratie of afwisseling voor tijdens de lunch? Dan is dit recept een absolute aanrader. Kans is groot dat deze vegan bánh mì een nieuwe favoriet gaat worden. Laten we snel beginnen.

Vegan bánh mì

(sojavrij met glutenvrije optie)

Maakt

2 stokbroden (of 5 kleine pistolets)

Totale tijd

15 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de zoetzure wortel

  • 200 g wortel
  • 3 el natuurazijn
  • 1 el suiker
  • ¼ tl zout

Voor de vegan bánh mì ‘kipstukjes’

  • 60 g Peas Maker Stukjes
  • 2 el coconut amonis (of 1 el sojasaus + 1 tl agavesiroop)
  • 1 el natuurazijn
  • ½ tl five spice kruiden
  • ½ tl gemberpoeder
  • ½ tl zout
  • ¼ tl knoflookpoeder

Wat heb je verder nodig:

  • 2 witte Franse stokbroden (om af te bakken)
  • Vegan paté
  • Vegan Mayonaise
  • Komkommer
  • Verse koriander

Zo maak je het


1.

Snij de wortel in dunne reepjes. Meng de natuurazijn samen met de suiker en het zout in een kom. Voeg de reepjes wortel toe en hussel alles goed door elkaar. Leg voor nu opzij of bewaar afgesloten in de koelkast.

2.

Doe de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) in een kleine steelpan en voeg 150 ml water, coconut aminos, natuurazijn, five spice kruiden, gemberpoeder, zout en knoflookpoeder toe. Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur lager. Maar zorg dat het blijft koken en vergeet niet af en toe te roeren zodat alles goed wordt opgenomen in de Peas Maker Stukjes. Leg opzij zodra het meeste vocht is verdampt.

3.

Bak vervolgens de stokbroden af volgens de gebruiksaanwijzingen. Snij de komkommer in dunne lange plakken. Snij je stokbrood open door de lengte. Smeer op de onderkant van het stokbrood wat vegan mayonaise en aan de andere kant vegan paté. Verdeel de Peas Maker Stukjes over de vegan mayonaise. Garneer dan af met de reepjes zoetzure wortel, plakken komkommer en verse koriander.

Wat is vegan bánh mì?

Bánh mì is een dik belegd stokbroodje met ingrediënten uit de Franse keuken en de Vietnamese keuken. “Bánh” betekent dan ook, in het Vietnamees, brood en mì betekent tarwe. De baguette, ook wel stokbrood genoemd in Nederland, werd destijds in Vietnam geïntroduceerd door de Frans kolonisten.


In Vietnam bedachten ze zelf hoe je de Franse baguette kon maken maar dan luchtiger en zachter van binnen. Dit werd gedaan door een combinatie te gebruiken van rijst- en tarwemeel. De korst is krokant maar wel een stuk dunner. De vulling is vaak een combinatie van verschillende soorten vlees, zoetzure rettich, wortel of komkommer, paté, mayonaise en verse koriander. Soms gaat er ook nog wat sriracha saus over om die extra Aziatische kick te geven. Dit broodje is enorm populair en kun je in Vietnam op elke hoek van de straat krijgen. En je raad het al, ook hier heeft iedereen weer zijn eigen variant.

Vegan versie

Wij laten je graag zien hoe je makkelijk en snel een heerlijke vegan versie maakt. Gelukkig zijn vele producten tegenwoordig ook gewoon in een vegan optie te krijgen. Dat maakt het gelukkig een stuk makkelijker.

Hoe maak je vegan bánh mì?

Vegan bánh mì maken doe je in een paar makkelijk stappen. Eerst mengen we de natuurazijn samen met de suiker en het zout in een kom. Blijf roeren tot al de suiker is opgelost. Dan snijden we de wortel in reepjes en voegen we dit toe aan de kom. Vervolgens husselen we alles goed door elkaar en leggen we het opzij voor later.

Dan doen we de droge Peas Maker Stukjes in een steelpan samen met de watercoconut aminosnatuurazijnfive spice kruidengemberpoeder, het zout en de knoflookpoeder. Dit koken we tot alle smaken in de stukjes zijn opgenomen en het meeste vocht is verdampt. Dan bakken we de stokbroden af en smeren we aan de ene kant vegan mayonaise en aan de andere kant vegan paté. Dan verdelen we de Peas Maker Stukjes over de stokbroden, garneren we het met de zoetzure wortel, plakjes komkommer en verse koriander.

Krokante en zachte stokbroden zijn het beste!

Ga je stokbrood kopen voor de vegan bánh mì dan raden wij wit stokbrood aan dat je zelf moet afbakken. Deze wordt van buiten krokant en blijft van binnen zacht. Als je het stokbrood namelijk opensnijdt en gaat vullen dan moet je het weer heel goed dicht kunnen knijpen zonder dat de vulling verloren gaat. In Vietnam zijn deze stokbroden ook heel flexibel in gebruik en het brood is aan de binnenkant zacht. Vaak worden de stokbroden ook niet helemaal doorgesneden, zo voorkom je ook dat er eventueel vulling verloren gaat tijdens het eten. Wil je trouwens toch liever een ander soort brood gebruiken dan kan dat natuurlijk ook prima.

Vegan bánh mì tips

Plan vooruit

Nu hoef je niet per se vooruit te plannen maar als je de zoetzure wortel een paar uur eerder maakt, of zelfs een dag eerder, dan smaken ze nog lekkerder. Je kunt het gewoon makkelijk afgedekt bewaren in de koelkast.

Kies toppings naar keuze

Naast dat we de Peas Maker Stukjes gebruiken als vervanging voor het vlees kun je prima variëren met de groenten. Wij hebben ervoor gekozen om wortel en komkommer te gebruiken maar voel je vrij om hiermee te experimenteren. Wat dacht je bijvoorbeeld van avocado en zoetzure rettich? En, ben je geen fan van verse koriander dan kun je dit prima weglaten. Het is ook lekker om een beetje af te garneren met bijvoorbeeld geroosterde sesamzaadjes en sriracha saus. Laat ons weten welke variatie jij gaat proberen!

Glutenvrije optie

Je kunt het stokbrood prima vervangen door glutenvrij brood. Maar het zou bijvoorbeeld ook heerlijk zijn in een mais tortilla wrap. Of, wat dacht je van oprollen in grote blaadjes romaine sla?