Vegan korma curry
Vegan korma curry is echte Indiase comfort food. Deze curry is romig door de kokosyoghurt en heerlijk van smaak door alle kruiden. De kans is groot dat je de meeste ingrediënten vast al in je voorraadkast hebt liggen. Mocht je twijfelen om deze vegan korma curry te maken, omdat je bijvoorbeeld bang bent dat het heel moeilijk is en lang duurt, dan hebben wij goed nieuws! Je maakt deze makkelijke curry namelijk in één pan en je tovert dit gerecht binnen 35 minuten op tafel.
Deze vegan korma curry zou je dus ook een curry in a hurry kunnen noemen net zoals de massaman curry, vegan tikka masala en de handi curry.
Vegan korma curry
(soja- en glutenvrij)
Aantal
4 personen
Totale tijd
35 minuten
Ingrediënten
- 1 (100 g) witte ui
- 1 el plantaardige olie
- 1 kaneelstok
- 1 tl komijnzaad
- 2 teentjes knoflook
- 1 el gemberpasta (of verse gember, geraspt)
- 1 el korianderpoeder
- 1 el komijnpoeder
- 1 tl kurkumapoeder
- 250 ml kokosmelk
- 10 g verse koriander, fijngehakt
- ½ el appelazijn
- ½ tl zout
- 80 g Peas Maker Stukjes
- 1 kleine hete groene peper (optioneel)
- 100 g doperwten, diepvries
- 4 el (60 g) kokosyoghurt
Zo maak je het
Pel de ui en snij in grove stukken en maal tot een fijne puree in een keukenmachine of gebruik hier een staafmixer voor.
Verhit de plantaardige olie in de pan op middelmatig vuur. Voeg de kaneelstok en het komijnzaad toe en bak 1 minuut. Pers de knoflook en voeg toe aan de pan samen met de gemberpasta en fijngemalen ui. Bak alles 3 minuten. Voeg nu de korianderpoeder, komijnpoeder en kurkumapoeder toe. Bak alles ongeveer 2 minuten.
Voeg nu 250 ml water, de kokosmelk, fijngehakte verse koriander, appelazijn en het zout toe. Breng het geheel aan de kook en voeg dan de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) en de hete groene peper (in z’n geheel) toe. Laat alles op een laag vuurtje pruttelen ca. 20 minuten, met een deksel op de pan.
Voeg als laatste de doperwten en kokosyoghurt toe. Roer alles goed en laat nog 2 minuten meekoken. Serveer met wat rijst, naanbrood, limoenpartjes en garneer eventueel met wat extra verse koriander.
Tip: Heb je nog wat over? Dan kun je de curry afgedekt in de koelkast bewaren voor een aantal dagen. Maar je kunt deze curry ook prima invriezen voor later. Laat de curry dan eerst ontdooien voordat je het gaat opwarmen in de magnetron of pan. Meer weten over invriezen? Dat lees je verder in de tekst hieronder.
Vegan naanbrood
Aantal
4 stuks
Totale tijd
20 minuten
Ingrediënten
- 150 g zelfrijzend bakmeel (plus extra voor het bestuiven)
- 230 g stevige kokosyoghurt
Zo maak je het
Doe het zelfrijzend bakmeel en de stevige kokosyoghurt in een kom. Meng alles goed met een houten lepel. Als alles goed gemengd is, bestuif je je werkblad met wat zelfrijzend bakmeel en leg je hier het deeg op. Strooi ook wat zelfrijzend bakmeel op het deeg. Gebruik dan je handen, om alles bij elkaar te brengen en vorm een bal (dit deeg is heel kleverig dus probeer niet echt te kneden).
Verdeel het deeg in vier gelijke stukken. Bestuif je werkblad met wat zelfrijzend bakmeel en rol elk stuk deeg uit met een deegroller (of gebruik simpelweg je handen om een pannenkoek te vormen). Rol uit tot je ongeveer de dikte hebt van een ½ centimeter.
Verhit een pan (het liefst met antiaanbaklaag) op middelhoog vuur. Leg het deeg in de pan en bak 1-2 minuten of tot het deeg aan de bovenkant begint op te bollen. Draai dan het naanbrood om en bak weer 1-2 minuten tot je naanbrood rondom bruin is. Doe dit ook bij de rest van het deeg.
Vegan naanbrood maak je met maar 2 ingrediënten
Deze vegan korma curry eet je lekker met basmati rijst en naanbrood. Daarom delen we naast het recept voor de vegan korma curry ook het recept voor de vegan naanbrood. Dit geweldige recept maak je met maar 2 ingrediënten. Niks is lekkerder dan huisgemaakte naanbrood.
Wat is vegan korma curry?
Korma betekent ‘smoren’ in het Hindi. De korma curry komt dan ook uit Noord India en is beïnvloed door de smaken van de Afghaanse en Perzische keuken. Vlees, zoals kip of groenten worden met de deksel op de pan, gesmoord in wat water of bouillon, yoghurt en kruiden. Wil je echt een authentieke korma curry maken dan zal dit moeilijk worden. Er zijn namelijk ontzettend veel variaties van dit gerecht. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur in vulling, smaken en structuren. Oftewel, iedereen heeft zo zijn eigen favoriet. Zo eet de een deze curry graag pittig en de ander weer juist een stuk milder.
Kokosmelk
Wij vinden het juist lekker om naast de kokosyoghurt ook wat kokosmelk toe te voegen aan de saus. Dit is niet per se authentiek maar wordt ook in vele korma curry gerechten toegevoegd. Hierin kunnen de Peas Maker Stukjes heerlijk smoren en een stevige bite krijgen.
Hete groene peper
Niet iedereen is dol op pittig eten. Maar wat is nu té pittig eten? Dit is voor iedereen echt weer anders. Daarom kiezen wij ervoor om de hete groene peper in z’n geheel mee te koken in de saus. Zo wordt de saus niet echt pittig aangezien de hete groene peper hierdoor nog intact blijft waardoor de zaadlijst niet in de saus kan komen. De zaadlijst van een peper maakt het namelijk erg pittig. En, hou je helemaal niet van pittig dan kun je de hete groene peper, prima achterwege laten.
De kleur
Omdat er zoveel verschillende variaties zijn van deze curry is de kleur vaak ook weer anders. De bekende kleur is vaak beetje geel/groen en soms juist weer eerder rood/oranje. Het ligt er maar net aan wat voor specerijen en kruiden je toevoegt aan de curry. Doordat wij kurkuma gebruiken in combinatie met verse koriander, kleurt de saus van deze vegan korma curry, wat groen en geel.
Hoe maak je vegan korma curry?
Deze curry maak je makkelijk in één pan. We verwarmen wat plantaardige olie in de pan. Hierin bakken we de kaneelstok en het komijnzaad kort aan op middelmatig vuur. Hier voegen we de geperste knoflook, gemberpasta en fijngemalen ui aan toe. Dit alles bakken we ook een paar minuten. Dan voegen we de korianderpoeder, komijnpoeder en kurkumapoeder toe en dit bakken we ook kort mee.
Dan gaat het water erbij samen met de kokosmelk, verse koriander, appelazijn en het zout. We brengen het geheel vervolgens aan de kook en dan voegen we de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) en de hete groene peper toe. Zodra de saus begint te pruttelen zetten we het vuur lager en leggen we de deksel op de pan. We laten alles dan 20 minuten pruttelen oftewel smoren. Als laatste roeren we de doperwten erdoor samen met de kokosyoghurt.
Kun je deze vegan korma curry ook invriezen?
Ja, zeker kun je deze vegan korma curry invriezen. Zorg dat de curry helemaal is afgekoeld voordat je het gaat bewaren in de vriezer. De curry blijft in de vriezer ongeveer 3 maanden goed.
Ontdooien en opwarmen
Nadat je de vegan korma curry uit de vriezer haalt moet je het eerst laten ontdooien op kamertemperatuur. Dus, zorg ervoor dat je het op tijd uit de vriezer haalt. Je kunt het ook de avond ervoor uit de vriezer halen en vervolgens in de koelkast langzaam laten ontdooien. Dit is handig als je overdag niet thuis bent en je ‘s avonds snel wilt gaan eten.
Warm de vegan korma curry op, na het ontdooien, in een pannetje op het vuur of simpelweg in een kommetje in de magnetron.
Wat eet je lekker met vegan korma curry?
Deze vegan korma curry eet je lekker met rijst en zelfgemaakte naanbrood. Daarnaast serveren wij de curry met wat limoenpartjes en verse koriander. Maar je kunt het ook lekker eten met bijvoorbeeld wat mango chutney. Net wat jij lekker vindt.
Glutenvrij en sojavrij
Naanbrood is vaak niet glutenvrij maar je kunt dit gerecht ook heerlijk serveren met papadums. Dit zijn een soort krokante, ronde en dunne crackers, die vaak als bijgerecht worden geserveerd bij een Indiase rijsttafel. Papadums zijn glutenvrij want deze worden namelijk gemaakt van linzenmeel.