Vegan groene curry
Vegan groene curry is zeker één van onze favoriete gerechten als we gaan bestellen bij de Thai. Maar hoe fijn zou het zijn als je dit gerecht supermakkelijk thuis kunt maken met maar een paar ingrediënten. Om dit gerecht sojavrij te houden en toch rijk aan proteïne, gebruiken wij de Peas Maker Stukjes in plaats van tofu. Dit vullen we natuurlijk aan met lekker veel groenten. Deze vegan groene curry maak je in maar 25 minuten en is zo lekker dat je blijft opscheppen. Het is zoet, heel klein beetje pittig en superromig.
Vegan groene curry
(soja- en glutenvrij)
Aantal
4 personen
Totale tijd
25 minuten
Ingrediënten
- 2 el plantaardige olie
- 4 el groene currypasta
- 300 ml water
- ½ tl zout
- 50 g Peas Maker Stukjes
- 250 ml kokosmelk
- 1 ½ el suiker
- 200 g broccoli
- 60 g wortel
- 50 g kousenband (of sperziebonen)
- 175 g courgette
- Thaise basilicum (optioneel)
Zo maak je het
Verhit de plantaardige olie in de pan op middelhoog vuur. Voeg de groene currypasta toe en bak een paar minuten, al roerend. Voeg nu het water toe samen met het zout en de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking). Breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt zet het vuur wat lager en doe een deksel op de pan. Laat 5 minuten pruttelen.
Haal de deksel van de pan en roer alles goed door. Voeg de kokosmelk en suiker toe. Snij de broccoli in kleine roosjes en de wortel in reepjes en voeg toe aan de pan. Laat 5 minuten meekoken.
Snij ondertussen de kousenband in stukjes en de courgette in blokjes en voeg dit ook toe aan de pan. Kook 2 minuten en roer dan de verse Thaise basilicum erdoor. Maak eventueel nog op smaak met wat extra zout. Serveer direct met warme basmati rijst.
Tip: Gebruik eventueel andere groenten, naar eigen smaak.
Is groene curry Thais?
Groene curry komt absoluut uit Thailand. Dit gerecht is daar mega populair. Daarnaast zijn wij in Nederland ook dol op dit gerecht. Vele restaurants hebben het op de kaart staan. En, ga je dit gerecht bestellen of eten bij een Thais restaurant dan heb je ook nog meerdere opties. Je kunt kiezen tussen vlees, vis en vegetarisch zoals bijvoorbeeld tofu. Waarom een groene curry meestal niet vegan is, is omdat er vissaus gebruikt wordt maar laat je dit weg dan kun je het makkelijk vegan eten.
Waarom dit gerecht groene curry heet is omdat er groene chilipepers worden gebruikt in dit gerecht. Het schijnt zelfs dat de groene chilipepers helemaal niet van oorsprong uit Thailand komen. Er wordt namelijk gezegd dat Columbus in Zuid-Amerika de groene chilipepers heeft ontdekt en tijdens zijn reis nam hij dit mee naar Europa. Vervolgens brachten de Portugese handelaren deze chilipepers weer mee naar Thailand. Zo zie je maar, zodra je je gaat verdiepen in de geschiedenis van een gerecht dan blijkt het vaak toch een gerecht te zijn van de wereld!
Is groene curry pittig?
Een Thaise groene curry is overal weer een beetje anders. Je zou kunnen zeggen iedereen heeft zijn eigen stijl. Een groene curry heeft een smaakcombinatie van zoet, zout en lichtpittig. Maar je kunt het natuurlijk zo pittig maken als je wilt. De groene pepers worden toegevoegd aan de groene currypasta.
Currypasta uit de supermarkt of zelf maken?
Wij gebruiken in dit recept kant-en-klare groene currypasta uit de supermarkt. Dit doen we om het voor iedereen mogelijk te maken om dit gerecht makkelijk en snel thuis te koken. Je hebt vele verschillende soorten waar je uit kunt kiezen in de supermarkt. Omdat de groene currypasta uit de supermarkt niet vers is zijn ze vaak niet heel pittig. Hoe verser de currypasta hoe pittiger dit vaak is.
Maar wil je zelf eens een groene currypasta maken, dan kun je tegenwoordig veel ingrediënten al halen bij de grote supermarkten en anders kun je dit zeker halen bij een toko. Mocht je groene currypasta zelf gaan maken dan heb we een tip voor je: verdubbel het recept of maak nog meer want je kunt dit supergoed invriezen. Zo heb je altijd zelfgemaakte groene currypasta thuis op voorraad liggen.
Hoe maak je een vegan groene curry?
Om deze vegan groene curry te maken heb je maar een paar ingrediënten nodig. En, in maar 25 minuten maak je deze vegan groene curry. We bakken de groene currypasta in wat plantaardige olie. Vervolgens voegen we water, zout en de droge Peas Maker Stukjes toe. We brengen dan het geheel aan de kook en laten alles op een laag vuurtje 5 minuten pruttelen met een deksel op de pan. Hierdoor nemen de Peas Maker Stukjes de heerlijke smaak op.
Dan voegen we de kokosmelk en de suiker toe samen met de gesneden groenten zoals broccoli, wortel, kousenband en courgette. Maar je kunt natuurlijk ook voor andere groenten kiezen. Dit koken we dan weer ca. 5 minuten. De groenten hoeven niet helemaal gaar gekookt te worden. Dat is echt niet lekker in een Thaise groene curry! De groenten mogen dus echt een bite hebben. Vervolgens voegen we Thaise basilicum toe. Eet deze vegan groene curry lekker met wat basmati rijst.
Thaise basilicum in een vegan groene curry?
Heb jij wel eens van Thaise basilicum gehoord? Denk niet dat je dit simpelweg kunt vervangen door Italiaanse basilicum want de smaak is heel anders. Thaise basilicum wordt vaak op het einde van een gerecht toegevoegd. Deze blaadjes geven een heerlijke smaak af en hoeft niet verder gekookt te worden. Thaise basilicum heeft groene blaadjes en een paars/bruine tak. De smaak die de blaadjes afgeven worden vergeleken met de smaak van zoethout en anijs. Het is echt dé finishing touch voor een vegan groene curry maar helaas wordt dit nog niet verkocht in alle supermarkten. Bij verschillende toko’s zullen ze het wel hebben en tegenwoordig verkoopt de Albert Heijn het ook. Mocht je Thaise basilicum gaan kopen zorg dat je het op dezelfde of de volgende dag wel meteen gebruikt. De blaadjes kunnen namelijk snel oud worden.
Kun je niet aan Thaise basilicum komen dan kun je het ook prima achterwege laten. Deze vegan curry is nog steeds heerlijk.