Meteen naar de content

Vegan kip kerrie salade

Vegan kip kerrie salade maken is niet alleen heel makkelijk maar ook onwijs lekker. Je maakt het in maar 10 minuten met maar een paar ingrediënten. Het recept voor deze romige en frisse vegan kip kerrie salade heeft een heerlijke balans tussen zoet, zout en zuur. Wij vinden het lekker om er nog extra doperwten aan toe te voegen. Dit ziet er niet alleen heel leuk uit tegen de gele kleur maar werkt ook perfect in deze vegan kip kerrie salade. Natuurlijk kun je er je eigen draai aan geven. 


We geven je ook tips hoe je dit receptje verder kunt aanpassen en hoe je dit op verschillende manieren kunt gebruiken. Het is namelijk niet alleen heerlijk voor op je brood maar ook als hapje in bijvoorbeeld een witlofblaadje. Al met al wij zijn heel benieuwd hoe jij deze vegan kip kerrie salade gaat eten. 

Vegan kip kerrie salade

(soja- en glutenvrij)

Aantal

10 toastjes

Totale tijd

10 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 20 g Peas Maker Stukjes
  • 1 tl appelazijn
  • ¼ tl ahornsiroop
  • ¼ tl kerriepoeder
  • ¼ tl uienpoeder
  • ⅛ tl zout
  • Snufje versgemalen zwarte peper
  • 4 el vegan mayonaise
  • 1 el doperwten, diepvries (optioneel)

Zo maak je het


1.

Doe de Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier kokend water op. Laat voor 5 minuten wellen. Zeef alles en hak de stukjes in wat kleinere stukken en leg weer terug in een kom.

2.

Voeg nu de appelazijn, ahornsiroop, kerriepoeder, uienpoeder, het zout en de versgemalen zwarte peper toe. Roer alles goed.

3.

Voeg nu de vegan mayonaise samen met een halve eetlepel water toe en roer nog eens goed door elkaar. Nu kun je de doperwten erdoor roeren. Serveer direct of bewaar goed afgedekt voor een paar dagen in de koelkast.

Tip: Vind je de vegan kip kerrie salade te compact, voeg dan beetje bij beetje wat water toe. Zo verdun je heel gemakkelijk de salade.

Wat is kip kerrie salade?

Een kip kerrie salade is een salade dat bestaat uit geplukte kip (dit was vroeger meestal van restjes kip) in een kerriesaus. De saus bestaat natuurlijk uit kerriepoeder en nog wat andere specerijen. Leuk weetje, de gele kleur van deze salade komt van de kurkumapoeder. Alles wordt vervolgens gemengd met mayonaise, azijn en water. Maar tegenwoordig zijn er vele verschillende varianten en heeft iedereen zijn eigen versie. Om die reden is ook geen één kip kerrie salade hetzelfde.

Stukje geschiedenis

Het maken van salades op deze wijze is ontstaan in de 19e eeuw in Amerika. Het idee was dat je met restjes eten zo weer een nieuw receptje kon maken. Tegenwoordig heeft iedere supermarkt wel verschillende salades in de schappen liggen. Van eiersalade tot tonijnsalade, je kunt het zo gek niet bedenken of er is een salade mee gemaakt. Mocht je nou nog een heerlijke vegan tonijnsalade willen proberen? Probeer dan ook zeker eens deze vegan tonijnsalade met de Peas Maker Stukjes. Dit is ook een enorm populair recept.


Maar we gaan weer terug naar de geschiedenis want het toevoegen van kerriepoeder aan de kipsalade komt dus uit Londen. De stafleden van de Cordon Bleu Cookery School organiseerde het eten voor de kroning van koningin Elizabeth II in 1953. Sommige gasten aten geen varkensvlees of rundvlees vanwege hun religie waardoor er werd gekozen voor kip. En, omdat Groot-Brittannië een overvloed had aan kerriepoeder vanuit de koloniën hebben ze aan deze salade op basis van mayonaise ook kerriepoeder toegevoegd.

Vegan kip

Gelukkig zie je steeds meer vleesvervangers (of vleesopvolgers) in de winkel liggen en is het echt niet meer een uitdaging om plantaardig te koken. Wel zit er vaak soja en gluten in vleesvervangers. Om die reden vinden wij het belangrijk om deze vegan kip kerrie salade helemaal soja- en glutenvrij te houden. De Peas Maker Stukjes zijn dan ook écht een uitkomst. En omdat deze stukjes goed de smaak van de kruiden opnemen en een heerlijke structuur hebben werkt het perfect in allerlei gerechten. Voordeel is ook dat je de Peas Maker Stukjes prima voor lange tijd in de voorraadkast kunt bewaren.

Hoe maak je vegan kip kerrie salade?

Zoals we al eerder zeiden, kiezen wij ervoor om de Peas Maker Stukjes te gebruiken in deze vegan kip kerrie salade. Want wist je dat je de stukjes na het wellen niet per se hoeft te bakken? Je kunt ze na het wellen ook meteen eten.

We wellen eerst de Peas Maker Stukjes in kokend water. Vervolgens gieten we ze af om ze daarna in kleinere stukjes te hakken. Dan doen we de gehakte stukjes in een kom samen met appelazijn, ahornsiroop, kerriepoeder, uienpoeder, zout en versgemalen zwarte peper. Dan roeren we alles goed door elkaar. Vervolgens gaat de vegan mayonaise, water en doperwten erbij. Roer weer even door elkaar en je bent klaar. Supermakkelijk dus!

Verschillende opties om te eten

Zoals je vast weet is iedere kip kerrie salade weer anders. Wij kiezen er bijvoorbeeld voor om er doperwten aan toe te voegen maar dit is zeker geen must.

Extra toevoegen

Je kunt aan deze vegan kip kerrie salade ook bijvoorbeeld extra ananas toevoegen. Meer zoet toevoegen door middel van fruit is zeker lekker. Dit werd al gedaan bij de kip kerrie salade die geserveerd werd bij de kroning van koning Elizabeth II in 1953. Hier werd namelijk gekozen voor abrikozenjam. Maar je kunt natuurlijk kiezen wat jij lekker vindt. Bieslook, wortel en bosui zien we ook veel voorbijkomen als toevoegingen in deze salade.

Als lunch

Of je de vegan kip kerrie salade nu eet voor op een broodje, cracker in een wrap of als maaltijdsalade tijdens de lunch, de opties zijn eindeloos. Een maaltijdsalade zou kunnen bestaan uit bijvoorbeeld sla, komkommer, vegan kip kerrie salade, mandarijntje en paprika. Echt een superlekkere combinatie.

Lekker hapje

Maar wil je graag een heerlijk hapje om uit te delen? Dan kun je deze vegan kip kerrie salade ook perfect gebruiken voor op een toastje. Maar je kunt het ook serveren op een komkommer of in een witlofblaadje.