Meteen naar de content

Taco salade

Wist je dat je van taco’s ook een taco salade kunt maken? Heerlijk voor tijdens de lunch maar ook zeker als maaltijdsalade voor het avondeten.


De Peas Maker Stukjes kruiden we makkelijk met een taco kruidenmix en bakken we vervolgens in de oven. Dan doen we lekker ijsbergsla, tomaat, komkommer, mais, zwarte bonen, avocado en verse koriander in een kom. Hier gaan dan de heerlijke gekruide Peas Maker Stukjes bij. En we kruimelen wat tortilla chips erover om het vervolgens af te garneren met een heerlijke zelfgemaakte dressing.


Deze taco salade is uiteraard helemaal vegan en ook soja- en glutenvrij. Onweerstaanbaar lekker voor iedereen en ook nog eens supermakkelijk om te maken.

Taco salade

(soja- en glutenvrij)

Aantal

2 personen

Totale tijd

25 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor het vegan tacovlees

Voor de salade

Voor de dressing

  • 100 g plantaardige yoghurt (wij hebben kokosyoghurt gebruikt)
  • 2 el vegan mayonaise
  • 2 el citroensap
  • ½ el agavesiroop
  • ½ el mosterd
  • ½ tl gerookte paprikapoeder
  • ½ tl komijnpoeder
  • ½ tl zout
  • Versgemalen zwarte peper, naar smaak

Zo maak je het


1.

Voor het vegan tacovlees: doe de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) in een steelpan en voeg 200 ml water toe samen met de appelazijn en de taco seasoning. Breng het geheel aan de kook, zet dan het vuur lager en laat pruttelen tot al het vocht is opgenomen in de Peas Maker Stukjes. Vergeet niet af en toe te roeren.

2.

Haal de pan van het vuur en voeg de plantaardige olie toe. Hussel goed zodat alle stukjes goed bedekt zijn. Leg op een bakplaat met aluminiumfolie of bakpapier en bak 15-20 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 190 graden Celsius.

3.

Voor de dressing: doe de plantaardige yoghurt in een kom en voeg de vegan mayonaise, het citroensap, de agavesiroop, mosterd, gerookte paprikapoeder, komijnpoeder, het zout en de versgemalen zwarte peper toe. Meng alles goed en leg opzij.

4.

Voor de salade: verdeel wat gesneden ijsbergsla, blokjes tomaat, blokjes komkommer, blokjes avocado, mais, zwarte bonen en verse koriander over twee kommen. Doe het gebakken vegan tacovlees erbij, verkruimel wat taco chips in je handen en strooi eroverheen. Garneer dan royaal met de dressing.

Wil je weten of je deze salade van tevoren kunt maken en hoe lang je dit kunt bewaren? Lees dan verder in de tekst voor onze tips.

Ben jij ook zo dol op Mexicaanse gerechten? Probeer dan ook echt eens een van de volgende vegan recepten met de Peas Maker Stukjes:


• Vegan burrito 

• Vegan fajita

• Vegan tacos

• Vegan enchiladas

Wat is een taco salade?

De naam zegt het eigenlijk al. Een taco maar dan in de vorm van een salade. En dit is toch lekker, kunnen we je zeggen. Los van dat het erg lekker is, eet het misschien ook nog wel lekkerder en zeker makkelijker dan gewone taco’s.

Tex-Mex keuken

De taco salade is net als de taco ontstaan vanuit de Tex-Mex keuken. Rond 1960 hadden zij deze nieuwe manier van taco’s eten bedacht. De tortilla wrap werd gefrituurd in de vorm van een bakje. Hier ging dan van alles in. Denk aan sla, tomaat, bonen, vlees, kaas en bijvoorbeeld ook rijst.

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel variaties op de taco salade. Het komt er eigenlijk op neer dat je er je eigen draai aan kan geven. Daarom delen we graag onze vegan versie van de taco salade met je.

Hoe maak je een taco salade?

Een taco salade maken is echt heel makkelijk en gewoon altijd lekker. We beginnen eerst met het voorbereiden van het vegan tacovlees. We doen de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) in een steelpan samen met het water, de appelazijn en de taco seasoning. Dit laten we pruttelen op middelmatig vuur tot al het vocht en de smaken goed zijn opgenomen in de Peas Maker Stukjes. Dan halen we de steelpan van het vuur en voegen we wat plantaardige olie toe. Dan bakken we het vegan tacovlees, op een bakplaat met bakpapier, in de oven 15-20 minuten.

Terwijl het vegan tacovlees in de oven zit maken we de dressing. We mengen in een kom wat plantaardige yoghurtvegan mayonaisecitroensapagavesiroopmosterdgerookte paprikapoederzout en versgemalen zwarte peper.


Dan verdelen we wat ijsbergsla, blokjes tomaat, blokjes komkommer, blokjes avocadomais en zwarte bonen over twee kommen. Hier verkruimelen we dan nog lekker de tortilla chips over en als laatste garneren we met de dressing.


Leuke tip: Je kunt in plaats van het verkruimelen van de tortilla chips, de tortilla chips ook handig gebruiken als een soort van lepel. Met een tortilla chip schep je makkelijk de taco salade uit de kom. En, het eet ook nog eens heel leuk.

Wat is allemaal lekker in een taco salade?

In onze vegan versie hebben wij gekozen om de Peas Maker Stukjes te gebruiken als vervanger voor het tacovlees. Dit werkt perfect omdat de Peas Maker Stukjes goed de smaak opnemen van de taco kruidenmix. En als je de stukjes bakt in de oven dan krijgen ze een heerlijke stevige bite.

Verschillende groentes

Wij hebben voor ijsbergsla, tomaat, komkommer en avocado gekozen. Maar je kunt ook prima kiezen voor andere slasoorten. Denk bijvoorbeeld aan botersla. Ook kun je andere groentes toevoegen zoals aubergine, paprika, koolrabi en bijvoorbeeld wortel. Net wat jij lekker vindt.

Rijst, bonen en mais

Wij hebben zwarte bonen toegevoegd aan de taco salade maar ook hier kun je weer voor andere bonen kiezen. Bruine bonen of kidneybonen zijn ook onwijs lekker.

Soms zie je ook dat er rijst wordt gegeten in een taco salade. Dus heb je nog een restje rijst over dan kun je dit perfect toevoegen.

Om een klein zoetje te geven voor de balans, vinden wij het ook altijd lekker, om mais toe te voegen aan de taco salade. Maar ook hier geldt weer, doe wat jij het lekkerst vindt en geef er je eigen draai aan.

Dressing

Je kunt ervoor kiezen om kant-en-klare taco saus te kopen. Alleen dit is op basis van tomaat en wij vinden het juist lekker om een frisse en romige saus te gebruiken als dressing. Daarom hebben we de dressing zelfgemaakt en jeetje wat is dit lekker geworden. Kans is groot dat je de meeste ingrediënten voor deze dressing al in huis hebt. Dat maakt het extra makkelijk.

Tortilla chips

Wij vinden het lekker om tortilla chips te gebruiken in de taco salade. Dit geeft een extra crunch aan de salade. Tegenwoordig heb je heel veel verschillende soorten tortilla chips in de winkel liggen. Zowel in vorm als in smaak. Wij zijn dol op de sweet chilli pepper tortilla chips maar naturel is ook altijd erg lekker. Wij zijn heel benieuwd welke tortilla chips jij zou kiezen voor in deze taco salade?

Kun je de salade van tevoren maken?

Je kunt de taco salade zeker van tevoren maken. We raden dan wel aan dat je alles apart van elkaar bewaard in de koelkast.

Het vegan tacovlees

Je kunt de Peas Maker Stukjes koken in de kruiden en dan bewaren in de koelkast. De stukjes kun je dan later afbakken in de oven. Ook kun je ervoor kiezen om de stukjes te bewaren nadat je deze hebt afgebakken in de oven. Bewaar dan afgesloten in de koelkast voor maximaal 3 dagen. Deze kun je dan weer kort opwarmen in de magnetron.

Je hoeft de stukjes trouwens niet per se op te warmen. Je kunt ze namelijk, na bereiding, ook gewoon koud eten.

De dressing

Als je de dressing hebt gemaakt kun je deze 5 dagen afgedekt bewaren in de koelkast. Garneer pas over de salade als je de taco salade gaat eten.

De salade

Was en snij alles en doe dit in een bak en bewaar afgesloten in de koelkast voor maximaal 3 dagen. Mocht je avocado willen toevoegen aan de salade, snij deze dan pas op het moment dat je de salade gaat eten.

Wat je ook kunt doen is de avocado al snijden in blokjes en dan goed besprenkelen met limoen- of citroensap en dan afgedekt bewaren in de koelkast. Op deze manier zal de avocado niet bruin kleuren.