Meteen naar de content

Filodeeghapje

DitĀ filodeeghapje is superkrokant, gevuld met een heerlijke vulling van vlezige Peas Maker Stukjes, verse dille, oregano, peterselie en vegan feta. DeĀ perfecte vegan snackĀ voor tijdens een feestje, borrel of als voorgerecht. Dit filodeeghapje is ook nog eens eenĀ makkelijk receptĀ en je maakt het in maarĀ 15 minuten. Je kunt de vulling prima een dag eerder maken. Als de filodeeghapjes uit de oven komen laten we ze eerst 10 minuten afkoelen, althans als het ons lukt om ons in te houden.šŸ˜‰ Daarna besprenkelen we het nog met wat ahornsiroop en zwarte sesamzaadjes. DeĀ combinatie van zout en zoetĀ is wat ons betreft eenĀ match made in heaven!


Met dit recept maak je 10 filodeeghapjes. Maar we waarschuwen je alvast, ze zijnĀ gevaarlijk lekkerĀ dus ze zijn op voordat je er erg in hebt!

Filodeeghapje

(sojavrij)

Aantal

10 stuks

Voorbereidingstijd

15 minuten

Totale tijd

25 minuten

Recept afdrukken

Ingrediƫnten

Zo maak je het


1.

Laat het filodeeg eerst ontdooien volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

2.

Doe de droge Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier gekookt water op. Laat 5 minuten wellen. Zeef de stukjes en druk met de achterkant van een lepel het meeste vocht eruit. Hak vervolgens de stukjes in wat kleinere stukken en leg terug in de kom.

3.

Snij nu de vegan feta in blokjes en hak de verse dille en verse peterselie fijn en voeg toe aan de kom samen met de appelazijn, oregano en het zout. Roer alles goed door elkaar en leg voor nu op zij.

4.

Leg 1 vel filodeeg op je werkblad en bestrijk de buitenranden met wat olijfolie. Heeft het filodeeg vouwen, zoals bij ons, zorg dan dat de vouwen horizontaal voor je liggen. Leg een hoopje (ongeveer 2 eetlepels) van het mengsel aan de linkerkant in het midden. Vouw het filodeeg eerst van onder naar boven over het mengsel. Bestrijk dan met wat olijfolie. Vouwen dan de bovenkant erover en besmeer weer met wat olijfolie. Rol het filodeeghapje vervolgens op tot een pakketje (zie de stappen in de video hieronder).

5.

Leg de filodeeghapjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk de bovenkant van de filodeeghapjes met nog wat olijfolie. Bak alles in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius (boven- en ovenwarmte) ongeveer 10 minuten of tot ze mooi bruin kleuren*. Haal de pakketjes uit de oven en laat even afkoelen voor ongeveer 10 minuten. Besprenkel met wat ahornsiroop en sesamzaadjes.

* Volg de aangegeven oventemperatuur in het recept als richtlijn. Aanpassingen kunnen nodig zijn voor specifieke ovens. Een oventhermometer kan hierbij een uitstekende hulp zijn.

Filodeeghapje Griekse stijl

Misschien is het je al opgevallen maar wij zijn onder andere gek op de Griekse keuken. Daarom hebben wij ervoor gekozen om de vulling een mediterrane smaak te geven door verse dille, peterselie en oregano te gebruiken. Omdat je tegenwoordig gewoon vegan feta kunt krijgen, vullen wij het extra met blokjes vegan feta. Dit gaat dan smelten en trekt helemaal in de Peas Maker Stukjes.


Ben jij ook zo gek op Griekse gerechten? Probeer dan eens de vegan souvlakiĀ of deĀ Griekse ovenschotel.

Hoe maak je een vegan filodeeghapje?

Eerst laten we hetĀ filodeegĀ helemaal ontdooien. Dan wellen we deĀ Peas Maker StukjesĀ in gekookt water. Hierna hakken we de stukjes in wat kleinere stukken en leggen alles weer terug in de kom. Vervolgens snijden we deĀ vegan fetaĀ in blokjes en hakken we deĀ verse dilleĀ enĀ verse peterselieĀ helemaal fijn. Dit voegen we toe aan de kom samen met deĀ appelazijn,Ā oreganoĀ en hetĀ zout. We roeren alles goed door elkaar.

We bestrijken vervolgens een filodeegvel met wat olijfolie. Dan leggen we ongeveer twee eetlepels van het mengsel aan de linkerkant, van het filodeegvel, in het midden. Dit vouwen we dicht tot een pakketje. Vervolgens leggen we de filodeeghapjes op een bakplaat, bekleed met bakpapier, waarbij we de bovenkant van elk pakketje nog bestrijken met wat olijfolie. Dan bakken we de filodeeghapjes voor ongeveer 10 minuten in de oven. Hierna laten we alles voor 10 minuten afkoelen en besprenkelen we het met wat ahornsiroop en zwarte sesamzaadjes.

Is filodeeg vegan?

Filodeeg is helemaal vegan. Het deeg wordt gemaakt van meel, water en een beetje plantaardige olie. Hier maken ze dan hele dunne vellen van. Omdat de vellen zo dun zijn, kunnen ze soms scheuren als je ermee werkt. Maar dit is helemaal niet erg. Probeer alles gewoon zo goed mogelijk te vouwen of op te rollen. Als filodeeg de oven in gaat dan wordt het heel knapperig. Dit vinden wij zo lekker.

Tip: Op de verpakking van het kant-en-klare filodeeg staat hoe lang je dit moet laten ontdooien. Het is belangrijk dat je dit echt niet korter doet dan aangegeven. De kans is anders groot dat tijdens het bereiden de vellen niet flexibel werken en dan neemt de kans op scheuren toe. En, geloof ons wij hebben het meerdere keren meegemaakt omdat we geen geduld hadden. šŸ˜‰

Is filodeeg glutenvrij?

Filodeeg is niet glutenvrij dit komt omdat er tarwebloem in zit. Zelf hebben wij nog niet kunnen vinden of er glutenvrije filodeeg te krijgen is dat tegelijkertijd ook helemaal plantaardig is. Heb jij hier een tip voor, laat het ons dan vooral weten.

Wil je toch graag glutenvrije filodeeg? Dan is Google echt your best friend! Je vindt hier verschillende websites met recepten om zelf glutenvrij filodeeg te maken.