Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Dit is voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Kies je voor 'Niet akkoord', dan plaatsen we alleen functionele cookies. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze privacy statement.
Griekse ovenschotel
Wanneer je deze Griekse ovenschotel ruikt, waan je je meteen aan de Mediterrane kust. De geur van de paprika, ui en oregano zijn voor ons typische geuren die ons meteen aan vakantie doen denken. Wil je niet lang in de keuken staan maar wel een heerlijk gerecht op tafel toveren? Dan is dit het perfecte recept voor jou. Je bent maar 10 minuten bezig en de oven doet daarna de rest van het werk. Ook heb je maar 10 ingrediënten nodig en de kans is groot dat je de meeste ingrediënten al in je voorraadkast hebt liggen.
Deze vegan Griekse ovenschotel kun je lekker eten met rijst, gebakken of gepofte aardappels, een salade maar ook met brood. Dit is zo’n recept dat je gewoon moet maken om te weten hoe lekker het is. Wil je even snel een vakantiegevoel? Ga naar YouTube of Spotify en luister naar de muziek van Nikos Vertis en maak deze ovenschotel. Griekenland, here we come!
Griekse ovenschotel
(soja- en glutenvrij)
Aantal: 3 personen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Griekse ovenschotel
(soja- en glutenvrij)
Aantal
3 personen
Voorbereidingstijd
10 minuten
Totale tijd
50 minuten
Ingrediënten
- 60 g Peas Maker Stukjes
- ¼ tl zout
- 2 el witte wijnazijn (vegan)
- 1 ½ tl gedroogde oregano
- ¼ tl gedroogde chilivlokken
- ½ (35 g) rode ui
- 100 g vegan feta
- 1 el olijfolie (extra vierge)
- 1 (200 g) grote tomaat
- 1 (200 g) groene paprika
Eet lekker met: salade, brood, gebakken aardappels of rijst.
Zo maak je het
1.
Doe de Peas Maker Stukjes in een kom. Giet hier kokend water op en laat wellen voor 5 minuten. Zeef de stukjes en leg ze terug in een kom. Voeg zout, witte wijnazijn, gedroogde oregano en gedroogde chilivlokken toe. Pel de rode ui en snij in halve ringen. Voeg toe aan de kom en roer alles goed door elkaar. Verkruimel de vegan feta in de kom (leg een klein beetje apart voor later) en roer nogmaals goed door elkaar.
2.
3.
Grieks koken zonder vlees
Vele traditionele Griekse gerechten bevatten veel vlees. Denk aan de bekende gyros, souvlaki en moussaka. Maar er wordt natuurlijk ook ontzettend veel gekookt met allerlei groentes. Dus een Griekse ovenschotel maken zonder vlees is helemaal niet moeilijk.
Zoals je misschien hebt kunnen zien zijn wij dol op allerlei verschillende keukens. Variatie is voor ons echt een must. Toen wij nog niet plantaardig aten hebben wij in Griekenland een keer feta bougiourdi gegeten. Dit gerecht zijn we zeker niet vergeten en daar hebben we het zelfs nog regelmatig over. In dit gerecht wordt feta in de oven gebakken met tomaat, paprika, ui, olijfolie en oregano. De combinatie is zo lekker. Niet alleen de feta wordt hierdoor zacht maar ook de tomaat, paprika en ui. En de geur en smaak van de oregano maakt het extra smaakvol. Hier kun je dan bijvoorbeeld lekker je brood in dippen of eten met gebakken aardappels en sla.
Hoe maak je deze Griekse ovenschotel?
Om deze vegan Griekse ovenschotel te maken heb je echt niet veel ingrediënten nodig. Omdat dit gerecht natuurlijk vegan is gebruiken wij de Peas Maker Stukjes voor extra eiwitten en vezels. Gezond en ook meteen een goeie vervanging voor vlees.
Eerst wellen we de Peas Maker Stukjes in gekookt water voor 5 minuten. Terwijl de stukjes wellen, snijden we de groene paprika, rodeui en tomaat. Vervolgens zeven we de Peas Maker Stukjes en doen de stukjes in een kom. Hier voegen we zout, witte wijnazijn, gedroogde oregano, gedroogde chilivlokken, rode ui en vegan feta aan toe. Dit mengen we goed door elkaar. Verdeel vervolgens wat olijfolie over de bodem van de ovenschaal en leg hier het mengsel in. Zorg dat alles goed verspreid ligt. Leg hier de reepjes groene paprika op en vervolgens de plakken tomaat. Bak in het midden van de oven voor ongeveer 40 minuten. Haal uit de oven en brokkel nog wat vegan feta over het gerecht. Eet lekker met bijvoorbeeld rijst, aardappels, brood en een salade.