Meteen naar de content

Vegan mac & cheese

Deze vegan mac & cheese is Amerikaanse comfort food maar dan een stuk gezonder en onwijs lekker. Dit recept is volgens het klassieke gerecht maar dan hebben wij er nog vegan spekjes aan toegevoegd, gemaakt van de Peas Maker Stukjes.


Dit recept is dan ook helemaal niet moeilijk om te maken. En, alle ingrediënten haal je gewoon uit je voorraadkast. Superhandig dus als je geen tijd hebt om boodschappen te doen.


De vegan kaassaus is supersmeuïgstretchy en echt magisch. Je weet niet wat je proeft. Laat jezelf en anderen verrassen met dit populaire gerecht. We zijn dan ook heel benieuwd wat je van deze vegan mac & cheese gaat vinden. Veel kookplezier en geniet ervan.

Vegan mac & cheese

(soja- en glutenvrije optie)

Aantal

5-6 personen

Voorbereidingstijd

25 minuten

Totale tijd

45 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de vegan spekjes

  • 80 g Peas Maker Stukjes
  • 3 el sojasaus (soja- en glutenvrij*)
  • 2 tl ahornsiroop
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • ½ tl knoflookpoeder
  • 1 el plantaardige olie, om in te bakken

Verder nodig

  • 500 g Maccheroni pasta (of macaroni)
  • Zakje vegan geraspte kaas
  • Versgemalen zwarte peper (optioneel)

Voor de vegan kaassaus

Zo maak je het


1.

Voor de vegan spekjes: doe de Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier gekookt water over. Laat 5 minuten wellen. Zeef de stukjes en hak de stukjes in kleinere stukjes en leg terug in de kom. Voeg de sojasaus, ahornsiroop, gerookte paprikapoeder en knoflookpoeder toe. Roer alles goed en leg voorlopig opzij.

2.

Kook ondertussen de pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking. Zeef de pasta, leg terug in de pan en leg voor nu opzij.

3.

Verhit een koekenpan met wat plantaardige olie op middelhoog vuur en bak hier de Peas Maker Stukjes in voor een paar minuten. 

4.

Voor de vegan kaassaus: doe de plantaardige melk, edelgistvlokken, het tapiocameel, zout, de uienpoeder en knoflookpoeder in een steelpan. Roer alles goed met een garde en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt, zet het vuur laag en laat, terwijl je blijft roeren met een garde, nog 1 minuut pruttelen tot de saus stretchy en dikker wordt. Let op dat de bodem niet aanbrandt.

5.

Giet nu de vegan kaassaus over de pasta in de pan en roer alles goed. Voeg dan de vegan spekjes toe en roer ook goed door het geheel.  

6.

Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden Celsius met onder- en bovenwarmte. 

7.

Verdeel de helft in een ovenschaal van 30 x 20 x 6 cm (of groter). Strooi wat versgemalen zwarte peper en wat vegan geraspte kaas erover. Verdeel nu de rest van de pasta in de ovenschaal. Druk alles stevig aan met de achterkant van een lepel of een pannenlikker. Eindig weer met wat versgemalen zwarte peper en vegan geraspte kaas. Bak dan ongeveer 15-20 minuten in de oven of tot de bovenkant krokant wordt en bruin begint te kleuren.

*Soja- en glutenvrij maken

Deze vegan mac & cheese maak je heel makkelijk soja- en glutenvrij. Vervang de sojasaus door 3 eetlepels coconut aminos. De 2 theelepels ahornsiroop kun je nu ook overslaan aangezien coconut aminos al wat zoet is.


Maak eventueel nog meer op smaak met zout, aangezien spekjes altijd erg zout zijn. Vervang de macaroni voor glutenvrije macaroni of kies een andere glutenvrije pastasoort.


** Tapiocameel is meel gemaakt van gedroogde cassave. Je kunt dit kopen bij een Toko maar ook bijvoorbeeld bij de Holland & Barrett. Dit ingrediënt is een must om op voorraad te hebben. Het is namelijk een perfecte glutenvrije binder. En wat tapiocameel zo uniek maakt is dat tijdens het verwarmen, de saus enorm stretchy wordt, zoals bij een kaassaus. Zeker een aanrader om te kopen.


Tip: Ga je de tapiocameel kopen bij Holland & Barret? Dan, is het misschien ook handig en leuk om te weten dat zij ook edelgistvlokken verkopen. Vaak hebben ze hier ook een leuke actie voor. Dit maakt het weer een stuk voordeliger.


Heb je geen oven?

Geen probleem. Lees verder in de tekst hieronder hoe je de stappen je dan het beste kunt volgen.


Groenten toevoegen?

Dat kan uiteraard. Verder in de tekst hieronder geven we nog wat tips en ook wat voor groenten lekker zijn om te combineren met deze vegan mac & cheese.

Ben jij ook zo dol op ovenschotels? Dan denken we dat je de volgende recepten ook erg lekker gaat vinden:


• Vegan enchiladas

• Vegan bobotie

• Vegan Shepherd’s pie

• Vegan moussaka

• Griekse ovenschotel

• Vegan lasagne

Wat is mac & cheese?

Mac & cheese is een Amerikaans gerecht waar pasta wordt gecombineerd met een kaassaus. Het woord ‘mac’ is een afkorting van het woord ‘macaroni’. Deze pastasoort is ook ontstaan in Amerika. Leuk weetje is dan ook dat ze in Italië geen macaroni kennen. Wel kennen ze maccheroni. Maar het ligt er dan wel weer aan waar je dit besteld in Italië aangezien elke streek weer zijn eigen soort maccheroni maakt.


Dit gerecht is tegenwoordig niet alleen superpopulair in Amerika maar ook in de UK. En, vele andere landen kennen dit gerecht ook. Iedereen maakt het weer op zijn eigen manier. Een echte klassieke mac & cheese wordt alleen gemaakt met macaroni en een kaassaus maar soms worden er ook andere ingrediënten aan toegevoegd zoals; krab, kreeft en truffels. Wij hebben ervoor gekozen om de Peas Maker Stukjes als spekjes toe te voegen. Dat maakt deze vegan mac & cheese extra speciaal en bijzonder. We leggen je graag hieronder uit hoe wij onze favoriete vegan mac & cheese maken.

Hoe maak je vegan mac & cheese?

We beginnen eerst met het maken van de vegan spekjes. Zo kunnen de smaken goed intrekken. We wellen de Peas Maker Stukjes in gekookt water. Daarna zeven we de stukjes en hakken de stukjes weer in kleinere stukjes. Dan doen we alles weer terug in een kom. Hier voegen we de sojasaus, ahornsiroop, gerookte paprikapoeder en knoflookpoeder aan toe. Dit roeren we goed en leggen het voorlopig opzij.

Dan koken we de pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking. Vervolgens bakken we de vegan spekjes in een koekenpan in wat plantaardige olie.

We doen dan de plantaardige melkedelgistvlokken, het tapiocameelzout, de uienpoeder en knoflookpoeder in een steelpan. Dit alles roeren we goed en brengen dan het geheel aan de kook. We blijven continu goed roeren met een garde. Zodra de saus dik en stretchy wordt halen we de vegan kaassaus van het vuur. Dit voegen we toe aan de pan met de gekookte pasta. We roeren alles goed en dan voegen we de vegan spekjes toe. 


Nadat alles goed gemengd is, verdelen we de helft van de pasta in een ovenschaal. Hier strooien we wat versgemalen zwarte peper en wat vegan geraspte kaas over. Vervolgens kan de rest van de pasta erbij. Dit drukken we stevig aan in de ovenschaal. Tot slot garneren we weer met wat versgemalen zwarte peper en vegan geraspte kaas. Dan bakken we alles in de oven tot de bovenkant wat krokant en bruin wordt.  

Verschillende soorten pasta voor vegan mac & cheese

Voor de traditionele mac & cheese wordt macaroni gebruikt. Wij hebben voor deze vegan mac & cheese de maccheroni n122 pasta gebruikt van De Cecco. Ook hier geldt weer dat je uiteraard kunt kiezen voor een andere pastasoort. Zowel in vorm maar ook als in ingrediënten. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor verschillende glutenvrije pasta’s maar je hebt tegenwoordig ook een groot aanbod in volkorenpasta en pasta’s gemaakt van bijvoorbeeld linzen of kikkererwten. De keuze is dus reuze.

Tips voor deze vegan mac & cheese

Voorbereiden

Je kunt deze vegan mac & cheese prima eerder maken. Nadat je alles in de ovenschotel hebt gedaan kun je de ovenschotel in de koelkast bewaren en later verder bakken in de oven.

Geen oven

Heb je geen oven? Dan, kun je deze vegan mac & cheese nog steeds maken. Het leuke aan dit gerecht is, dat je het zonder in de oven verder te bakken, gewoon al kunt eten. Volg deze stappen:


  1. Maak de vegan spekjes maar wacht nog met bakken.
  2. Doe alle ingrediënten voor de kaassaus in een steelpan en roer alles goed maar kook nog niet.
  3. Kook de pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking.
  4. Begin dan tegelijkertijd met het bakken van de vegan spekjes en het verwarmen van de vegan kaassaus.

Zo is alles tegelijk klaar en kun je alles meteen goed mengen. Voeg dan naar wens nog versgemalen zwarte peper en vegan geraspte kaas aan toe. Serveer direct.

Meer vegan kaassaus

De vegan kaassaus in dit recept is zo erg lekker. Je kunt er ook voor kiezen om meer vegan kaassaus te maken. Elke mac & cheese is namelijk net weer anders in de hoeveelheid van de kaassaus. Net wat jij lekker vindt. Twijfel je? Dan raden we aan om het recept gewoon te maken en dan kun je na het eten van de vegan mac & cheese beslissen of je de volgende keer meer vegan kaassaus gaat maken.

Groenten toevoegen

Deze vegan mac & cheese eten wij met een salade maar je kunt er ook voor kiezen om dit gerecht te eten met bijvoorbeeld geroosterde groenten. Wil je liever al groenten toevoegen in de ovenschotel? Dat kan ook. Zorg ervoor dat de groenten wel beetgaar zijn voordat je deze toevoegt aan de vegan mac & cheese. Lekkere groenten voor in deze ovenschotel zijn bijvoorbeeld:


• Broccoli

• Doperwten

• Prei

• Paprika

• Wortel

Let op: Mocht je ervoor kiezen om groenten toe te gaan voegen aan deze ovenschotel dan is het misschien wel handig om meer vegan kaassaus te maken. Anders kloppen de verhoudingen niet meer. Vermenigvuldig simpelweg alle ingrediënten voor de vegan kaassaus.