Vegan bobotie

Vegan bobotie is een heerlijk Zuid-Afrikaans gerecht en echte comfort food! Het is niet alleen een bijzonder gerecht maar geeft ook een smaakexplosie in je mond. Dit gerecht eet je zowel lekker op warme dagen maar ook zeker op de koude dagen. De combinatie van verschillende kruiden en smaakmakers zoals kerriepoeder en mango chutney maken dit gerecht echt speciaal. En, het vegan eimengsel die we voor de bovenlaag hebben gemaakt, werkt perfect met het smeuïge vegan gehaktmengsel. Je weet niet wat je proeft, zo lekker is dit gerecht geworden. Niet voor niks is dit dan ook een absolute favoriet van ons.
Door de Peas Maker Stukjes direct mee te koken vanuit de verpakking (dus zonder eerst te wellen) worden alle smaken heel goed opgenomen en krijgen de stukjes ook een heerlijke structuur. Een perfecte vleesvervanger voor in dit Zuid-Afrikaanse gerecht dus, want hiermee krijg je ook meteen flink wat eiwitten binnen en wordt dit gerecht daarmee ook nog eens helemaal soja- en glutenvrij.
Alles bij elkaar, maakt dit gerecht, echt uniek en zeker het proberen waard. Na meerdere keren testen en wat aanpassingen verder, hebben we dan eindelijk het perfecte recept voor vegan bobotie. We zijn dan ook benieuwd, of dit recept, ook een favoriet gaat worden van jou. Alvast veel plezier met koken en eet smakelijk!
Vegan bobotie
(soja- en glutenvrij)
Aantal: 4 personen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Vegan bobotie
(soja- en glutenvrij)
Aantal
4 personen
Voorbereidingstijd
30 minuten
Totale tijd
50 minuten
Ingrediënten
Voor het gehaktmengsel
- 1 (100 g) witte ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 el zonnebloemolie (of kokosolie)
- 1 el kerriepoeder
- 1 tl kurkumapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl zout
- ½ tl gemberpoeder
- ¼ tl kaneelpoeder
- 1 el appelazijn (je kunt ook andere azijn gebruiken)
- 125 g Peas Maker Stukjes
- 25 g rozijnen
- 1 el bloem (of glutenvrije bloem)
- 2 el mango chutney
Voor het vegan eimengsel
- 100 g plantaardige yoghurt, naar keuze (wij hebben kokosyoghurt gebruikt)
- 50 g kikkererwtenmeel
- Flinke snuf kala namak
- 3 laurierblaadjes
Voor de gele rijst (optioneel)
- 180 g basmati rijst
- 1 tl kurkumapoeder
- ½ tl kaneelpoeder
- 20 g plantaardige boter
Eet lekker met: gele rijst, sperziebonen of andere groenten, frisse salade en geroosterde amandelschaafsel.
Zo maak je het
1.
Voor het vegan gehaktmengsel: snipper de ui en pers de knoflook. Verhit de zonnebloemolie in de pan op middelmatig vuur. Voeg de ui en knoflook toe. Fruit alles voor ongeveer 5 minuten.
2.
3.
4.
5.
6.
7.

Wat is vegan bobotie?
Bobotie is een Zuid-Afrikaans gerecht dat tegenwoordig gemaakt wordt van schapen- en rundvlees gehakt. Dit gehakt wordt op smaak gemaakt met kruiden en specerijen. Denk bijvoorbeeld aan kerriepoeder en kurkumapoeder.
Soms worden hier ook krenten en rozijnen aan toegevoegd. Dit vinden wij heel lekker omdat wij dol zijn op de combinatie van zoet en zout. Maar ben je geen liefhebber van krenten of rozijnen dan kun je deze simpelweg achterwege laten, in dit recept.

Vervolgens gaat er over het gehaktmengsel, een ander mengsel namelijk gemaakt van ei, melk en kurkuma. Zoals je misschien wel kunt begrijpen is dit gerecht alles behalve vegan. Toch, komt deze vegan versie erg overeen met het klassieke gerecht. Uiteraard hebben we hier en daar wat aanpassingen gedaan. In plaats van gehakt hebben wij de Peas Maker Stukjes gebruikt. Deze stukjes werken perfect in dit gerecht omdat ze de verschillende smaken erg goed opnemen. Het eimengsel hebben wij vervangen door plantaardige yoghurt te mengen samen met wat kikkererwtenmeel en kala namak.

Hoe maak je vegan bobotie?
Voor het maken van de vegan bobotie hebben we eerst de ui en knoflook gebakken in wat zonnebloemolie. Heb je geen zonnebloemolie dan kun je ook prima kokosolie gebruiken. Daarna voegen we de kerriepoeder, kurkumapoeder, komijnpoeder, het zout, de gemberpoeder, kaneelpoeder en appelzijn toe. Dit alles bakken we even kort mee. Daarna doen we de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) erbij samen met het water. Dit laten we dan even pruttelen. Dan maken we de Peas Maker Stukjes nog wat kleiner door de stukjes uit elkaar te duwen met een houten lepel. Dan voegen we de rozijnen toe samen met de bloem en mango chutney. Vervolgens vetten we een ovenschaal in en scheppen we het vegan gehaktmengsel in de ovenschaal.

Dan maken we het vegan eimengsel door de plantaardige yoghurt, het water, kikkererwtenmeel en de kala namak in een kom te mengen. Dit gieten we over het vegan gehaktmengsel in de ovenschaal. Tot slot leggen we nog 3 laurierblaadjes op het vegan eimengsel. Dit is een beetje voor de versiering maar geeft uiteraard ook smaak af. Daarna gaat de vegan bobotie nog even de oven in.

Hoe vervang je het eimengsel voor de vegan bobotie?
We hebben verschillende manieren getest en kwamen al gauw tot de conclusie dat een mengsel bestaande uit plantaardige yoghurt, kikkererwtenmeel, water en kala namak het lekkerst en het makkelijkst was.
Is kala namak ook te koop in de supermarkt?
Om eerlijk te zijn hebben we het nog niet gevonden in een supermarkt maar je kunt kala namak prima online kopen. En, geloof ons je gebruikt dit zwarte Indiase zout niet met regelmaat zoals wit zout, aangezien het echt de geur en smaak afgeeft van zwavel, precies zoals bij eieren. Dus, als je het eenmaal in huis hebt, heb je echt wel voor een periode voldoende op voorraad om eiersmaak aan je gerechten toe te voegen😉
Mocht je trouwens in de buurt van een Aziatische supermarkt wonen, neem daar dan ook een kijkje. De kans is groot dat ze kala namak verkopen.
Ander vegan gerecht met kala namak
In de vegan carbonara gebruiken wij ook kala namak. Dit recept staat ook op de website en is absoluut een aanrader. Het smaakt net zo lekker als de Italiaanse klassieker maar is dan uiteraard helemaal vegan.

Wat eet je lekker bij de vegan bobotie?
Gele rijst
Bobotie wordt vaak gegeten met gele rijst. Dus er zat niks anders op dan ook het recept voor onze gele rijst te geven. Heerlijk vol van smaak door de plantaardige boter, kaneelpoeder en kurkumapoeder die we aan de basmati rijst toevoegen.
Met sperziebonen
De kleur groen van de sperziebonen naast de gele kleur van de vegan bobotie ziet er niet alleen mooi uit maar is ook nog eens een heerlijke combinatie. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om er een andere groente bij te serveren. Denk bijvoorbeeld aan wortel of broccoli. We zien ook wel dat het wordt gegeten met aardappelpuree.
Geroosterde amandelschaafsel
Wij garneren de vegan bobotie ook altijd met wat geroosterde amandelschaafsel. Dit is een heerlijke toevoeging aan dit gerecht. Uiteraard is dit geen must maar het is zeker wel lekker.
