Vegan bobotie
Vegan bobotie is een heerlijk Zuid-Afrikaans gerecht en echte comfort food! Het is niet alleen een bijzonder gerecht maar geeft ook een smaakexplosie in je mond. Dit gerecht eet je zowel lekker op warme dagen maar ook zeker op koude dagen. De combinatie van verschillende kruiden en smaakmakers zoals kerriepoeder en mango chutney maken dit gerecht echt speciaal. En, het vegan eimengsel die we voor de bovenlaag hebben gemaakt, werkt perfect met het smeuïge vegan gehaktmengsel. Je weet niet wat je proeft, zo lekker is dit gerecht geworden. Niet voor niks is dit dan ook een absolute favoriet van ons.
Door de Peas Maker Stukjes direct mee te koken vanuit de verpakking (dus zonder eerst te wellen) worden alle smaken heel goed opgenomen en krijgen de stukjes ook een heerlijke structuur. Een perfecte vleesvervanger voor in dit Zuid-Afrikaanse gerecht dus, want hiermee krijg je ook meteen flink wat eiwitten binnen en wordt dit gerecht daarmee ook nog eens helemaal soja- en glutenvrij.
Alles bij elkaar, maakt dit gerecht, echt uniek en zeker het proberen waard. Na meerdere keren testen en wat aanpassingen verder, hebben we dan eindelijk het perfecte recept voor vegan bobotie. We zijn dan ook benieuwd, of dit recept, ook een favoriet gaat worden van jou. Alvast veel plezier met koken en eet smakelijk!
Vegan bobotie
(soja- en glutenvrij)
Aantal
4 personen
Voorbereidingstijd
30 minuten
Totale tijd
50 minuten
Ingrediënten
Voor het gehaktmengsel
- 1 (100 g) witte ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 el plantaardige olie
- 1 el kerriepoeder
- 1 tl kurkumapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl zout
- ½ tl gemberpoeder
- ¼ tl kaneelpoeder
- 1 el appelazijn
- 125 g Peas Maker Stukjes
- 25 g rozijnen
- 1 el bloem (of glutenvrije bloem)
- 2 el mango chutney
Voor het vegan eimengsel
- 100 g plantaardige yoghurt, naar keuze (wij hebben kokosyoghurt gebruikt)
- 50 g kikkererwtenmeel
- Flinke snuf kala namak
- 3 laurierblaadjes
Voor de gele rijst (optioneel)
- 180 g basmati rijst
- 1 tl kurkumapoeder
- ½ tl kaneelpoeder
- 20 g plantaardige boter
Zo maak je het
Voor het vegan gehaktmengsel: snipper de ui en pers de knoflook. Verhit de plantaardige olie in de pan op middelmatig vuur. Voeg de ui en knoflook toe. Fruit alles ongeveer 5 minuten.
Voeg de kerriepoeder, kurkumapoeder, komijnpoeder, het zout, de gemberpoeder, kaneelpoeder en appelzijn toe. Roer alles goed en bak 1 minuut.
Voeg de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) toe samen met 600 ml water. Zet het vuur hoog, roer alles goed en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt, zet het vuur lager en leg een deksel op de pan. Laat nu 5 minuten pruttelen.
Haal de deksel van de pan en duw de stukjes met een houten lepel wat uit elkaar. Doe dit tot de meeste stukjes kleiner zijn gemaakt. Roer nu de rozijnen erdoor en laat alles doorkoken tot het meeste vocht is verdampt. Voeg nu de bloem toe en bak 1 minuut mee. Roer dan de mango chutney erdoor. Vet een ronde ovenschaal in (22 cm) en schep het vegan gehaktmengsel erin.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte)*.
Voor het vegan eimengsel: meng de plantaardige yoghurt, 100 ml water, kikkererwtenmeel en de kala namak in een kom. Giet dit over het vegan gehaktmengsel in de ovenschaal. Garneer met de laurierblaadjes. Bak de vegan bobotie ca. 20-30 minuten in het midden van de oven.
Voor de gele rijst: doe de basmati rijst, 350 ml water, de kurkumapoeder, kaneelpoeder en plantaardige boter in de pan. Roer alles en breng het geheel aan kook. Zodra het kookt, zet het vuur laag en leg een deksel op de pan. Laat de rijst nu koken tot al het vocht is opgenomen. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Haal dan van het vuur en laat nog voor 10 minuten rusten, met de deksel op de pan.
* Volg de aangegeven oventemperatuur in het recept als richtlijn. Aanpassingen kunnen nodig zijn voor specifieke ovens. Een oventhermometer kan hierbij een uitstekende hulp zijn.
Wat is vegan bobotie?
Bobotie is een Zuid-Afrikaans gerecht dat tegenwoordig gemaakt wordt van schapen- en rundergehakt. Dit gehakt wordt op smaak gemaakt met kruiden en specerijen. Denk bijvoorbeeld aan kerriepoeder en kurkumapoeder.
Soms worden hier ook krenten en rozijnen aan toegevoegd. Dit vinden wij heel lekker omdat wij dol zijn op de combinatie van zoet en zout. Maar ben je geen liefhebber van krenten of rozijnen dan kun je deze simpelweg achterwege laten, in dit recept.
Vervolgens gaat over het gehaktmengsel, een ander mengsel namelijk gemaakt van ei, melk en kurkuma. Zoals je misschien wel kunt begrijpen is dit gerecht allesbehalve vegan. Toch, komt deze vegan versie erg overeen met het klassieke gerecht. Uiteraard hebben we hier en daar wat aanpassingen gedaan. In plaats van gehakt hebben wij de Peas Maker Stukjes gebruikt. Deze stukjes werken perfect in dit gerecht omdat ze de verschillende smaken erg goed opnemen. Het eimengsel hebben wij vervangen door plantaardige yoghurt te mengen samen met wat kikkererwtenmeel en kala namak.
Hoe maak je vegan bobotie?
Voor het maken van de vegan bobotie hebben we eerst de ui en knoflook gebakken in wat plantaardige olie. Daarna voegen we de kerriepoeder, kurkumapoeder, komijnpoeder, het zout, de gemberpoeder, kaneelpoeder en appelzijn toe. Dit alles bakken we even kort mee. Daarna doen we de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) erbij samen met het water. Dit laten we dan even pruttelen. Dan maken we de Peas Maker Stukjes nog wat kleiner door de stukjes uit elkaar te duwen met een houten lepel. Dan voegen we de rozijnen toe samen met de bloem en mango chutney. Vervolgens vetten we een ovenschaal in en scheppen we het vegan gehaktmengsel in de ovenschaal.
Dan maken we het vegan eimengsel door de plantaardige yoghurt, het water, kikkererwtenmeel en de kala namak in een kom te mengen. Dit gieten we over het vegan gehaktmengsel in de ovenschaal. Tot slot leggen we nog 3 laurierblaadjes op het vegan eimengsel. Dit is een beetje voor de versiering maar geeft uiteraard ook smaak af. Daarna gaat de vegan bobotie nog even de oven in.
Hoe vervang je het eimengsel voor de vegan bobotie?
We hebben verschillende manieren getest en kwamen al gauw tot de conclusie dat een mengsel bestaande uit plantaardige yoghurt, kikkererwtenmeel, water en kala namak het lekkerst en het makkelijkst was.
Is kala namak ook te koop in de supermarkt?
Om eerlijk te zijn hebben we het nog niet gevonden in een supermarkt maar je kunt kala namak prima online kopen. En, geloof ons je gebruikt dit zwarte Indiase zout niet met regelmaat zoals wit zout, aangezien het echt de geur en smaak afgeeft van zwavel, precies zoals bij eieren. Dus, als je het eenmaal in huis hebt, heb je echt wel voor een periode voldoende op voorraad om eiersmaak aan je gerechten toe te voegen. 😉
Mocht je trouwens in de buurt van een Aziatische supermarkt wonen, neem daar dan ook een kijkje. De kans is groot dat ze kala namak verkopen.
Ander vegan gerecht met kala namak
In de vegan carbonara gebruiken wij ook kala namak. Dit recept staat ook op de website en is absoluut een aanrader. Het smaakt net zo lekker als de Italiaanse klassieker maar is dan uiteraard helemaal vegan.
Wat eet je lekker bij vegan bobotie?
Gele rijst
Bobotie wordt vaak gegeten met gele rijst. Dus er zat niks anders op dan ook het recept voor onze gele rijst te geven. Heerlijk vol van smaak door de plantaardige boter, kaneelpoeder en kurkumapoeder die we aan de basmati rijst toevoegen.
Met sperziebonen
De kleur groen van de sperziebonen naast de gele kleur van de vegan bobotie ziet er niet alleen mooi uit maar is ook nog eens een heerlijke combinatie. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om er een andere groente bij te serveren. Denk bijvoorbeeld aan wortel of broccoli. We zien ook wel dat het wordt gegeten met aardappelpuree.
Geroosterd amandelschaafsel
Wij garneren de vegan bobotie ook altijd met wat geroosterd amandelschaafsel. Dit is een heerlijke toevoeging aan dit gerecht. Uiteraard is dit geen must maar het is zeker wel lekker.