Meteen naar de content

Vegan shepherd’s pie

Vegan shepherd’s pie is eten waar wij echt naar kunnen verlangen. Een comforting ovenschotel dat perfect werkt tijdens de koudere dagen. Heb je veel eters of wil je graag een voorraadje eten overhouden? Dan zijn ovenschotels de perfecte oplossing. Vegan lasagne blijft dan ook echt een favoriet van ons. Maar wat dacht je van een heerlijke vegan moussaka?


Normaal gesproken wordt shepherd’s pie gemaakt met lamsgehakt wat weer gekookt wordt in runderbouillon. Hierdoor krijgt de vulling een donkere kleur. Om dit recept vegan te maken, konden we ervoor kiezen, om sojasaus toe te voegen voor de kleur. Maar we wilde dit recept graag sojavrij houden. De kleur van de vulling komt dus niet overeen met het originele gerecht, maar hé, het is wel helemaal vegan, sojavrij met glutenvrije optie en onwijs lekker! Lees snel verder dan laten we je graag zien hoe wij deze vegan shepherd’s pie maken in een paar simpele stappen!

Vegan shepherd’s pie

(sojavrij met glutenvrije optie)

Aantal

4-5 personen

Voorbereidingstijd

30 minuten

Totale tijd

50 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 el plantaardige olie
  • 1 (150 g) witte ui
  • 2 (135 g) stengels bleekselderij
  • 2 (150 g) wortels
  • ¼ tl zout
  • ¼ tl zwarte peper
  • 2 el HP saus*
  • 600 ml groentebouillon
  • 100 g Peas Maker Stukjes
  • 1 tl maïzena (+ 2 tl koud water)


  • 1 kg kruimige aardappels
  • 50 g plantaardige boter
  • 50 ml plantaardige melk
  • 50 g geraspte vegan Parmezaan
  • ½ tl zout

Zo maak je het


1.

Schil de aardappels en kook in ruim water voor ongeveer 20 minuten tot ze gaar zijn.

2.

Terwijl de aardappels koken snij de witte ui, bleekselderij en wortels in kleine blokjes. Verhit de plantaardige olie in de pan en bak alles ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur tot de groenten zacht worden.

3.

Voeg dan het zout, de zwarte peper, HP saus en groentebouillon toe. Breng het geheel aan de kook en voeg dan de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) toe. Laat 3 minuten pruttelen. Meng de maïzena samen met het water en voeg toe aan de pan. Roer alles goed en laat nog voor 1 minuut pruttelen. Zet dan het vuur uit en giet het mengsel in een ovenschaal (30x20x6 cm).

4.

Giet de aardappels af en leg terug in de pan. Stamp de aardappels helemaal fijn met een aardappelstamper. Voeg de plantaardige boter, plantaardige melk, vegan geraspte Parmezaan en het zout toe. Roer alles goed door de aardappelpuree.

5.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius.

6.

Verdeel de aardappelpuree over het mengsel in de ovenschaal. Schraap met een vork over de aardappelpuree (hierdoor wordt het korstje nog krokanter) en bak dan de vegan shepherd’s pie ca. 20 minuten in de oven of tot de bovenkant mooi bruin wordt.

Tip: Wil je de shepherd’s pie invriezen? Lees de instructies in de tekst hieronder.

Wat is vegan Shepherd’s pie?

De naam shepherd’s pie betekent letterlijk “herderstaart”. Deze taart kun je meer zien als een ovenschotel. Dit gerecht wordt oorspronkelijk gemaakt van restjes vlees met groenten. Hierop gaat een smeuïge aardappelpuree. Alles wordt in de oven verder verwarmd en hierdoor wordt aardappelpuree, aan de bovenkant, wat krokant.

Waar komt het vandaan?

Shepherd’s pie is een traditioneel gerecht dat is ontstaan in Schotland en Noord Engeland. Het vlees dat in een klassieke shepherd’s pie zit is lamsvlees. Erg voor de hand liggend natuurlijk aangezien Schotland echt een schapenland is. En, dit is een strikte regel. Want wordt shepherd’s pie gemaakt met rundergehakt dan heet het een cottage pie. En de cottage pie is weer een traditioneel gerecht in Ierland.


Ach ja, een ingewikkeld verhaal maar wil je weten hoe je dit klassieke gerecht omtovert tot een heerlijke vegan versie? Lees dan snel verder.

Hoe maak je een vegan shepherd’s pie?

We koken eerst de aardappels in water. Terwijl de aardappels aan het koken zijn fruiten we de uibleekselderij en wortels in wat plantaardige olie, in de pan. Hier voegen we het zout, de zwarte peperHP saus en groentebouillon aan toe. We brengen dan het geheel aan de kook en voegen de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) toe. Dit laten we kort mee pruttelen. De maïzena mengen we dan met het water en dit voegen we toe aan de pan. Dan laten we alles voor 1 minuut pruttelen, terwijl we blijven roeren. Hierna gaat het hele mengsel in een ovenschaal.

Als de aardappels gaar zijn, gieten we het af en leggen we het weer terug in de pan. Hierin stampen we de aardappels zo fijn mogelijk met een aardappelstamper. Dan voegen we de plantaardige boter, warme plantaardige melkvegan geraspte Parmezaan en het zout toe. Dit alles roeren we goed door elkaar tot een smeuïge massa. We verdelen de aardappelpuree gelijkmatig over het mengsel in de ovenschaal. Tot slot schrapen we met een vork over de aardappelpuree (zie video hierboven voor methode) voordat het in de oven gaat. Na ongeveer 20 minuten bakken is de shepherd’s pie klaar.

Kun je de vegan shepherd’s pie invriezen?

Ja, je kunt de vegan shepherd’s pie prima voorbereiden en hierna invriezen. Zodra de shepherd’s pie uit de oven komt laat je het volledig afkoelen op kamertemperatuur. Dek dan af met folie en bewaar in de vriezer. Wil je een deel invriezen? Dat kan natuurlijk ook. Bewaar dan in een afgesloten bakje in de vriezer.

Bakken vanuit de vriezer

Zodra de vegan shepherd’s pie uit de vriezer komt, haal de folie eraf en dek af met aluminiumfolie. Laat de ovenschotel in ca. 1 uur warm worden in de oven op 180 graden Celsius. Haal de aluminiumfolie eraf en leg de vegan shepherd’s pie nog een paar minuten onder de gril tot er een mooi krokant korstje ontstaat.


Tip: Als je de vegan shepherd’s pie de avond ervoor in de koelkast ontdooit, kun je de baktijd halveren.

Wat eet je lekker bij een vegan shepherd’s pie?

Nu kun je naast de vegan shepherd’s allerlei soorten groenten serveren. Ook kun je ervoor kiezen om het te serveren met stokbrood. Wij vinden het niet per se nodig om naast dit gerecht een bijgerecht te eten aangezien alles al in deze ovenschotel zit. Van groente tot aardappelpuree. Als wij er wel iets bij willen eten dan is dat vaak een simpele salade van een slamix waar we nog wat komkommer en tomaat aan toevoegen. Hier kan eventueel een simpele dressing op van olijfolie, azijn, zout en peper.