Vegan lasagne
Wie heeft er zin in een vegan lasagne? We snappen heel goed dat lasagne een populair gerecht is. Je maakt namelijk alles lekker in een ovenschaal en iedereen smult er altijd van. De combinatie van pasta, tomatensaus en romige vegan bechamelsaus is gewoon de perfecte combinatie.
Dit Italiaanse gerecht wordt dan ook in vele keukens gewoon thuis gemaakt. En het voordeel is dat je de lasagne geheel naar eigen smaak kunt aanpassen. Deze lasagne is helemaal plantaardig en helemaal niet moeilijk om te maken. Een heerlijk gerecht waarvan we durven te zeggen dat dit nog wel eens een nieuwe favoriet kan gaan worden.
Vegan lasagne
(sojavrij met glutenvrije optie)
Aantal
5 personen
Voorbereidingstijd
35 minuten
Totale tijd
1 uur 10 minuten
Ingrediënten
Voor de tomatensaus
- 50 g Peas Maker Stukjes
- 1 el olijfolie
- 1 (140 g) witte ui
- 2 teentje knoflook
- 2 (200 g) wortels
- 1 (290 g) rode paprika
- 2 tl gedroogde oregano
- ¼ tl kaneelpoeder
- 1 tl zout
- ¼ tl zwarte peper
- 140 g tomatenpuree
- 500 ml water
Vegan bechamelsaus
- 50 g plantaardige boter (sojavrij)
- 60 g bloem
- 600 ml havermelk
- 1 tl zout
- 2 el edelgistvlokken
- 250 g lasagnebladen (wij hebben 12 bladen gebruikt in dit recept)
Zo maak je het
Doe de Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier kokend water op. Roer even door elkaar en laat de stukjes 5 minuten wellen. Zeef de stukjes en hak ze in wat kleinere stukjes met een scherp mes.
Schil de ui, knoflook en wortel en snij alles in kleine blokjes. Snij de paprika ook in blokjes. Verhit de olijfolie in een diepe pan op middelhoog vuur. Voeg de Peas Maker Stukjes, ui, knoflook, wortel, paprika, oregano, kaneelpoeder, het zout en de zwarte peper toe. Bak 4 minuten. Voeg de tomatenpuree en het water toe. Roer alles goed door elkaar. Breng aan de kook, zet vervolgens het vuur laag en laat 15 minuten pruttelen met een deksel op de pan. Vergeet niet af en toe te roeren.
Maak ondertussen de vegan bechamelsaus. Smelt de plantaardige boter in een pannetje op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer met een garde tot alles goed gemengd is. Laat dit voor 1 minuut bubbelen. Voeg vervolgens de havermelk toe en blijf roeren. Doe nu het zout en de edelgistvlokken erbij. Roer goed door de saus met een garde. Blijf roeren tot de saus dikker begint te worden. Laat een paar minuten zachtjes doorkoken tot de gewenste dikte.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius.
Schep een paar lepels van de tomatensaus in de ovenschaal (33 x 21 x 6 cm). Leg daarop 3 lasagnebladen, dan de tomatensaus en dan de vegan bechamelsaus. Herhaal dit tot alles op is maar eindig met de bechamelsaus en het laatste beetje van de tomatensaus (zie video hieronder). Bak de lasagne in het midden van de oven voor ongeveer 35 minuten.
Komt lasagne wel uit Italië?
Bij lasagne denk je waarschijnlijk meteen aan Italië. Maar het schijnt dat de lasagne uit Griekenland komt. Valt je mond ook open? Lasagne zou namelijk afgeleid zijn van het Griekse woord “Laganon” wat verwijst naar de vorm van de eerst bekende pastasoort. Deze pasta werd gemaakt van platdeeg waar weer reepjes uit werd gesneden. Maar het lasagne gerecht hoe wij het allemaal nu kennen en waar we ook zo van smullen komt oorspronkelijk wel uit Italië. Deze traditionele ovenschotel met pasta is dan ook ontstaan in Midden-Italië. En wij kunnen er geen genoeg van krijgen.
Verschillende smaken
Omdat lasagne in feite een ovenschotel is dat wordt gemaakt met lasagnebladen kun je natuurlijk heel goed variëren met de vulling. Maak bijvoorbeeld een romige witte wijnsaus met spinazie en groene asperges en vul hier de lasagne mee. Maar wat dacht je van een lasagne gemaakt met Aziatische invloeden? Lekker pittig maken met chilipepers en vullen met paksoi en vervolgens op smaak maken met sojasaus en rijstazijn. Heb jij nog lekkere ideeën? Laat het ons vooral weten.
Hoe maak je een vegan lasagne?
Het is helemaal niet moeilijk om lasagne vegan te maken. Daarentegen is het wel fijn om een goed basisrecept te hebben zodat je dit altijd kan aanhouden en dan eventueel naar eigen smaak kunt aanpassen. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met de vulling.
Goed basisrecept
Voor deze vegan lasagne beginnen we eerst met de tomatensaus. We gebruiken de Peas Maker Stukjes om het gehakt te vervangen. Laat de stukjes eerste wellen in gekookt water waarna je het vervolgens afgiet en in kleinere stukjes hakt. Vervolgens bak je de stukjes in olijfolie samen met ui, knoflook, wortel, rode paprika, oregano, kaneelpoeder, zout, zwarte peper, tomatenpuree en water. Laat de saus vervolgens lekker pruttelen.
Vegan bechamelsaus
Intussen maak je de vegan bechamelsaus. Smelt eerst de plantaardige boter in een pannetje en voeg dan de bloem toe. Zorg dat je de bloem even een paar minuten laat koken zodat de bloem niet meer rauw is. Voeg de havermelk toe samen met het zout en de edelgistvlokken. Roer alles goed en breng de saus aan de kook. Zodra het kookt en de saus de gewenste dikte heeft halen we het pannetje van het vuur.
Lasagne opbouwen
Verdeel wat van de tomatensaus in een ovenschotel en bedek met lasagnebladen. Verdeel nu weer de tomatensaus over de lasagnebladen en vervolgens verdeel je hier wat vegan bechamelsaus over. Bedek weer met de lasagnebladen en ga zo door. Eindig altijd met de vegan bechamelsaus en wat druppels van de tomatensaus. Bak de lasagne nu in het midden van de oven.
Maak lasagne glutenvrij
Wil je deze lasagne maken maar dan het liefst glutenvrij? Geen probleem, dan helpen we je graag hoe je dit het makkelijkst kunt doen. Normaal worden lasagnebladen gemaakt van tarwegries. Maar tegenwoordig bieden sommige supermarkten ook glutenvrije lasagnebladen aan. Dan zijn ze bijvoorbeeld gemaakt van maïsmeel en rijstebloem.
Voor het maken van de vegan bechamelsaus kun je in plaats van bloem gewoon arrowrootpoeder gebruiken als binder voor de saus. Zorg wel dat je voor dit recept dan de helft minder aan arrowrootpoeder gebruikt dan de hoeveelheid bloem. Dus in dit recept kun je 30 gram arrowrootpoeder aanhouden. Wij kiezen ervoor om havermelk te gebruiken in de vegan bechamelsaus omdat wij dit lekker vinden maar je kunt natuurlijk ook prima amandelmelk gebruiken. Zo makkelijk maak je deze lasagne helemaal glutenvrij.