Vegan hachee

Deze vegan hachee is waanzinnig lekker en je maakt het in maar 17 minuten! Ja, je leest het goed. Dit gerecht hoeft dus niet uren te sudderen. Hoe lekker is dat?! Daarnaast is dit recept ook nog eens supermakkelijk om te maken.
Vaak wordt er aan een hachee runderbouillon of vleesfond toegevoegd. Wij hebben getest met verschillende vegan bouillonpoeders om te kijken wat het lekkerste werd. Conclusie: het lijkt niet erg op de traditionele hachee! Daarom hebben we een eigen bouillon bedacht van verschillende kruiden, specerijen en andere smaakmakers. De kans is dus ook groot dat je de meeste ingrediënten al in huis hebt. Dit gerecht is gewoon ultieme vegan comfort food en een echte must om te maken.
Tip: Sommige gerechten worden nog lekkerder als je deze een dag eerder maakt. Spoiler alert: dat geldt ook voor dit gerecht. Dus, maak deze vegan hachee lekker een dag eerder.
Vegan hachee
(met glutenvrije optie)
Aantal: 2-3 personen
Voorbereidingstijd: 17 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Vegan hachee
(met glutenvrije optie)
Aantal
2-3 personen
Voorbereidingstijd
17 minuten
Totale tijd
30 minuten
Ingrediënten
- 1 el plantaardige boter
- 1 (80 g) rode ui
- 400 ml water
- 1 laurier
- 2 kruidnagels
- 1 ½ el sojasaus (*glutenvrije optie)
- 1 el appelazijn
- 1 el HP saus (*glutenvrije optie)
- 1 el schenkstroop
- ½ el ketjap manis (*glutenvrije optie)
- ½ tl uienpoeder
- ¼ tl knoflookpoeder
- ¼ tl pimentpoeder
- â…› tl zout, naar smaak
- Versgemalen zwarte peper, naar smaak
- 60 g Peas Maker Stukjes
- 1 el maïzena (+ 2 el water)
Eet bijvoorbeeld lekker met: een stamppot naar keuze en wat grove mosterd (optioneel).
*Glutenvrije optie:
- Sojasaus kun je vervangen met glutenvrije sojasaus.
- HP saus kun je vervangen met 2 theelepels vegan worcestershiresaus.
- Ketjap manis kun je vervangen met glutenvrije ketjap manis.
Zo maak je het
1.
Smelt de plantaardige boter in een pan. Pel de rode ui en snij in halve ringen. Voeg toe aan de pan en fruit voor ongeveer 4 minuten op middelmatig vuur tot de uien wat zacht worden.
2.
3.
4.

Wat is een vegan hachee?
Hachee is een enorm populair gerecht in Nederland en wordt graag gegeten tijdens de gure dagen. Het is winterse comfort food dat vaak lekker gegeten wordt met een stamppotje. Het woord ‘hachee’ komt van het Franse woord ‘hacher’ en betekent ‘hakken’. Dit gerecht schijnt al zover terug te gaan tot in de middeleeuwen. Stoofpotten werden toen gemaakt van vlees, vis maar ook gevogelte.

In Nederland wordt hachee meestal gemaakt met de basis ingrediënten zoals runderstoofvlees, uien, azijn of rode wijn. In veel recepten kom je, voor het typische zoetje, ook ingrediënten tegen zoals appelstroop en ontbijtkoek.
Benieuwd geworden hoe wij dit traditionele gerecht omtoveren tot een heerlijke vegan versie? Lees dan snel verder.

Hoe maak je vegan hachee?
We beginnen eerst met het smelten van de plantaardige boter in een pan. Hier voegen we de gesneden ui aan toe en dit fruiten we aan tot ze glazig en zacht worden. Dan voegen we het water, de laurier, kruidnagels, sojasaus, appelazijn, HP saus, schenkstroop, ketjap manis, uienpoeder, knoflookpoeder, pimentpoeder, het zout, de zwarte peper en droge Peas Maker Stukjes toe. Dit roeren we dan goed en we brengen het geheel aan de kook. Dit laten we dan vervolgens zachtjes pruttelen. Om deze vegan hachee wat te binden mengen we wat maïzena met water en dit voegen we toe aan de pan. Dan roeren we dit goed en dan laten we alles nog even kort pruttelen.
Je kunt deze vegan hachee direct serveren maar wij laten het eerst afkoelen. Dit zorgt ervoor dat de smaken nog intenser worden en de stukjes krijgen een heerlijke bite. Zodra je het gaat eten warm je de vegan hachee weer even op. Serveer lekker met bijvoorbeeld een stamppot naar keuze.
Ben je op zoek naar nog meer vegan comfort food? Probeer dan ook eens deze populaire gerechten:
• Vegan rendang
• Massaman curry
• Nasi goreng
• Vegan moussaka
• Vegan carbonara

Kun je deze vegan hachee invriezen?
Deze vegan hachee kun je absoluut invriezen. Laat alles afkoelen en bewaar dan afgesloten in de vriezer voor ongeveer 2 maanden. Wil je de vegan hachee eten uit de vriezer? Zorg dan dat je het eerst helemaal laat ontdooien. Dan hoef je het alleen maar even op te warmen in een pannetje of in de magnetron.
Tip: Verdubbel dit recept of maak nog meer en vries in wat je over hebt. Dit is namelijk het perfecte gerecht om in te vriezen. En, lekker makkelijk als je geen zin of tijd hebt om te koken. Zo heb je altijd wat op voorraad 😉

Wat eet je lekker bij vegan hachee?
Stamppotje
Rijst en salade

Patatje stoof
Mosterd
