Meteen naar de content

Vegan hachee

Deze vegan hachee isĀ waanzinnig lekker en je maakt het in maar 17 minuten!Ā Ja, je leest het goed. Dit gerecht hoeft dus niet uren te sudderen. Hoe lekker is dat?! Daarnaast is dit recept ook nog eensĀ supermakkelijk om te maken.


Vaak wordt er aan een hachee runderbouillon of vleesfond toegevoegd. Wij hebben getest met verschillende vegan bouillonpoeders om te kijken wat het lekkerste werd. Conclusie: het lijkt niet erg op de traditionele hachee! Daarom hebben we een eigen bouillon bedacht van verschillende kruiden, specerijen en andere smaakmakers.Ā De kans is dus ook groot dat je de meeste ingrediĆ«nten al in huis hebt. Dit gerecht is gewoon ultieme vegan comfort food en een echteĀ mustĀ om te maken.


Tip: Sommige gerechten worden nog lekkerder als je deze een dag eerder maakt. Spoiler alert: dat geldt ook voor dit gerecht. Dus, maak deze vegan hachee lekker een dag eerder.

Angelique

27-9-2022

Snel bezorgd. Op de website lekkere recepten. Hachee gemaakt. Mijn vleesetende echtgenoot kon niet geloven dat het geen vlees was en wil voortaan deze hachee dat zegt genoeg denk ik zo.

Vegan hachee

(met glutenvrije optie)

Aantal

2-3 personen

Voorbereidingstijd

17 minuten

Totale tijd

30 minuten

Recept afdrukken

Ingrediƫnten

  • 1 el plantaardige boter
  • 1 (80 g) rode ui
  • 400 ml water
  • 1 laurier
  • 2 kruidnagels
  • 1 Ā½ el sojasausĀ (*glutenvrije optie)
  • 1 el appelazijn
  • 1 elĀ HP sausĀ (*glutenvrije optie)
  • 1 el schenkstroop
  • Ā½ el ketjap manisĀ (*glutenvrije optie)
  • Ā½ tl uienpoeder
  • Ā¼ tl knoflookpoeder
  • Ā¼ tl pimentpoeder
  • ā…› tl zout, naar smaak
  • Versgemalen zwarte peper, naar smaak
  • 60 gĀ Peas Maker Stukjes
  • 1 el maĆÆzenaĀ (+ 2 el water)

Zo maak je het


1.

Smelt de plantaardige boter in een pan. Pel de rode ui en snij in halve ringen. Voeg toe aan de pan en fruit ongeveer 4 minuten op middelmatig vuur tot de uien wat zacht worden.

2.

Voeg het water, de laurier, kruidnagels, sojasaus, appelazijn, HP saus, schenkstroop, ketjap manis, uienpoeder, knoflookpoeder, pimentpoeder, het zout, de zwarte peper en droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) toe. Roer alles goed en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt, zet het vuur wat lager en laat zachtjes pruttelen voor 10 minuten of tot er nog wat vocht overblijft.

3.

Meng de maĆÆzena met het water en voeg toe aan de pan. Roer goed door de vegan hachee en laat nog 2 minuten meekoken.

4.

Voor het beste resultaat haal je de pan van het vuur en laat je de vegan hachee helemaal afkoelen. Zo krijgen de stukjes namelijk een lekkere bite en worden de smaken nog beter opgenomen. Warm de vegan hachee weer op zodra je gaat eten. Voeg eventueel een scheutje water toe als de massa te dik is geworden.

Tip: Deze vegan hachee is zelfs nog lekkerder als je het een dag eerder maakt.

Aggi

3-8-2022

Zojuist mijn eerste gerecht met peasmaker stukjes gemaakt. Stoofvlees (volgens recept op de website). En wat ben ik blij šŸ˜€. Limburgs stoofvlees (extra zurig, vandaar zuurvlees genoemd) miste ik nl. echt als veganist. Met peasmaker hoef dat niet meer. Jammie.

Wat is een vegan hachee?

Hachee is een enorm populair gerecht in Nederland en wordt graag gegeten tijdens de gure dagen. Het is winterse comfort food dat vaak lekker gegeten wordt met een stamppotje. Het woord ā€˜hacheeā€™ komt van het Franse woord ā€˜hacherā€™ en betekent ā€˜hakkenā€™. Dit gerechtĀ schijntĀ al zo ver terug te gaan tot in de middeleeuwen. Stoofpotten werden toen gemaakt van vlees, vis maar ook gevogelte.

In Nederland wordt hachee meestal gemaakt met de basis ingrediƫnten zoals runderstoofvlees, uien, azijn of rode wijn. In veel recepten kom je, voor het typische zoetje, ook ingrediƫnten tegen zoals appelstroop en ontbijtkoek.


Benieuwd geworden hoe wij dit traditionele gerecht omtoveren tot een heerlijke vegan versie? Lees dan snel verder.

Hoe maak je vegan hachee?

We beginnen eerst met het smelten van deĀ plantaardige boterĀ in een pan. Hier voegen we de gesnedenĀ uiĀ aan toe en dit fruiten we aan tot ze glazig en zacht worden. Dan voegen we hetĀ water, deĀ laurier,Ā kruidnagels,Ā sojasaus,Ā appelazijn,Ā HP saus,Ā schenkstroop,Ā ketjap manis,Ā uienpoeder,Ā knoflookpoeder,Ā pimentpoeder, hetĀ zout, deĀ zwarte peperĀ en drogeĀ Peas Maker StukjesĀ toe. Dit roeren we dan goed en brengen het geheel aan de kook. Dit laten we dan vervolgens zachtjes pruttelen. Om deze vegan hachee wat te binden mengen we watĀ maĆÆzenaĀ metĀ waterĀ en dit voegen we toe aan de pan. Dit roeren we goed en dan laten we alles nog even kort pruttelen.

Je kunt deze vegan hachee direct serveren maar wij laten het eerst afkoelen. Dit zorgt ervoor dat de smaken nog intenser worden en de stukjes krijgen een heerlijke bite. Zodra je het gaat eten warm je de vegan hachee weer even op. Serveer lekker met bijvoorbeeld een stamppot naar keuze.


Ben je op zoek naar nog meer vegan comfort food? Probeer dan ook eens deze populaire gerechten:


ā€¢Ā Vegan rendang

ā€¢Ā Massaman curry

ā€¢Ā Nasi goreng

ā€¢Ā Vegan moussaka

ā€¢Ā Vegan carbonara

Kun je deze vegan hachee invriezen?

Deze vegan hachee kun je absoluut invriezen. Laat alles afkoelen en bewaar ongeveer 2 maanden in de vriezer. Wil je de vegan hachee eten uit de vriezer? Zorg dan dat je het eerst helemaal laat ontdooien. Dan hoef je het alleen maar even op te warmen in een pannetje of in de magnetron.


Tip: Verdubbel dit recept of maak nog meer en vries in wat je over hebt. Dit is namelijk het perfecte gerecht om in te vriezen. En, lekker makkelijk als je geen zin of tijd hebt om te koken. Zo heb je altijd wat op voorraad.Ā šŸ˜‰

Wat eet je lekker bij vegan hachee?

Stamppotje

Wij eten deze vegan hachee graag met een stamppotje. De ene keer is het een andijviestamppotje en de andere keer is het een hutspot. Net waar we zin in hebben en wat er in het seizoen is aan groenten.

Rijst en salade

Maar je kunt dit natuurlijk ook prima eten met bijvoorbeeld rijst en een lekkere salade. Echt van alles kan. We denken zelfs dat het lekker is door een pasta. We zijn heel benieuwd waar jij deze vegan hachee mee zou eten?

Patatje stoof

Wij hadden laatst zoā€™n zin in een patatje stoof. Toen kregen we het briljante idee dat je deze vegan hachee natuurlijk ook lekker kunt eten met een patatje. En, we hadden nog wat vegan hachee in de vriezer liggen dus dit hoefde we niet meer te maken. We hebben een patatje gehaald en de vegan hachee lekker opgewarmd. Het was goddelijk lekker.

Mosterd

Trouwens, ben jij ook zo dol op mosterd? Dan is de combinatie van deze vegan hachee met een stampotje en een lepeltje grove mosterd erg lekker. Dit is natuurlijk geheel optioneel maar wat ons betreft ook echt een aanrader.