Meteen naar de content

Vegan carbonara

Vegan carbonara is voor ons echte Italiaanse comfort food. De combinatie van pasta, het romige van de saus en het zoutige van de vegan spekjes is gewoon hemels lekker. Deze pasta maak je in slechts 25 minuten en is echt een grote favoriet bij velen. 


Elke keer als we dit gerecht maakte voor vrienden en familie werd meteen het recept gevraagd. Niemand kon ook geloven dat dit vegan was. Daarom wordt het hoog tijd dat we deze vegan carbonara met je gaan delen.

Vegan carbonara

Aantal

2-3 personen

Totale tijd

25 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de vegan spekjes

  • 40 g Peas Maker Stukjes
  • 2 el sojasaus (of coconut aminos voor soja- en glutenvrije optie)
  • 1 tl ahornsiroop
  • ½ tl gerookte paprikapoeder
  • ¼ tl knoflookpoeder
  • 1 el plantaardige olie, om in te bakken

Voor de ‘ei’ saus

  • 250 ml haverroom
  • 50 g vegan Parmezaan, geraspt
  • ¼ tl kala namak*
  • Versgemalen zwarte peper

  • 250 g spaghetti (glutenvrij)
  • Verse peterselie (optioneel)

Zo maak je het


1.

Doe de Peas Maker Stukjes in een kom. Giet hier kokend water op en laat 5 minuten wellen. Zeef de stukjes en hak ze grof. Leg de stukjes terug in een kom. Voeg hier de sojasaus, ahornsiroop, gerookte paprikapoeder en knoflookpoeder aan toe. Meng alles goed en leg voor nu opzij.

2.

Kook ondertussen de spaghetti volgens de verpakking.

3.

Verhit de plantaardige olie in een pan op middelhoog vuur en bak de gemarineerde Peas Maker Stukjes ca. 8 minuten of tot ze een beetje krokant zijn.

4.

Zeef de spaghetti en leg terug in de pan. Zet het vuur helemaal laag en voeg de saus toe. Roer goed door de spaghetti. Voeg vervolgens de gebakken vegan spekjes toe (hou eventueel wat vegan spekjes apart om later mee te garneren). Serveer direct en garneer met fijn gehakte peterselie.

*Mocht je geen kala namak hebben of kunnen vinden (zeker wel de moeite waard om in huis te hebben voor dit gerecht) dan kun je dit vervangen voor zout.

Hoe is pasta carbonara ontstaan?

Spaghetti alla carbonara is van oorsprong verre van vegan. De ingrediënten die hier namelijk voor gebruikt worden zijn spaghetti, ei, pancetta oftewel spek, zwarte peper en pecorino romano (harde Italiaanse kaas). Gelukkig zijn er meerdere wegen naar Rome en kunnen we nu heel makkelijk en superlekker een vegan carbonara maken. En deze doet zeker niet onder aan het originele gerecht.

Verschillende verhalen

Er doen vele verhalen de ronde over het ontstaan van spaghetti alla carbonara. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat het recept is ontstaan vanuit de invloed van Amerikanen die Rome bevrijde van de tweede wereldoorlog op 4 juni 1944. In de Amerikaanse legerkeukens werd namelijk veel gekookt met spek en eieren. De Amerikaanse troepen gingen vaak eten in Romeinse restaurants waar zij duidelijk hun wensen kenbaar maakte. Romeinse koks werden hierdoor beïnvloed waardoor de spaghetti carbonara zou zijn ontstaan.


Een andere bewering is dat het is ontstaan door de vrouwen van de houtskoolhandelaren. Want de letterlijke vertaling van alla carbonara is op de wijze van de kolenbrand(st)er. De houtskoolhandelaren gingen voor langere perioden in de bossen aan het werk. De vrouwen bedachten een stevige calorierijke maaltijd waarbij alle ingrediënten koud meegenomen konden worden. De pasta werd uiteraard bereid op houtskoolvuur.


Wat de waarheid ook mag zijn, we weten het nooit zeker maar een ding weten we welk zeker, dit gerecht kun je tegenwoordig makkelijk vegan maken.

Hoe maak je een vegan carbonara?

Vegan carbonara maak je in een paar simpele stappen. Om vegan spekjes te maken laten we eerst de Peas Maker Stukjes wellen in kokend water. Vervolgens zeven we de stukjes en hakken we ze wat kleiner. Dit doen we in een kom samen met sojasausahornsiroopgerookte paprikapoeder en knoflookpoeder. We mengen alles goed en leggen dit dan opzij zodat de smaken goed in de Peas Maker Stukjes worden opgenomen. Ondertussen zetten we een grote pan met water op het vuur om hier de spaghetti in te koken. Terwijl de spaghetti kookt maak je de romige ‘ei’ saus. Dit maken wij door haverroomvegan gerapste Parmezaankala namak en versgemalen zwarte peper te mengen in een kom. Dit leg je apart voor later.


We bakken de vegan spekjes in wat plantaardige olie in de pan voor een paar minuten tot de vegan spekjes lekker bruin kleuren en wat knapperig worden. Dan gieten we de spaghetti af en doen we de spaghetti weer terug in de pan. We zetten het vuur helemaal laag en voegen dan de ‘ei’ saus toe. Vervolgens roeren we alles goed tot de saus wat begint te stollen. Tot slot roeren we de vegan spekjes erdoor en garneren het gerecht af met wat fijngehakte peterselie.

Wat voor pasta kun je gebruiken voor vegan carbonara?

Volgens de Italiaanse regels wordt meestal spaghetti gebruikt als pastasoort voor carbonara. Maar pastasoorten die ook vaak gebruikt worden voor carbonara zijn fettucine en linguine. Een slierterige pastasoort zou het beste werken omdat in de niet vegan versie het ei goed stolt om de pasta als een soort saus.


Maar met deze vegan carbonara houden wij ons al niet aan de regels dus kies vooral de pasta die jij lekker vindt.

Hoe vervang je het ei in een vegan carbonara?

Er is een ingrediënt dat de geur en smaak heeft van eieren. Misschien gebruik je het al maar het zou natuurlijk ook kunnen dat je er nog nooit van hebt gehoord. We hebben het hier over kala namak oftewel zwart zout wat oorspronkelijk uit India komt. Wanneer je dit zout toevoegt aan vocht ruik je meteen een zwavellucht. Dezelfde geur als bij eieren. En naast dat het gewoon werkt als zout geeft het dus ook een beetje de smaak van ei aan je gerecht.


En omdat een spaghetti carbonara romig wordt door het rauwe ei dat gaat stollen op de warme pasta, mengen wij de kala namak door de haverroom samen met wat geraspte vegan Parmezaan en versgemalen zwarte peper. Je weet niet wat je proeft, zo lekker!

Waar koop je kala namak?

Kala namak kun je kopen bij Ekoplaza en natuurlijk bij verschillende webshops. Heb jij nog een tip waar je kala namak kunt kopen deel dit vooral in een reactie.