Meteen naar de content

Nasi goreng

Nasi goreng kun je dus al in maar 15 minuten maken! Dit recept is het toppunt van makkelijk, snel en 100% comfort food. Elke hap is gewoon een smaakexplosie. Eet lekker met wat plakken komkommer, partjes tomaat, sambal en gebakken uitjes.


De Peas Maker Stukjes zijn dan ook de perfecte toevoeging in dit gerecht. Doordat ze lang houdbaar zijn, heb je namelijk altijd wat in huis. 


Heb je rijst over van een andere dag of wil je de groenten opmaken die nog in je koelkast liggen? Dan is dit het perfecte basisrecept. Deze vegan nasi goreng is dan ook een topgerecht voor op de drukke doordeweekse dagen. Je bent sneller klaar als je dit kookt dan dat je boodschappen doet of eten gaat bestellen. 😉

Nasi goreng

(met soja- en glutenvrije optie)

Aantal

2-3 personen

Totale tijd

15 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de Peas Maker Stukjes

Voor de nasi goreng

  • 1 (90) g witte ui
  • 3 teentje knoflook
  • 2 el plantaardige olie
  • 1 rode peper
  • 475 g (175 g ongekookt) gekookte en afgekoelde basmati rijst
  • 1 el sojasaus
  • 1 el ketjap manis
  • ½ groentebouillonblokje

Zo maak je het


1.

Doe de droge Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier kokend water op. Laat 5 minuten wellen. Zeef de stukjes en leg terug in de kom. Voeg nu de sojasaus en ketjap manis toe. Roer alles goed en leg opzij.

2.

Snipper ondertussen de witte ui en hak de knoflook fijn. Snij de rode peper in plakjes (verwijder eventueel de zaadlijst als je het niet pittig wilt). Verhit de plantaardige olie in de wok op hoog vuur. Voeg de ui, knoflook en rode peper toe en bak alles 1 minuut.

3.

Voeg dan de gemarineerde Peas Maker Stukjes toe en bak 2 minuten mee.

4.

Nu kan de koude rijst erbij samen met de sojasaus en ketjap manis. Verkruimel het groentebouillonblokje in de wok en bak alles goed, terwijl je blijft roeren, ongeveer 5 minuten of tot de rijst warm is. Serveer direct en eet lekker met bijvoorbeeld wat partjes tomaat, plakjes komkommer, gebakken uitjes en sambal badjak.

Wat is nasi goreng?

Nasi goreng is gekookte rijst dat is afgekoeld, wat daarna wordt gebakken in een hete wok. Het woord “nasi” betekent dan ook in Indonesië gekookte rijst en “goreng” betekent letterlijk gebakken. Nasi goreng is dan ook echt een basisgerecht waar weer allerlei verschillende ingrediënten aan toegevoegd kan worden. In Indonesië wordt het gegeten met groenten maar ook met vis, vlees en ei. En, dat is nog niet alles. Het wordt bijvoorbeeld ook nog geserveerd met wat gebakken uitjes, sambal, kroepoek of emping, atjar en soms ook satésaus.

Waar komt het vandaan?

Nasi goreng komt uit Indonesië en wordt daar ook gezien als het nationale gerecht. Het zal je misschien dan ook niet verbazen dat zij dit zelfs eten als ontbijt. Rijst is namelijk het basisvoedingsmiddel in Indonesië. Als er restjes eten over zijn van de avond ervoor, wordt het de volgende ochtend, gewoon weer gebakken met rijst en gegeten als ontbijt.


Door de emigratie van de Javanen uit Indonesië naar Suriname wordt nasi goreng daar ook veel gegeten. De Surinaamse bevolking hebben er wel hun eigen draai aan gegeven.

Hoe maak je vegan nasi goreng?

Wij wilden graag een goed basisrecept delen zodat je hier eventueel zelf nog het een en ander aan kan toevoegen. De basis bestaat normaal gesproken uit koude rijst (dat al eerder is gekookt), olie, ketjap manis en/of sojasaus, rode peper, ui en knoflook. Dit wordt allemaal gebakken in een pan of wok. Aan deze basis vinden wij het lekker om de Peas Maker Stukjes toe te voegen. Dit is niet alleen lekker en gezond maar hierdoor heb je ook eiwitten toegevoegd aan de nasi goreng. Op deze manier kun je het vlees, de vis en het ei achterwege laten. Daarnaast geeft het een heerlijke bite aan de nasi goreng.

Eerst wellen we de droge Peas Maker Stukjes in gekookt water. Hierna zeven we de stukjes en maken we ze op smaak met wat sojasaus en ketjap manis. Dit leggen we dan even opzij. Dan voegen we de plantaardige olie toe aan een hete wok en bakken we de knoflookwitte ui en de rode peper op hoog vuur. De Peas Maker Stukjes bakken we vervolgens mee voor een paar minuten. Tot slot mag de koude rijst erbij samen met de sojasausketjap manis en de helft van het groentebouillonblokje. Dan bakken we alles goed, terwijl we blijven roeren en omscheppen. Eet lekker met wat partjes tomaat, plakken komkommersambal badjak en garneer met gebakken uitjes.

Wat eet je lekker bij vegan nasi goreng?

Wij vinden het lekker om wat tomaat, komkommer en gebakken uitjes te eten bij de vegan nasi goreng. En, uiteraard mag, wat ons betreft, een heerlijke sambal niet ontbreken. Tegenwoordig zijn wij helemaal weg van sambal badjak. Maar kies vooral jouw favoriete sambal. Nu kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld de nasi goreng te eten met wat atjar en bijvoorbeeld satésaus maar om eerlijk te zijn, dit recept is al erg smaakvol. Daarom vinden wij het niet nodig om nog meer smaak toe te voegen. Maar voel je vrij om er je eigen feestje van te maken op je bord. En niet te vergeten, je kunt het natuurlijk ook nog eten met wat vegan kroepoek of emping.

Als je dol bent op de Indische keuken, probeer dan ook eens de volgende recepten:

Als je een van deze recepten probeert, vinden we het heel leuk als je ons dit laat weten! Laat een reactie achter, beoordeel het en vergeet niet een foto met #peasmaker op Instagram te taggen.

Handige tips

Kook de rijst een dag eerder!

Wij raden aan om de rijst een dag eerder te koken of kook op de momenten, dat je al rijst zou gaan koken, gewoon wat extra. De rijst kun je dan bewaren in de koelkast om de volgende dag nasi goreng mee te maken.


Wil je de volgende dag geen nasi goreng maken? Dan kun je de rijst ook prima invriezen. Laat de rijst eerst goed afkoelen voordat je het in de vriezer legt. Nu hoef je de rijst er alleen nog maar uit te halen zodra je nasi goreng gaat maken. Laat de rijst eerst ontdooien voordat je het verder gaat verwerken in het recept.

Kan je nasi goreng invriezen?

Ja, dat kan zeker. Als je de nasi goreng hebt gemaakt en je hebt nog over, zorg dan dat alles eerst goed afgekoeld is voordat je het invriest. Laat vervolgens weer ontdooien als je het uit de vriezer haalt. Verhit een klein beetje plantaardige olie in de pan en bak de nasi goreng een paar minuten op hoog vuur of tot het goed warm is.