Massaman curry
Massaman curry maak je heel makkelijk vegan en deze versie heb je waarschijnlijk nog nooit geproefd. We willen niet opscheppen maar dit recept moet je gewoon proberen. Het is romig, vol van smaak, de Peas Maker Stukjes hebben een heerlijke bite en de zoete aardappel maakt deze vegan massaman curry echt speciaal!
Is de vegan rendang een grote favoriet van jou? Dan weten we bijna zeker dat dit recept een nieuwe favoriet gaat worden. Na wat testen hebben we een supermakkelijk recept dat zo waanzinnig lekker smaakt. Alsof je uren in de keuken hebt gestaan. En, alvast een klein geheimpje: je maakt het in maar 25 minuten met maar 7 ingrediënten. Ja, echt waar, dat kan dus ook gewoon! We eten deze massaman curry lekker met basmati rijst en cassave chips. Ook garneren we het af met wat limoensap, verse koriander en geroosterde pinda’s. Een wereldgerecht dat je echt eens moet proeven.
Massaman curry
(glutenvrij)
Aantal
4 personen
Totale tijd
25 minuten
Ingrediënten
- 1 tl plantaardige olie
- 4 el massaman currypasta
- 80 g Peas Maker Stukjes
- 1 el appelazijn
- ½ tl zout
- ½ (70 g) witte ui
- 1 (340 g) zoete aardappel
- 250 ml kokosmelk
- 1 el kokosbloesemsuiker
Zo maak je het
Doe de plantaardige olie en massaman currypasta in een pan. Bak 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg dan de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) toe samen met 250 ml water, appelazijn en zout. Breng het geheel aan de kook en roer alles goed door elkaar. Zodra het kookt, zet het vuur lager, doe de deksel op de pan en laat 5 minuten pruttelen.
Pel ondertussen de witte ui en snij in partjes. Schil de zoete aardappel en snij in grove stukken. Voeg toe aan de pan samen met de kokosmelk, 100 ml water en de kokosbloesemsuiker. Breng het geheel aan de kook, doe de deksel op de pan en zet het vuur lager. Laat vervolgens pruttelen tot de zoete aardappels gaar zijn in ca. 15 minuten.
Eet lekker met basmati rijst en cassave chips. Garneer met limoensap (echt een aanrader), verse koriander en geroosterde pinda’s.
Wat is massaman curry?
Wij vinden massaman curry waanzinnig lekker maar tegelijkertijd ook een verwarrende curry. Want als wij deze curry eten dan denken wij eerder aan een Indiase curry. Dit komt omdat er specerijen in zitten zoals: kruidnagel, kaneel, komijn en kardemom. Maar deze curry komt dus helemaal niet uit India maar juist uit Thailand!
Het woord massaman zou bijvoorbeeld afkomstig kunnen zijn van het woord Musulman, dit zou weer moslim betekenen in de verouderde taal. Maar er wordt ook gesuggereerd dat deze curry invloeden heeft vanuit de Maleise keuken en de Indiase keuken. Dat laatste geloven wij meteen als we naar de specerijen kijken.
Ook hier zie je weer, hoewel het een Thaise curry is, dat deze curry is ontstaan vanuit invloeden van buitenaf. Dit vinden wij altijd leuk aan gerechten. Meestal wordt deze curry gemaakt met vlees maar wij delen graag een heerlijke vegan versie met jou.
Hoe smaakt massaman curry?
Deze curry is romig door de kokosmelk, een beetje zoet door de kokosbloesemsuiker en tegelijkertijd heerlijk kruidig door de smaakvolle massaman currypasta. Om deze curry extra power te geven garneren wij dit gerecht met verse limoensap. De smaakcombinatie tussen romig, zoet en zuur is gewoon hemels lekker.
Massaman currypasta kun je uiteraard zelf maken door de kruiden en specerijen te malen in een keukenmachine. Maar niet iedereen heeft hier de tijd voor, de juiste keukenapparatuur voor in huis of kan niet aan bepaalde oosterse ingrediënten komen. Daarom hebben wij ervoor gekozen om van dit gerecht een wat makkelijkere versie te maken. Maar voel je natuurlijk vrij om je eigen massaman currypasta te maken.
Hoe maak vegan massaman curry?
Deze vegan versie van massaman curry maak je makkelijk in maar 25 minuten. In deze versie gebruiken de Peas Maker Stukjes in plaats van vlees en zoete aardappel in plaats van gewone aardappel.
We verhitten de plantaardige olie in de pan en hier bakken we dan de massaman currypasta in. Dan voegen we de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) toe samen met het water, de appelazijn en het zout. Alles laten we zachtjes pruttelen, met de deksel op de pan. Daarna voegen we de witte ui, zoete aardappel, het water en de kokosbloesemsuiker toe. Dan brengen we het geheel aan de kook en laten we de curry zachtjes pruttelen op een laag vuurtje, met de deksel op de pan, tot de zoete aardappels gaar zijn.
Eet jij graag curry gerechten, probeer dan ook eens een van de volgende recepten:
Wat eet je lekker bij een massaman curry?
Basmati rijst
Deze vegan massaman curry kun je heerlijk eten met warme basmati rijst. Dit vinden wij er het beste bij passen want deze rijstkorrel is droger dan de pandan rijstkorrel. Basmati past daarom altijd lekker bij gerechten waar veel saus/vocht in zit.
Cassave chips
Het eten van cassave chips bij dit gerecht is niet alleen lekker maar ook nog eens leuk. Je kunt de cassave chips bijna gebruiken als een vork of lepel. Je schept er zo rijst en curry op. En, wat is dit toch lekker zeg!
Limoensap
Een absolute must, wat ons betreft, is het garneren met limoensap. Deze tegenhanger maakt dit gerecht zo speciaal en de smaken nog intenser. Vergeet er dus niet een limoenpartje bij te serveren of voeg dit eventueel zelf toe aan de curry tijdens het koken.
Verse koriander
Verse koriander is niet alleen een lekkere garnering bij deze massaman curry maar de kleur groen in combinatie met de oranje kleur van de curry ziet er ook heel mooi uit. Maar we weten dat niet iedereen fan is van verse koriander dus je kunt dit eventueel ook achterwege laten.
Geroosterde pinda’s
Normaal gesproken worden pinda’s meegekookt in een massaman curry. Hier kun je natuurlijk voor kiezen maar wij vonden het lekkerder om de pinda’s te gebruiken als garnering. Zo blijven de pinda’s namelijk knapperig in textuur.