Meteen naar de content

Vegan babi pangang

Deze vegan babi pangang is niet voor niks een nieuwe favoriet van ons. De Peas Maker Stukjes koken we eerst in een smaakvolle en simpele bouillon. Denk aan steranijs, gember en knoflook. Daarna worden de stukjes lekker gebakken. En dan…, ja dan gieten we daar een heerlijke zelfgemaakt zoetzure rode saus overheen. Je weet niet wat je proeft! Deze vegan babi pangang is zo waanzinnig lekker geworden.


Het was voor ons dan ook belangrijk dat we dit recept zo snel mogelijk met je konden delen.  Loopt het water al bij jou in de mond en wil je gewoon meteen beginnen? Lees dan hieronder het recept. Wil je misschien meer weten over het populaire gerecht babi pangang? Lees dan lekker verder na het recept. Veel plezier met koken en geniet er vooral van!

Vegan babi pangang

(soja- en glutenvrij)

Aantal

2 personen

Totale tijd

35 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de vegan babi pangang

  • 60 g Peas Maker Stukjes
  • 200 ml water
  • 1 el appelazijn
  • ½ tl zout
  • ¼ tl gemberpoeder
  • ¼ tl knoflookpoeder
  • 1 Steranijs

  • Plantaardige olie, om in te bakken

Voor de saus

  • 1 (80 g) rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stuk verse gember (ter grootte van een duim)
  • 1 tl sambal badjak (of sambal oelek)
  • Klontje plantaardige boter
  • 1 (70 g) blikje tomatenpuree
  • 1 el bloem (of glutenvrije bloem)
  • 250 ml gekookt water
  • 1 el suiker
  • 1 tl appelazijn
  • ¼ tl zout

Zo maak je het


1.

Voor de vegan babi pangang: doe de droge Peas Maker Stukjes, het water, de appelazijn, het zout, de gemberpoeder, knoflookpoeder en steranijs in een steelpan. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur wat lager en laat pruttelen tot al het vocht is verdampt en de smaken zijn opgenomen in de stukjes. (Je kunt de stukjes nu opzij leggen om later te bakken.)

2.

Voor de saus: pel de rode ui en snij in grove stukken. Pel de knoflook en hak grof. Schil de gember en snij in dunne plakjes. Doe alles in een diepe kom samen met de sambal badjak. Voeg een scheutje water toe (dit helpt bij het pureerproces) en maal alles tot een fijne puree met een staafmixer (of maal fijn in een keukenmachine).

3.

Smelt de plantaardige boter in een koekenpan en voeg de fijne puree toe. Fruit alles ongeveer 5 minuten op middelmatig vuur. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee. Voeg dan de bloem toe en bak dit ook ca. 2 minuten. Voeg het gekookte water, de suiker, appelazijn en het zout toe. Roer alles goed en laat 10 minuten pruttelen op middelmatig vuur. Haal het pannetje van het vuur en giet de saus dan door een fijne zeef, met een kom eronder om de saus op te vangen. Gebruik een lepel om te roeren in de zeef zodat alleen de saus erdoor gaat en de pulp achterblijft en je een gladde saus overhoudt.

4.

Verhit een koekenpan met wat plantaardige olie op middelhoog vuur. Bak de Peas Maker Stukjes ongeveer 5 minuten. Serveer direct samen met de saus en eet lekker met basmati rijst en atjar.

Wat is babi pangang?

Babi betekent varken in het Indonesisch en Maleisisch en pangang betekent geroosterd. Dus als je babi pangang zou bestellen dan bestel je letterlijk geroosterd varkensvlees. Maar hoe is het ontstaan en is het een Nederlands gerecht? Want de babi pangang zoals het in Nederland wordt gegeten wordt namelijk nergens anders zo gemaakt.

De geschiedenis

Van origine werd babi pangang gemaakt van varkensbuikspek. De kans is groot dat de Chinezen dit hadden geïntroduceerd in Indonesië rond de 13e en 14e eeuw. Maar de babi pangang die in Nederland wordt gegeten wordt niet gemaakt van buikspek en is ontstaan in de jaren 50. Toendertijd werd het in Nederland gemaakt van nekvlees dat werd gekookt en gefrituurd. De reden waarom er voor nekvlees werd gekozen was omdat het minder vet was dan buikspek. Ook werd na de 2e wereldoorlog spek gezien als armeluiseten. Dus er moest gekozen worden voor “beter vlees”.

Sausje erbij?

Het bekende zoetzure rode sausje gemaakt van onder andere tomaat en gember is typisch Nederlands. Maar ook dit sausje hebben we niet in Nederland uitgevonden want het recept kwam al voor in 1933. Dit was jaren, voordat het gerecht babi pangang, werd aangepast in Nederland.

Populair in Nederland

Het gerecht babi pangang werd erg populair in Nederland rond 1950. Na de Tweede Wereldoorlog hadden we in Nederland al Chinese restaurants die authentieke Chinese gerechten serveerden. Helaas was dit geen succes.


Door de Indonesische onafhankelijkheid kwamen veel Indische Nederlanders en militairen terug naar Nederland. Je raad het misschien al, velen verlangende zo erg naar het eten in Indonesië. Ze kregen er heimwee van. De Chinese restauranthouders speelde hier goed op in. Zij waren namelijk zo slim om veel Indische koks aan te nemen. Zo is de babi pangang ontstaan zoals wij dat allemaal in Nederland kennen.

Hoe maak je babi pangang zonder varkensvlees?

Deze vegan babi pangang is eigenlijk supersimpel om te maken. Ook bij dit gerecht is de kans weer groot dat je de meeste ingrediënten gewoon in je voorraadkast hebt liggen.


We gaan eerst de droge Peas Maker Stukjes koken in een bouillon van water, appelazijn, zout, gemberpoeder, knoflookpoeder en steranijs. Dit alles koken we in een pannetje tot al het vocht is verdampt en alle smaken zijn opgenomen. Dit leggen we dan even opzij.

Dan gaan we verder met het maken van de saus. We pureren de rode ui, knoflook, gember en sambal badjak met een scheutje water in een diepe kom. Dit kun je makkelijk met een staafmixer doen of maal fijn in een keukenmachine. Vervolgens smelten we wat plantaardige boter in een koekenpan en hierin bakken we de puree. Dan gaat de tomatenpuree erbij en dit bakken we ook even mee. Dan gaat de bloem erbij en tot slot het gekookte water, de suikerappelazijn en het zout. Dit laten we pruttelen en dan halen we het vervolgens door een zeef zodat je een gladde saus overhoudt zonder pulp.


Het enige wat we dan nog moeten doen is de Peas Maker Stukjes bakken in wat plantaardige olie. Dan serveren we deze vegan babi pangang lekker met wat basmati rijst en atjar.

Wat is het geheim van de vegan babi pangang saus?

Het is belangrijk dat de saus de zoetzure smaak heeft en tegelijkertijd een beetje pittig is. Daarnaast moet de kleur rood en een beetje oranje zijn. Nu kun je ervoor kiezen om de saus niet te zeven. Maar dit raden we toch wel erg aan. Wat ons betreft is dat ‘het’ geheim van de saus. Want het draderige van de verse gember en de stukjes van de ui kunnen een hele andere smaak- en textuurbeleving geven als dit in de saus blijft zitten. Dus wat ons betreft, is het zeven van de saus, het geheim.

Wat eet je lekker met vegan babi pangang?

Wij vinden dat je deze vegan babi pangang echt op zoveel verschillende manieren kunt combineren. Je kunt het bijvoorbeeld lekker eten met bami en wokgroenten. Maar je kunt het ook heerlijk eten met rijst en atjar of sperziebonen. Kijk wat je eventueel nog hebt liggen aan groenten en bak dit lekker op.

Ben je ook zo dol op Aziatische gerechten? Bekijk dan ook eens onze andere recepten zoals: