Pasteitjes
Pasteitjes, je kunt ons ervoor wakker maken, we zijn hier zo dol op! Voor ons was het dan ook echt een must om dit te maken met de Peas Maker Stukjes. En, belangrijk doel, ze moeten net zo lekker smaken zoals de pasteitjes van vroeger. De korst moet boterig smaken en tegelijkertijd stevig, zacht en bladerig zijn in structuur. Daarnaast moet de vulling heerlijk op smaak zijn.
Na meerdere keren testen hebben we dan eindelijk hét perfecte recept. En, jeetje wat zijn ze lekker geworden, echt om te smullen! Het was voor ons erg moeilijk om alle pasteitjes niet meteen in één keer te eten.
Je kunt de pasteitjes ook lekker eten met bijvoorbeeld je favoriete sambal. Wij zijn zo benieuwd wat jij van dit recept gaat vinden. Dus, of je nu een lekkere vegan snack wilt maken voor een feestje of de pasteitjes wilt eten als hoofdgerecht, scrol gewoon snel naar beneden, doe je schort om en laten we beginnen!
Pasteitjes
(sojavrij)
Aantal
12 stuks
Voorbereidingstijd
1 uur 30 minuten
Totale tijd
2 uur
Ingrediënten
Voor de vulling
- 60 g Peas Maker Stukjes
- 1 el plantaardige olie
- ½ (50 g) witte ui
- 1 teentje knoflook
- 1 groentebouillonblokje
- ½ tl witte peper
- ½ tl suiker
- 50 g wortel
- 60 g doperwten, diepvries
Voor het deeg
- 250 g bloem
- ½ tl suiker
- ½ tl zout
- 50 g plantaardige boter
- 30 ml plantaardige olie
- 5-6 el (75 ml) water
- 1 liter plantaardige olie, om in te frituren
Zo maak je het
Voor de vulling: doe de droge Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier kokend water op. Laat 5 minuten wellen. Zeef de stukjes en hak de stukjes in wat kleinere stukken.
Rasp de wortel grof, hak de knoflook fijn en snipper de witte ui.
Verhit de plantaardige olie op middelhoog vuur in een koekenpan en voeg de ui, knoflook en Peas Maker Stukjes toe. Verkruimel het groentebouillonblokje in de pan en voeg ook de witte peper en de suiker toe. Roerbak alles ongeveer 5 minuten. Voeg dan de wortel en de doperwten toe en bak nog even mee voor 2 minuten. Haal de pan van het vuur en doe de vulling in een kom. Leg opzij en laat afkoelen.
Voor het deeg: doe de bloem samen met de suiker en het zout in een kom en roer met een vork. Verwarm de plantaardige boter samen met de plantaardige olie in een pannetje (of kort in de magnetron) tot de plantaardige boter is gesmolten. Voeg toe aan de bloem en roer alles goed met een vork door elkaar. Doe vervolgens het water erbij en kneed tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg dan in 12 gelijke stukken (ongeveer 32 gram per stuk). Rol elk stuk deeg, in je handen, tot een bal. Leg de ballen weer terug in de kom. Dek de kom af en laat het deeg koud worden in de koelkast voor 15 minuten. (Hoe kouder het deeg is, hoe makkelijker je ermee kunt werken.)
Rol een balletje deeg helemaal uit, op je keukenblad met een deegroller, tot je er een kommetje (of ronde steker) met een afmeting van 13 cm breed op kan leggen. Snij het overtollige deeg weg (wij gebruiken hier een pizzasnijder voor). Nu heb je precies een rondje van 13 cm breed. Rol dan nog een paar keer, met de deegroller, alleen van boven naar benden.
Leg ongeveer 25 gram van de vulling in het midden van het deeg. Dan vouw je het deeg dicht over de vulling. Druk nu met je vingers het deeg stevig dicht vanaf de vulling. Zo zorg je dat er geen lucht achterblijft in de pasteitjes. Je kunt de uiteinden van de pasteitjes op verschillende manier dichtvouwen. Bekijk de video voor onze techniek. (Belangrijk is dat het deeg goed aan elkaar plakt en dicht zit zodat er geen vulling uit kan ontsnappen tijdens het frituren. Als het deeg niet goed aan elkaar blijft plakken of te slap is om goed mee te werken dan is het deeg te warm. Leg even terug in de koelkast en ga verder met het vormen van een ander pasteitje.)
Doe vervolgens de plantaardige olie in een diepe pan. Belangrijk is dat de pasteitjes volledig in de olie kunnen liggen. Zorg dat de plantaardige olie goed heet is. (Dit test je makkelijk door een houten lepel of een houten sushi stokje even in de hete olie te leggen. Zodra er meteen flinke bubbels ontstaan dan weet je dat je olie heet genoeg is.)
Leg de pasteitjes voorzichtig, een voor een, (wij bakken 4 pasteitjes per keer) in de hete olie en zet dan het vuur uit voor 1 minuut. Zorg dat je (heel voorzichtig) de pasteitjes onder dompelt in de olie met een schuimspaan. Na 1 minuut zet je het vuur weer aan op middelmatig vuur. Laat nu 5 minuten bakken in de olie en blijf af en toe omscheppen zodat ze overal egaal bruin worden. Haal na 5 minuten de pasteitjes uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal deze stappen met de andere pasteitjes.
Serveer de pasteitjes lekker met wat sambal naar keuze. Wij zijn dol op sambal badjak maar je kunt ze ook lekker eten met bijvoorbeeld zoete chilisaus.
* Tip: Je kunt de vulling prima een dag eerder maken. Dit scheelt weer tijd. Ook kun je de pasteitjes na het bakken helemaal laten afkoelen en bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Je kunt ze dan de volgende dag even opwarmen in een paar minuten in de oven. Maar let op dat ze niet verbranden.
* In de tekst hieronder geven we nog meer handige tips voor het maken van de pasteitjes.
Wat zijn pasteitjes?
Pasteitjes heb je in allerlei vormen en maten. De vulling is ook overal weer anders. Maar of je nu een Surinaams of Indisch pasteitje eet, overal is het een mengsel van hartige ingrediënten dat een omhulsel heeft van deeg. De pasteitjes worden of gebakken in de oven of gebakken in de olie. Hierdoor krijgt het deeg een heerlijke krokante, bladerige en kruimelige korst.
Molukse pasteitjes (namu namu)
Dit recept is gemaakt zoals wij de Molukse pasteitjes kennen. Een makkelijke en smaakvolle vulling dat meestal gemaakt wordt van gehakt, wortel en doperwten. Het deeg heeft de perfecte balans tussen smaak en structuur. De pasteitjes worden in de Molukse keuken dan ook altijd in de olie gebakken en dat is toch ook echt wel het lekkerst, vinden wij. Het was voor ons een leuke uitdaging om de pasteitjes net zo lekker te maken maar dan uiteraard helemaal plantaardig! En, toen we het winnende recept eindelijk hadden konden we alleen nog maar juichen van geluk en alles opeten. 😉
Hoe maak je vegan pasteitjes?
Eerlijk is eerlijk, deze pasteitjes zijn niet moeilijk om te maken maar je moet er wel wat tijd voor vrij maken. Dus, heb je zin om eens lekker creatief bezig te zijn in de keuken met een heerlijk eindresultaat dan moet je deze vegan pasteitjes echt eens maken.
We maken eerst de vulling aangezien dit goed moet afkoelen. We wellen eerst de Peas Maker Stukjes in gekookt water waar we ze daarna zeven en in kleinere stukken hakken. Dit bakken we in de koekenpan op middelhoog vuur in wat plantaardige olie. Vervolgens voegen we de ui, knoflook, het groentebouillonblokje, de witte peper en de suiker toe. Dit alles bakken we een paar minuten. Dan voegen we de wortel en de doperwten toe. Dit bakken we ook nog even kort mee. Vervolgens halen we de pan van het vuur en leggen we de vulling opzij, om af te laten koelen.
Voor het maken van het deeg doen we de bloem, suiker en het zout in een kom. Dit roeren we goed door elkaar met een vork. Dan voegen we hier de gesmolten plantaardige boter en de plantaardige olie aan toe. Dit roeren we ook goed met een vork. Vervolgens voegen we het water toe en kneden we het tot een samenhangend deeg met onze handen. Dan verdelen we het deeg in 12 gelijke stukken en draaien we hier ballen van. Dit laten we afgedekt in de koelkast rusten. Vervolgens rollen we elke deegbal uit tot we er met een steker, van ongeveer 13 cm, een rondje uit kunnen halen. Hier gaat wat vulling in. Vervolgens vouwen we het deeg over de vulling dicht. De uiteinden knijpen we dan ook weer goed dicht zodat er geen lucht gevangen zit in het pasteitje. De pasteitjes leggen we weer terug in de koelkast zodat ze niet te slap gaan worden door de warmte. Vervolgens bakken we de pasteitjes in de plantaardige olie tot ze mooi bruin worden.
Handige tips voor het maken van pasteitjes
De vulling
Je kunt de vulling natuurlijk aanpassen naar eigen wens. Denk bijvoorbeeld aan andere groenten of aan andere smaakmakers. Ook kun je de vulling prima een dag eerder maken. Dit scheelt weer tijd op de dag dat je de pasteitjes wilt gaan maken.
Het deeg
Dit deeg reageert erg op temperaturen. Het is belangrijk dat het deeg niet te warm wordt. Hoe warmer het deeg, hoe vetter het wordt door de warmte van je handen. Hierdoor werk je er minder makkelijk mee. Je koelkast is hierin your best friend! Dus als je merkt dat het deeg te slap is dan is het dus te warm. Leg het gewoon weer even terug in de koelkast tot je het gaat gebruiken.
De vorm
Het vergt een beetje tijd en wat oefenen om een mooie rand te krijgen om het uiteinde je pasteitje. Maar zodra je het onder de knie hebt ga je als de brandweer! Je vouwt het deeg tegen elkaar en drukt het goed plat. Je begint in de linker of rechterhoek (net wat jij prettig vindt) dan duw je het deeg tussen je duim en wijsvinger plat, dit vouw je weer om met je duim en duw je het laatste stukje weer mee plat. Zo ga je door tot je op het einde komt. Als laatste scheur je eventueel het overtollige deeg eraf en vouw je het laatste stukje goed dicht. Dit ziet er altijd heel mooi uit is maar is soms moeilijk om uit te leggen. Daarom laten we je in onze video, stap voor stap, zien hoe wij dit doen. Soms is dit makkelijker te begrijpen als je het ziet.
Hoe bewaar je pasteitjes?
Je kunt de pasteitjes prima voor een paar dagen bewaren in de koelkast. Zorg dat de pasteitjes, na het bakken, volledig zijn afgekoeld. Bewaar ze dan afgedekt in een trommel in de koelkast. Zodra je de pasteitjes wilt eten of serveren, leg ze dan een paar minuten in de oven en laat warm worden. Zorg ervoor dat je oven niet té heet is want je wilt ook niet dat de pasteitjes verder gaan kleuren en dat de buitenkant dan gaat verbranden. Dus, hou ze goed in de gaten.
Lekkere sausjes voor bij de pasteitjes
Deze pasteitjes zijn al heerlijk op smaak dus je hoeft er niet per se een sausje bij te eten. Maar meestal wordt er bij dit soort pasteitjes sambal geserveerd. Dus hou je van pittig, dan is dit zeker een aanrader. Wij zijn op het moment helemaal weg van sambal badjak, echt een top combinatie met deze pasteitjes. Maar je kunt er ook voor kiezen om het te dippen in bijvoorbeeld zoete chilisaus of sriracha saus.