Vegan tikka masala
Vegan tikka masala is echt de lekkerste curry voor iedereen! Meestal zijn Indiase currygerechten lichtpittig tot enorm pittig. Hier is niet iedereen dol op en meestal zijn kinderen ook geen fan van pittig eten. Maar van dit gerecht kan dus iedereen genieten want in deze curry worden geen pittige ingrediënten gebruikt.
Eet deze vegan tikka masala lekker met naanbrood of rijst. Serveer het eventueel met een salade of wat groente. Echt een heerlijk gerecht waar iedereen van zal smullen. En een extra voordeel is, je maakt deze vegan tikka masala in maar 25 minuten en het is zo makkelijk om te maken.
Vegan tikka masala
(sojavrij met glutenvrije optie)
Aantal
4 personen
Totale tijd
25 minuten
Ingrediënten
- 1 (100 g) rode ui
- 1 el plantaardige olie
- 1 el gemberpasta
- 1 el knoflookpasta
- 1 tl tikka masala paste
- 1 tl kurkumapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- ½ tl zout
- 1 tl suiker
- 2 el (70 g) tomatenpuree
- 400 ml water
- 1 el gedroogde fenegriekblad
- 1 el citroensap
- 80 g Peas Maker Stukjes
- 150 ml haverroom, glutenvrije optie*
Zo maak je het
Snipper de rode ui. Verhit de plantaardige olie in de pan op middelhoog vuur en voeg de rode ui samen met de gemberpasta, knoflookpasta en tikka masala paste toe. Bak alles, al roerend ca. 5 minuten.
Voeg nu de kurkumapoeder, komijnpoeder, korianderpoeder, het zout, de suiker, tomatenpuree, het water, gedroogde fenegriekblad en citroensap toe. Breng het geheel aan de kook en voeg vervolgens de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) toe. Roer alles nog eens goed en zet het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat 15 minuten pruttelen. Vergeet niet om tussendoor even te roeren.
Haal de deksel van de pan en voeg de haverroom toe. Roer alles goed en laat de curry nog warm worden. Serveer direct en eet lekker met bijvoorbeeld rijst, naanbrood en broccoli!
Waar komt tikka masala vandaan?
Als je je gaat verdiepen in de geschiedenis van gerechten dan zie je soms door de bomen het bos niet meer. Zo heeft iedereen weer een eigen verhaal over de ontdekking en herkomst van een bepaald gerecht. Maar vaak blijft de waarheid in het midden liggen omdat het lastig is om echt te achterhalen welk verhaal precies klopt.
Dat geldt namelijk ook voor de tikka masala. Dat het een gerecht is uit India is een feit want tikka masala is een term die in de Indiase keuken wordt gebruikt voor het verwijzen naar gemarineerde stukjes vlees, meestal kip, dat vervolgens wordt gebakken en geroosterd. In India wordt het vlees namelijk eerst gemarineerd in yoghurt, tomatenpuree en chilipoeder. Hierna wordt het in een hete tandoori oven gebakken.
Schotland
We zien je al denken, maar tikka masala is toch dat lekkere gerecht met die oranje romige saus? We snappen dat je dat denkt want tikka masala wordt dan ook in de meeste Indiase restaurants geserveerd in een heerlijke romige tomatensaus. Je zult het misschien niet geloven maar het verhaal gaat, dat de tikka masala, zoals we het allemaal kennen, is ontstaan in de stad Glasgow in Schotland. Ja, je leest het goed. In de jaren 70 had een klant in een Schotse curryhuis, de Shish Mahal in Glasgow, de tikka masala besteld en stuurde het direct terug naar de keuken. De mopperende klant vond de kip veel te droog. De chef, Ali Ahmed Aslam zat vanwege een maagzweer op een vloeibaar dieet en bedacht toen de droge curry met tomatensoep en specerijen aan te vullen. Nou je raad het al, het werd een groot succes. Zo groot zelfs dat tikka masala tegenwoordig het meest verkochte kant-en-klaar saus is in Engeland.
Hoe maak je vegan tikka masala?
Het is helemaal niet moeilijk om een vegan curry te maken. Dit recept voor vegan tikka masala is echt supersimpel en waanzinnig lekker. Meestal wordt kip gebruikt in een tikka masala. Maar in dit recept gebruiken wij de Peas Maker Stukjes want deze werken perfect in dit gerecht. De structuur van de stukjes hebben een lekkere bite en ze zitten boordevol vezels en eiwitten. Dus ook nog eens gezond.
We bakken eerst de rode ui in wat plantaardige olie samen met gemberpasta, knoflookpasta en tikka masala paste. Na ongeveer 5 minuten voegen we kurkumapoeder, komijnpoeder, korianderpoeder, zout, suiker, tomatenpuree, het water, gedroogde fenegriekblad, citroensap en de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) toe. Dan brengen we de saus aan de kook en laten we het ongeveer 15 minuten pruttelen op een laag vuurtje met de deksel op de pan. Vervolgens voegen we de haverroom toe.
Wat kun je eten bij deze vegan tikka masala?
Natuurlijk kun je zelf beslissen wat je lekker vindt om bij een vegan tikka masala te eten. Maar normaal gesproken wordt het gegeten met basmati rijst en naanbrood. Het wordt ook vaak geserveerd met een heerlijke dahl. Dahl is een gerecht dat gemaakt wordt met linzen. Je kunt de vegan tikka masala ook lekker garneren met verse koriander.
Wil je vegan naanbrood zelf maken, ga dan naar de vegan korma curry, hier staat een lekker en makkelijk recept. Maar laatst kregen we een hele leuk tip, dat je vegan naanbrood ook kant-en-klaar kunt kopen in de supermarkt. Dus, heb je geen zin om het zelf te maken dan is dit de oplossing.
Bewaren in de koelkast en de vriezer
Je kunt deze vegan tikka masala zeker voor 3 dagen afgedekt bewaren in de koelkast. Ook kun je deze curry heel gemakkelijk invriezen. Zorg dat alles goed is afgekoeld voordat je het invriest. Je kunt dit gerecht dan voor ongeveer 3 maanden bewaren. Wanneer je het wilt gaan eten hoef je het alleen te laten ontdooien en op te warmen in een pannetje op het vuur of afgedekt in de magnetron.