Meteen naar de content

Kapuska

Heb jij ooit van Kapuska gehoord? Dit is zo’n magisch gerecht. Want met een paar simpele ingrediënten tover je een waanzinnige lekkere Turkse stoof op tafel. Misschien ken je dat wel, je hebt de ingrediënten in huis maar je kunt je er nog niks bij voorstellen. Dat hadden wij ook met dit gerecht en geloof ons, het is een nieuwe favoriet geworden.


Je kunt het ook perfect bewaren in de vriezer. Je hoeft het dan alleen maar even op te warmen. En, de yoghurtsaus heb je in minder dan één minuut gemaakt. Wij hebben de afgelopen maanden zo vaak gesmuld van kapuska en nog kunnen we er geen genoeg van krijgen. Je moet dit gerecht echt maken om te ervaren hoe lekker dit is.


En, deze Turkse stoof is het hele jaar door lekker om te eten. Dus, zowel op koude dagen als op warme dagen. Een heerlijke lichte maaltijd, dat goed vult en ook nog eens gezond is.

Kapuska

(soja- en glutenvrij)

Aantal

4 personen

Voorbereidingstijd

15 minuten

Totale tijd

1 uur 45 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de kapuska

  • 1 (150 g) witte ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper 
  • 3 el olijfolie
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl sumak 
  • 1 ½ tl zout
  • ½ tl zwarte peper
  • 80 g Peas Maker Stukjes
  • 800 g witte kool
  • 750 ml groentebouillon (750 ml water + 1 ½ blokje groentebouillon)
  • Scheut citroensap, naar smaak

Voor de vegan yoghurtsaus

  • 6 el (90 g) plantaardige yoghurt (wij hebben kokosyoghurt gebruikt)
  • 3 el (45 g) vegan mayonaise
  • 2 tl gedroogde bieslook (of vers)
  • Snufje zout, naar smaak

Zo maak je het


1.

Voor de kapuska: snipper de ui en hak de teentjes knoflook fijn. Snij de rode peper in kleine stukjes en verwijder de zaadlijst (wil je pittig, laat de zaadlijst erin). Verhit de olijfolie in de pan op middelhoog vuur en fruit alles ongeveer 5 minuten. Voeg dan de tomatenpuree, komijnpoeder, sumak, het zout en de zwarte peper toe. Zet het vuur wat lager en bak een paar minuten.

2.

Snij ondertussen de witte kool in vieren en verwijder de kern. Snij de parten vervolgens in de lengte doormidden en snij dan in hapklare stukken.

3.

Voeg de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking), de gesneden kool en de groentebouillon toe aan de pan. Dek de pan af met een deksel en laat zachtjes 1 ½ uur stoven, tot de kool gaar is. Vergeet niet om af en toe te roeren. Voeg vervolgens een scheutje citroensap toe. Proef of de stoof op smaak is en voeg eventueel wat zout en peper toe. Let op: Het is de bedoeling dat de Peas Maker Stukjes wat uit elkaar gaan vallen.

4.

Voor de vegan yoghurtsaus: meng de plantaardige yoghurt in een kom samen de vegan mayonaise, gedroogde bieslook en het zout. Serveer direct en garneer met de yoghurtsaus en de verse peterselie.

Tip: Hoe eerder je de kapuska maakt, hoe lekkerder deze Turkse stoof wordt. De smaken trekken goed in de witte kool en de Peas Maker Stukjes. Zeker een goed idee om iets eerder te maken of zelfs een dag eerder. 

Ben jij ook zo dol op stoof recepten? Dan denken we dat je de volgende recepten ook erg lekker gaat vinden:


• Vegan saté curry

• Caribische curry

• Vegan hachee

• Massaman curry

• Vegan roti

Wat is kapuska?

Kapuska is een traditioneel Turks stoofgerecht. De naam kapuska is afgeleid van het Slavische woord voor kool. Hoewel het een Slavische naam heeft is het wel echt een Turks gerecht. Dit gerecht is dan ook erg bekend in Oost-Europese landen.


Vaak werd kapuska gemaakt door de armere mensen tijdens de tweede wereldoorlog. De ingrediënten waren namelijk simpel en niet duur. Het is ook erg bijzonder om te ervaren dat met weinig ingrediënten, je zo’n lekker gerecht kunt maken.


Kapuska wordt ook op veel verschillende manieren gemaakt. Het kan gemaakt worden met bijvoorbeeld vlees, bulgur, bonen, rijst maar ook helemaal vegetarisch. In dit geval is de kapuska uiteraard helemaal vegan. En zo lekker, je likt je vingers erbij af.

Hoe maak je kapuska?

Het is helemaal niet moeilijk om kapuska te maken. Je hoeft alleen wat ingrediënten te snijden en dan gaat alles in de pan en moet het stoven voor 1 ½ uur.

We verhitten wat olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Hier bakken we de ui, knoflook en rode peper in. Dan voegen we de tomatenpuree, komijnpoeder, sumak, het zout en de zwarte peper toe. Dit alles roeren we goed en bakken we ook een paar minuten mee. Vervolgens voegen we de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking), gesneden witte kool en groentebouillon toe. We brengen het geheel aan de kook en roeren alles goed door elkaar. Dit laten we dan 1 ½ uur stoven op een laag vuurtje met een deksel op de pan. We roeren af en toe zodat alles lekker meekookt.

Terwijl de stoof lekker aan het koken is maken we de yoghurtsaus. We mengen de plantaardige yoghurtvegan mayonaisegedroogde bieslook en wat zout in een kom.


We serveren de kapuska direct en garneren dan af met de yoghurtsaus en verse peterselie. Eet lekker met Turks brood of vegan naanbrood.

Kun je kapuska voorbereiden? 

Ja, je kunt dit gerecht heel goed voorbereiden. Laat de kapsuka, nadat je het hebt gemaakt, volledig afkoelen. Hierna kun je het voor een paar dagen bewaren in de koelkast.

Ook kun je het langer bewaren in de vriezer. Portioneer naar wens en bewaar dan in de vriezer. Haal vervolgens uit de vriezer en laat op kamertemperatuur wat ontdooien. Warm op in een pannetje op middelhoog vuur. Voeg eventueel wat extra water toe en maak eventueel ook nog wat op smaak.

Wat eet je lekker bij kapuska?

Je kunt deze kapuska helemaal naar eigen wens aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan meer kruiden toevoegen of zelfs hoger op smaak brengen. Net wat jij lekker vindt. Wij vinden het ook lekker om de kapuska te eten met de yoghurtsaus. In de Turkse keuken wordt dan ook heel regelmatig yoghurt toegevoegd aan allerlei verschillende gerechten. Je kunt het vervolgens gewoon zo eten. Maar je kunt er ook voor kiezen om het bijvoorbeeld te eten met rijst, bulgur of andere graansoorten. Maar Turks brood (of ander soort brood zoals naanbrood) wordt er ook vaak bij gegeten.