Meteen naar de content

Pasta ragu

Pasta ragu is Italiaanse comfort food om verliefd op te worden. Dit is zo lekker en makkelijk om te maken. Normaal gesproken wordt dit gerecht gemaakt met vlees maar zoals je misschien al wel bent gewend van ons, zijn alle recepten uiteraard vegan. Ragu wordt gemaakt van onder andere rundvlees wat vervolgens weer héél lang moet sudderen. Net als bij stoofvlees. Dit is de enige manier namelijk om het vlees supermals te krijgen. Maar goed nieuws: dat hoeft dus niet bij dit recept! Omdat wij Peas Maker Stukjes gebruiken kun je deze pasta ragu al maken in maar 30 minuten.


In dit gerecht hebben we Bucatini pasta gebruikt. Deze dikke slierten werken perfect in deze vegan ragu. We serveren het vervolgens lekker met wat geraspte vegan Parmezaan, scheutje olijfolie en wat verse basilicum. Buon appetito!

Pasta ragu

(sojavrij met glutenvrije optie)

Aantal

4 personen

Totale tijd

30 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 1 (140 g) witte ui
  • 2 laurierblaadjes
  • 100 ml rode wijn (vegan)
  • 300 ml water
  • 1 blik (400 g) tomatenblokjes
  • 2 tl (50 g) tomatenpuree
  • 1 tl agavesiroop (of suiker)
  • 1 tl zout
  • 1 tl uienpoeder
  • ¼ tl knoflookpoeder
  • ¼ tl versgemalen zwarte peper
  • 80 g Peas Maker Stukjes
  • 15 g verse basilicum


  • 300 g Bucatini pasta (of andere (glutenvrije) pasta naar keuze)

Zo maak je het


1.

Doe de olijfolie in de pan en verhit op middelmatig vuur. Pel de witte ui en snipper fijn. Voeg toe aan de pan samen met de laurierblaadjes. Fruit de uien tot ze glazig zijn in een paar minuten.

2.

Voeg vervolgens de rode wijn, het water, de tomatenblokjes, tomatenpuree, agavesiroop, het zout, de uienpoeder, knoflookpoeder en versgemalen zwarte peper toe. Roer alles goed. Zet het vuur hoger, voeg de droge Peas Maker Stukjes toe en roer goed door de saus. Zodra de saus begint te koken, zet het vuur weer lager. Voeg de verse basilicum toe en doe de deksel op de pan. Laat alles vervolgens 20 minuten zachtjes pruttelen. Vergeet niet af en toe te roeren.

3.

Kook ondertussen de bucatini pasta volgens de verpakking. De pasta moet beetgaar zijn.

4.

Giet de pasta af en voeg toe aan de vegan ragu. Meng alles goed door elkaar. Haal de pan van het vuur en doe de deksel 2 minuten op de pan (hierdoor trekt de saus lekker in de pasta, sla deze stap dus niet over!!) Serveer de pasta en garneer met geraspte vegan Parmezaan, scheutje olijfolie en verse basilicum.

Wat is pasta ragu?

Ragu betekent eigenlijk in het algemeen “gewoon” saus. Deze saus wordt meestal gemaakt met vlees. Er schijnen geen regels te zijn als het gaat om wat er precies in de ragu moet zitten. Je kunt dus ook alle soorten vlees gebruiken. Tomaten en wijn in de saus verwerken is dus ook niet een must! Tegenwoordig zijn er dus ragu gerechten in Italië, die naast vlees, ook gemaakt worden met groenten, vis en tofu. Ja, de tijd staat niet stil!


Kortom: ragu is dus een verzamelnaam voor saus!

Hoe maak je pasta ragu?

We verhitten de olijfolie in de pan op middelhoog vuur. Hierin fruiten we de witte ui samen met de laurierblaadjes. Dan voegen we de rode wijn, het water, de tomatenblokjestomatenpureeagavesiroop, het zout, de uienpoederknoflookpoeder en versgemalen zwarte peper toe. Dit brengen we aan de kook en dan voegen we de droge Peas Maker Stukjes toe. Dit roeren we goed door de saus. Zodra de saus begint te koken, zetten we het vuur laag en voegen we de verse basilicum toe. Dan laten we alles op een laag vuurtje pruttelen, met de deksel op de pan.

Tegelijkertijd koken we de bucatini pasta volgens de verpakking. De pasta moet beetgaar zijn aangezien het later nog even zal doorgaren in de saus. Zodra de pasta klaar is voegen we dit toe aan de saus. Dan husselen we alles goed zodat elke sliert pasta is bedekt met de saus. Dan halen we de pan van het vuur en laten we alles nog even rusten met de deksel op de pan. Zo trekt de saus en de smaken goed in de pasta. We garneren de pasta ragu met wat geraspte vegan Parmezaan, extra vierge olijfolie en verse basilicum.


Side note: Italiaanse recepten zijn zo populair in Nederland. En, dat is begrijpelijk want wij zijn ook dol op deze keuken. Maar we zullen ons al meteen verontschuldigen naar alle Italianen want geen één gerecht is natuurlijk lekkerder dan zoals “la mamma” het maakt!😜 Toch durven wij te zeggen dat deze vegan versie erg lekker is, zo lekker dat het zelfs onze nieuwe go to pasta is geworden.

Wat is het verschil tussen ragu en bolognese?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: pasta ragu is niet hetzelfde als pasta bolognese. Zoals we al eerder aangaven is ragu eigenlijk de algemene benaming voor saus. Meestal bestaat dit uit een combinatie van vlees, rode wijn en tomaten. De saus is vaak ook dikker in tegenstelling tot bolognese. Maar heb je het over bolognese dan is dit een enorm gevoelig onderwerp. Dit merken we al gauw als we verschillende artikelen lezen op het internet. Pasta bolognese schijnt ook niet gegeten te mogen worden met spaghetti maar MOET juist gegeten worden met bredere en plattere pastaslierten zoals tagliatelle, fettuccine of zelfs lasagnevellen. Terwijl in Nederland, bijna overal op de kaart, spaghetti bolognese staat.

De bolognesesaus is dus dunner dan bij de ragu en hoort altijd gemaakt te worden met witte wijn en vlees. Dus géén tomaten! Vaak zie je ook dat er wortel en bleekselderij aan toegevoegd wordt. En, nu moet je niet schrikken, misschien wist je het al, maar het geheime ingrediënt in pasta bolognese is melk!

Al met al, traditie is zeker mooi maar als we het internet mogen geloven dan is elke pasta bolognese en elke pasta ragu recept ook overal weer anders in Italië. Dit verschilt zelfs per streek maar ook per chef. Dus, maak het zoals jij het lekker vindt en hou de basisregels gewoon in je achterhoofd.😉

Welke pastasoort is lekker bij ragu?

Natuurlijk kun je elke pastasoort kiezen die jij lekker vindt. Hierin zijn geen regels, wat ons betreft. Maar als we dan toch onze voorkeur mogen delen dan zouden wij bij dit gerecht de bucatini pasta kiezen. Deze pasta lijkt op spaghetti maar dan zijn de slierten net wat dikker. Dit werkt perfect met de vegan ragu en het is ook weer eens wat anders dan “normale” spaghetti. Kun je geen bucatini vinden, ga dan gewoon voor spaghetti!

Ben jij ook zo dol op pastagrechten? Probeer dan ook eens een van deze populaire recepten:
Vegan carbonara
Vegan pasta pesto
Vegan bolognese