Vegan souvlaki

Vegan souvlaki

Vegan souvlaki maken doe je met de Peas Maker Stukjes in een handomdraai. Omdat de stukjes heel goed smaak opnemen hoef je deze vegan souvlaki niet lang te marineren. Maar je kunt het ook perfect een dag eerder maken en in de koelkast bewaren. Bak het vervolgens makkelijk in de pan of grill lekker op de barbecue. En, bij vegan souvlaki hoort natuurlijk een heerlijke huisgemaakte tzatziki. Hier delen we ook het recept voor en dit is uiteraard ook helemaal vegan!

Eet de vegan souvlaki bijvoorbeeld lekker met gebakken aardappeltjes of friet. Ook is het heerlijk om naast vegan tzatziki een Griekse salade te serveren en eventueel wat Grieks pitabrood. We weten het zeker, dit gerecht moet je maken om te ervaren hoe makkelijk en lekker het is.

Glutenvrij en sojavrij

Wat is vegan souvlaki?

Souvlaki is normaal gesproken een spies waar stukken vlees op zit. Het vlees kan bestaan uit kip, varkensvlees of lamsvlees. Het vlees wordt op de grill gebakken. In Griekse restaurants in Nederland krijg je de souvlaki nog geserveerd aan de spies. Maar in Griekenland halen ze meestal voor het serveren, het vlees, van de spies af.

Marineren

Het vlees wordt gemarineerd in een heerlijke marinade van olijfolie, citroensap, wijnazijn, knoflook, oregano en tijm. Maar ook hier zie je dat iedereen weer zijn eigen variatie heeft voor de kruidenmix.

Vegan Souvlaki

Om vegan souvlaki te maken moet je het vlees vervangen voor iets plantaardig. Dit kunnen groentes, tofu of vleesvervangers zijn. De Peas Maker Stukje zijn hier heel geschikt voor. De stukjes nemen heel goed de marinade op en krijgen na het bakken een malse structuur.

Plantaardige vleesvervanger
Barbecue gerecht

Hoe maak je vegan souvlaki?

Het is echt supermakkelijk om vegan souvlaki te maken. De kans is groot dat je de meeste ingrediënten ook al in huis hebt. Eerst wellen we de Peas Maker Stukjes in gekookt water voor ongeveer 5 minuten. Hierna zeven we de stukjes en leggen we ze terug in de kom. Hier voegen we olijfolie, citroenrasp, citroensap, rode wijnazijn, gedroogde oregano, ahornsiroop, verse tijm, zout, knoflookpoeder en zwarte peper aan toe. Dan mengen we alles goed zodat de stukjes goed bedekt zijn met de marinade.

Nu kun je er vervolgens voor kiezen om de stukjes opzij te leggen om verder te laten marineren. Maar je kunt ze eventueel ook een dag eerder in de marinade leggen. Leg de stukjes dan afgedekt in de koelkast.

Wij gebruiken dunne houten prikkers van 17 à 18 centimeter lang. Hier rijgen we dan ongeveer 10 Peas Maker Stukjes op. Dan verhitten we wat olijfolie in de koekenpan en bakken we de vegan souvlaki op middelhoog vuur voor een paar minuten.

Griekse salade
Vegan tzatziki

Wat eet je lekker bij vegan souvlaki?

Maar wat eet je nu lekker met vegan souvlaki? In Griekenland wordt de souvlaki vaak geserveerd in een warm pitabroodje met friet, tomaat, rode ui en tzatitki. Het is ook echt een makkelijke maaltijd voor on the go.

Griekse salade

Maar wij eten de vegan souvlaki lekker met een Griekse salade. In de salade kun je dan een combinatie doen van tomaten, komkommer, rode ui, kalamata olijven en vegan feta. De dressing is vaak heel simpel en bestaat uit olijfolie, rode of witte wijnazijn, zout, peper en eventueel wat gedroogde oregano. Echt een salade wat heerlijk is bij vele gerechten.

Friet/aardappeltjes

Naast de Griekse salade is het ook echt een aanrader om er gebakken aardappeltjes of frietjes bij te eten. Geen must maar wel een heerlijke combi en dit maakt de maaltijd helemaal compleet.

Tzatziki

Het is helemaal niet moeilijk om zelf vegan tzatziki te maken. Kies je favoriete plantaardige yoghurt. Wij kiezen vaak deze kokosyoghurt omdat deze heel stevig is van structuur. Maar we zagen laatst ook deze plantaardige Griekse Stijl Yoghurt liggen in de supermarkt. Nog niet geprobeerd maar zal ook zeker lekker zijn voor de vegan tzatziki. Heb jij deze al eens geprobeerd? Laat het ons vooral weten in een reactie hieronder.

Pitabrood

Natuurlijk kun je kant-en-klare pitabrood kopen om erbij te eten maar mocht je zin hebben om dit een keer zelf te maken dan raden we dit erg aan. Dit recept voor vegan Griekse Pitabrood staat op de website van Groenteboertje. En, geloof ons, zodra je dit hebt geproefd wil je nooit meer anders.

Vegan souvlaki

Kun je de vegan souvlaki ook grillen op de BBQ?

Zeker, kun je de vegan souvlaki lekker grillen op de barbecue. We raden wel aan dat je de stukjes op de spiesjes een beetje insmeert met wat zonnebloemolie of olijfolie. En, zorg ervoor dat de houten prikkers eerst 20 minuten in het water liggen voordat je de stokjes op de barbecue legt. Hierdoor branden de stokjes minder snel aan.

Ben je nog op zoek naar andere lekkere vegan gerechten die perfect werken voor op of bij een barbecue? Bekijk dan eens de volgende recepten:

Vegan souvlaki

Vegan souvlaki (soja- en glutenvrij)

Aantal

8 spiesjes

Totale tijd

30 minuten

Ingrediënten

Voor de vegan souvlaki
60 g Peas Maker Stukjes
1 el olijfolie extra vierge (plus extra om in te bakken)
Citroenrasp van een halve citroen
1 el citroensap
1 el rode wijnazijn
1 el gedroogde oregano
1 tl ahornsiroop
1 tl verse tijm
½ tl zout
¼ tl knoflookpoeder
¼ tl zwarte peper

Voor de vegan tzatziki
½ (250 g) komkommer
150 g stevige plantaardige yoghurt (wij gebruiken hier kokosyoghurt)
1 klein teentje knoflook
1 ½ el witte wijnazijn
2 el verse dille, fijngehakt
1 el olijfolie
Snufje zout en versgemalen zwarte peper

Eet lekker met bijvoorbeeld: gebakken aardappeltjes/friet, Griekse salade en pitabrood.

Methode

  1. Voor de vegan souvlaki: doe de droge Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier kokend water op. Laat wellen voor minstens 5 minuten. Zeef de stukjes en leg terug in de kom. Voeg nu de olijfolie, citroenrasp, citroensap, rode wijnazijn, gedroogde oregano, ahornsiroop, verse tijm, zout, knoflookpoeder en zwarte peper toe. Meng alles goed door elkaar en leg voor nu opzij.
  2. Maak nu alvast de vegan tzatziki. Rasp de komkommer grof (met schil). Leg de geraspte komkommer in een schone theedoek en knijp het meeste vocht eruit. Doe dan de geraspte komkommer in een kom samen met de plantaardige yoghurt, geperst teentje knoflook, witte wijnazijn, fijngehakte verse dille, olijfolie, zout en versgemalen zwarte peper. Roer alles goed door elkaar.
  3. Rijg op elk spiesje ongeveer 10 stukjes van de gemarineerde Peas Maker Stukjes. Voeg wat olijfolie toe aan de pan en bak de spiesjes op middelhoog vuur voor een paar minuten aan alle kanten bruin. Vergeet niet af en toe te draaien.

BBQ tip: Zorg dat je de houten prikkers 20 minuten in het water laat weken. Hierdoor zullen ze niet snel verbranden op de barbecue. En, bestrijk de spiesjes met wat olijfolie voordat je ze op de barbecue gaat grillen.

Gratis e-book?

Heb je deze nog niet? Klik dan hier voor het e-book ‘Even geen vlees’.

Bekijk in de video hoe wij het recept maken

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @peasmaker.nl op Instagram of Facebook en hashtag het met #peasmaker zodat we al het lekkers kunnen zien. Vinden we superleuk!

Als je dit recept lekker vindt ….

Hoe vind jij dit recept?

Klik op de sterren om dit recept te beoordelen

Gemiddeld resultaat 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen beoordelingen. Laat als eerste een beoordeling achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu