Meteen naar de content

Handi curry

Is het erg als we durven te zeggen dat deze vegan handi curry één van de lekkerste curry recepten is die we ooit hebben geproefd!? Het mag dan ook duidelijk zijn dat dit recept hoog op onze lijst staat voor favoriete recepten. We kunnen er letterlijk geen genoeg van krijgen. De curry is romig door de kokosyoghurt, de smaakexplosie ontstaat door de specerijen en de heerlijke bite en textuur komt omdat we de Peas Maker Stukjes droog in de pan meekoken met de saus!


Een goeie curry bestaat meestal uit een waslijst aan ingrediënten maar bij deze curry valt het gelukkig mee. Kans is groot dat je de meeste ingrediënten al in je voorraadkast hebt liggen. Ook maak je deze curry in 1-pan. Lekker makkelijk dus! Serveer lekker met basmati rijst en naanbrood en je avond kan niet meer stuk.

Handi curry

(soja- en glutenvrij)

Aantal

4 personen

Totale tijd

25 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 (100 g) rode ui
  • 2 el plantaardige olie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 (200 g) grote tomaat
  • 1 tl gemberpasta
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl korianderzaad (kneus in een vijzel)
  • 1 tl kurkumapoeder
  • ½ tl chilipoeder
  • ½ tl zout
  • 80 g Peas Maker Stukjes
  • 250 ml water
  • 125 g kokosyoghurt
  • 1 tl garam masala
  • 1 tl gedroogde fenegriekblad

Zo maak je het


1.

Snij de rode ui in halve ringen. Verhit de plantaardige olie in de pan en bak de rode ui 5 minuten op middelmatig vuur. Hak de knoflook fijn en snij de tomaat in blokjes en voeg toe aan de pan samen met de gemberpasta. Roer alles goed door elkaar. Voeg vervolgens het komijnzaad, gekneusde korianderzaad, de kurkumapoeder, chilipoeder en het zout toe. 

2.

Terwijl je in de pan roert, voeg je de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) toe, samen met het water. Breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt, doe een deksel op de pan en laat 10 minuten pruttelen op een laag vuurtje. Haal de deksel van de pan en roer de kokosyoghurt, de garam masala en het gedroogde fenegriekblad erdoor.

Wat is handi curry?

De handi curry gerechten verschillen vaak van elkaar. Hoe komt dit en waarom heet deze curry dan handi, zul je je misschien afvragen. Handi is de naam voor de pot waar de curry in wordt gemaakt. De pot wordt gemaakt vanuit terracotta of koper. Deze pot kookt dan ook op houtvuur om extra aroma te geven aan de curry (en nee, wees niet bang, je hoeft nu niet hout te gaan sprokkelen en een nieuwe pan te gaan kopen 😉). In noord India, Pakistan en Bangladesh wordt de handi gebruikt om heerlijke curry gerechten in te maken.


Ons recept voor vegan handi curry is superromig, vol van smaak en een heel klein beetje pittig. Daarentegen kun je natuurlijk zelf beslissen hoe pittig jij de curry wilt maken. Handi curry wordt vaak gemaakt met vlees maar onze versie is uiteraard helemaal plantaardig. Een heerlijk recept waarvan wij zeker weten dat je dit vaker zult gaan maken. Zo lekker is het!

Hoe maak je deze curry vegan?

Zorg dat je een pan hebt met een deksel. We bakken de rode uiknoflooktomaat en gemberpasta in wat plantaardige olie. Vervolgens voegen wij hier komijnzaadkorianderzaadkurkumachilipoeder en zout aan toe. Nu gaan ook de Peas Maker Stukjes erbij. Deze voegen we droog toe aan de pan samen met het water. Dan brengen we alles aan de kook en laten we het zachtjes pruttelen met een deksel op de pan. Zo worden alle smaken goed opgenomen in de Peas Maker Stukjes. De structuur van de stukjes worden dan ook lekker stevig. 

Vervolgens voegen we kokosyoghurt, garam masala en gedroogde fengriekblad toe. Even door elkaar roeren en je bent klaar. Garneer eventueel met wat verse koriander.

Koken met specerijen en plantaardige yoghurt

Een curry zonder specerijen kunnen we eigenlijk geen curry noemen. Wees ook niet bang voor specerijen want ze zorgen er juist voor dat de curry heerlijk smaakt. De specerijen die wij gebruiken in deze handi curry zijn niet allemaal gemalen tot poeder. Wij gebruiken namelijk komijnzaad en korianderzaad. Wel kneuzen wij de het korianderzaad wat fijner zodat er nog meer smaak vanaf komt. Dit is zo lekker. We raden dus echt aan om hele komijnzaad en gekneusde korianderzaad te gebruiken in dit gerecht. Heb je geen vijzel dan kun je het korianderzaad ook heel toevoegen.

Gedroogde fenegriekblad

Een gedroogde kruid dat in vele Indiase gerechten wordt gebruikt is fenegriekblad. Ook wel Kasoori Methi genoemd in het Indiaas. Dit kopen wij vaak bij de toko of online. Maar het is nu ook te koop bij de Albert Heijn. Nu kun je deze stap overslaan maar dit is wel echt een heerlijke Indiase smaakmaker. Dus, we raden het erg aan om dit een keer te kopen, mocht het nog niet in je voorraadkast liggen.

Plantaardige yoghurt

Vaak wordt er yoghurt aan de saus in een curry toegevoegd. Dit geeft niet alleen een heerlijke smaak maar maakt de saus ook extra romig. Wij hebben in dit gerecht gekozen om kokosyoghurt te gebruiken. Maar je kunt natuurlijk ook een andere plantaardige yoghurt gebruiken. Net wat jij lekker vindt.

Vegan naanbrood maken

Tegenwoordig kan je bij sommige grote supermarkten ook kant-en-klare vegan naan kopen. Maar het is natuurlijk ook erg lekker en makkelijk om zelf vegan naan te maken. Een supersimpel recept dat wij gebruiken om naanbrood te maken is het recept dat we delen bij de vegan korma curry. We maken dan het naanbrood van zelfrijzend bakmeel en stevige kokosyoghurt. En je kunt er optioneel wat nigellazaad en zout aan toevoegen. Nu kun je ook andere plantaardige yoghurt gebruiken maar voeg dit dan beetje bij beetje toen aan de bloem tot je een lekker deeg hebt.


Je kunt naanbrood ook prima invriezen zodat je altijd wat op voorraad hebt voor bij je curry gerecht.