Is het erg als we durven te zeggen dat deze vegan handi curry één van de lekkerste curry recepten is die we ooit hebben geproefd!? Het mag dan ook duidelijk zijn dat dit recept hoog op onze lijst staat voor favoriete recepten. We kunnen er letterlijk geen genoeg van krijgen. De curry is romig door de kokosyoghurt, de smaakexplosie komt door de specerijen en de heerlijke bite en textuur komt omdat we de Peas Maker Stukjes droog in de pan meekoken met de saus!

Een goeie curry bestaat meestal uit een waslijst aan ingrediënten maar bij deze curry valt het gelukkig mee. Kans is groot dat je de meeste ingrediënten al in je voorraadkast hebt liggen. Ook maak je deze curry in 1-pan. Lekker makkelijk dus! Serveer lekker met basmati rijst en naanbrood en je avond kan niet meer stuk.

Eenpansgerecht

Wat is handi curry?

De handi curry gerechten verschillen vaak van elkaar. Hoe komt dit en waarom heet deze curry dan handi, zul je je misschien afvragen. Handi is de naam voor de pot waar de curry in wordt gemaakt. De pot wordt gemaakt vanuit terracotta of koper. Deze pot kookt dan ook op houtvuur om extra aroma te geven aan de curry (en nee, wees niet bang, je hoeft nu niet hout te gaan sprokkelen en een nieuwe pan te gaan kopen). In noord India, Pakistan en Bangladesh wordt de handi gebruikt om heerlijke curry recepten in te maken.

Ons recept voor vegan handi curry is superromig, vol van smaak en een heel klein beetje pittig. Daarentegen kun je natuurlijk zelf beslissen hoe pittig jij de curry wilt maken. Handi curry wordt vaak gemaakt met vlees maar onze versie is uiteraard helemaal plantaardig. Een heerlijk recept waarvan wij zeker weten dat je dit vaker zult gaan maken. Zo lekker is het!

Plantaardige curry

Hoe maak je deze curry vegan?

Zorg dat je een pan hebt met een deksel. We bakken de rode ui, knoflook, tomaat en gemberpasta in wat zonnebloemolie. Vervolgens voegen wij hier komijnzaad, korianderzaad, kurkuma, chilipoeder en zout aan toe. Nu gaan ook de Peas Maker Stukjes erbij. Deze voegen we droog toe aan de pan samen met water. Dan brengen we alles aan de kook en laten we het zachtjes pruttelen met een deksel op de pan. Zo worden alle smaken goed opgenomen in de Peas Maker Stukjes. De structuur van de stukjes worden dan ook lekker stevig. Vervolgens voegen we kokosyoghurt, garam masala en gedroogde fengriekblad toe. Even door elkaar roeren en je bent klaar. Garneer eventueel met wat verse koriander.

Curry met naanbrood

Koken met specerijen en plantaardige yoghurt

Een curry zonder specerijen kunnen we eigenlijk geen curry noemen. Wees ook niet bang voor specerijen want ze zorgen er juist voor dat de curry heerlijk smaakt. De specerijen die wij gebruiken in deze handi curry zijn niet allemaal gemalen tot poeder. Wij gebruiken namelijk komijnzaad en korianderzaad. Wel kneuzen wij de het korianderzaad wat fijner zodat er nog meer smaak vanaf komt. Dit is zo lekker. We raden dus echt aan om hele komijnzaad en gekneusde korianderzaad te gebruiken in dit gerecht. Heb je geen vijzel dan kun je het korianderzaad ook heel toevoegen.

Gedroogde fenegriekblad

Een typisch gedroogde kruid dat in vele Indiase gerechten wordt gebruikt is fenegriekblad. Ook wel Kasoori Methi genoemd in het Indiaas. Dit kopen wij vaak bij de toko of online. Maar het is nu ook te koop bij de Albert Heijn.  Nu kun je deze stap overslaan maar dit is wel echt een heerlijke Indiase smaakmaker. Dus, we raden het erg aan om dit een keer te kopen, mocht het nog niet in je voorraadkast liggen 😉

Plantaardige yoghurt

Vaak wordt er yoghurt aan de saus in een curry toegevoegd. Dit geeft niet alleen een heerlijke smaak maar maakt de saus ook extra romig. Wij hebben in dit gerecht gekozen om kokosyoghurt te gebruiken. Maar je kunt natuurlijk ook een andere plantaardige yoghurt gebruiken. Net wat jij lekker vindt.

Vegan naanbrood

Vegan naanbrood maken

Opvallend is dat alle voorverpakte naanbrood, die wij in de supermarkt zien liggen, melk bevatten. Helaas hebben wij het nog niet vegan kunnen vinden. Mocht jij weten waar je vegan naanbrood kunt kopen, laat het ons dan weten in een reactie hieronder. Maar om eerlijk te zijn is zelfgemaakte naanbrood toch wel het allerlekkerst. Een supersimpel recept dat wij gebruiken om onze naanbrood te maken is het recept dat we op de website van Groenteboertje hebben staan. We maken dan het naanbrood van zelfrijzend bakmeel en stevige kokosyoghurt. En je kunt er optioneel wat nigellazaad en zout aan toevoegen. Nu kun je ook andere plantaardige yoghurt gebruiken maar voeg dit dan beetje bij beetje toen aan het bloem tot je een lekker deeg hebt.

Je kunt naanbrood ook prima invriezen zodat je altijd wat op voorraad hebt voor bij je curry gerecht.

Handi curry

Handi curry (soja- en glutenvrij)

Aantal

4 personen

Totale tijd

25 minuten

Ingrediënten

1 (100 g) rode ui
2 el zonnebloemolie
3 teentjes knoflook
1 (200 g) grote tomaat
1 tl gemberpasta
1 tl komijnzaad
1 tl korianderzaad (kneus in een vijzel)
1 tl kurkumapoeder
½ tl chilipoeder
½ tl zout
80 g Peas Maker Stukjes
250 ml water
125 g kokosyoghurt
1 tl garam masala
1 tl gedroogde fenegriekblad

Eet lekker met:
Basmati rijst
Naanbrood
Verse koriander
Mango chutney

Methode

  1. Pel de rode ui en snij in halve ringen. Verhit de zonnebloemolie in de pan op middelhoog vuur en voeg de uien toe. Bak voor ongeveer 5 minuten of tot ze zacht zijn. Hak de knoflook fijn en snij de tomaten in blokjes en voeg toe aan de pan samen met de gemberpasta. Roer alles goed door elkaar.
  2. Voeg vervolgens het komijnzaad, gekneusde korianderzaad, kurkumapoeder, chilipoeder en zout toe. Roer alles goed door elkaar.
  3. Doe nu de droge Peas Maker Stukjes erbij samen met het water. Breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt doe een deksel op de pan en laat op laag vuur pruttelen voor 10 minuten. Vergeet niet af en toe te roeren. Haal de deksel van de pan en doe de kokosyoghurt, garam masala en gedroogde fenegriekblad erbij. Meng goed en laat de curry nog warm worden. Serveer warm met rijst en zelfgemaakte naanbrood!
Gratis e-book?

Heb je deze nog niet? Klik dan hier voor het e-book “Even geen vlees”.

Bekijk in de video hoe wij het recept maken

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @peasmaker.nl op Instagram of Facebook en hashtag het met #peasmaker zodat we al het lekkers kunnen zien. Vinden we superleuk!

Als je dit recept lekker vindt ….

Hoe vind jij dit recept?

Klik op de sterren om dit recept te beoordelen

Gemiddeld resultaat 5 / 5. Aantal: 2

Nog geen beoordelingen. Laat als eerste een beoordeling achter

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu