Meteen naar de content

Vleesvervanger zonder soja met recepten en tips!

De vraag naar een vleesvervanger zonder soja wordt steeds groter. Tegenwoordig liggen de schappen bij de grote supermarkten vol met vegetarische en vegan vleesvervangers. Maar in veel van deze kant-en-klare vleesvervangers zitten allerlei onnodige toevoegingen en vaak is de basis gemaakt van soja en tarwe.


Wist je dat de Peas Maker Stukjes compleet allergeenvrij zijn? Dus, inderdaad ook géén soja en géén gluten. De stukjes zijn namelijk gemaakt vanuit maar 3 ingrediënten: erwteneiwit, tuinboneneiwit en een beetje zout. Hierdoor hebben ze een neutrale smaak en werken ze perfect in allerlei verschillende gerechten.


Het is niet alleen een gezonde keuze, maar ook nog eens goed voor de planeet! Want wist je dat erwten en tuinbonen een lage ecologische voetafdruk hebben? Deze gewassen hebben namelijk minder water nodig dan dierlijke eiwitbronnen en sojabonen.


En, wist je dat je met de Peas Maker Stukjes altijd wat op voorraad hebt? De stukjes kun je namelijk lang (ja, langer dan 1 jaar 😉) bewaren in je voorraadkast. Echt handig, zo heb je altijd wat in huis voor op die drukke dagen.


We snappen natuurlijk dat je ook genoeg eiwitten wilt binnenkrijgen. Geen probleem, hier hebben we ook aan gedacht, de stukjes bevatten namelijk 53 gram eiwit per 100 gram


Kies je voor Peas Maker dan kies je voor gezonde en duurzame voedingsingrediënten. Dit is niet alleen belangrijk voor jou maar ook voor de planeet.

Shop Peas Maker Stukjes

Dus, ben je op zoek naar een vleesvervanger zonder soja die je makkelijk kunt gebruiken in allerlei gerechten? Dan helpen wij je graag verder. Ook delen we nog 5 heerlijke recepten met je die helemaal sojavrij zijn!

Vegan rendang

Waar worden vleesvervangers van gemaakt?

Niet iedereen verdiept zich in de ingrediëntenlijst van vleesvervangers maar toch krijgen wij vaak de vraag: “Waar worden vleesvervangers nou van gemaakt?” Daarom leggen we hieronder, in het kort uit, welke ingrediënten vaak voorkomen in kant-en-klare vegan vleesvervangers. Vleesvervangers kunnen zowel vegetarisch als vegan zijn. Wil je het verschil weten tussen een vegetariër en veganist? Dan is het handig om eens een kijkje te nemen op de website van de Vegetariërsbond. Hier leggen ze dit heel duidelijk uit.


De basis

Elk product bestaat uit een basis. De meest voorkomende ingrediënten, die als basis, voor vegan vleesvervangers worden gebruikt, zijn gemaakt van soja- en/of tarwe-eiwit.


Kruiden en specerijen

Aan deze basis worden vervolgens verschillende kruiden en specerijen toegevoegd om er een smaak aan te geven. Sommige vegan vleesvervangers willen bepaalde soorten vleesproducten nabootsen in smaak. Denk aan de smaak van bijvoorbeeld een hamburger, spekjes of bijvoorbeeld shoarma.


Olie en vetten

Ook worden er vaak verschillende soorten oliën toegevoegd om alles goed te binden. Denk bijvoorbeeld aan zonnebloemolie, kokosolie en raapzaadolie.


Conserveermiddelen

Om kant-en-klare vegan vleesvervangers goed houdbaar te houden worden er ook vaak conserveermiddelen aan toegevoegd om de groei van bacteriën, schimmels en gisten tegen te gaan. Conserveermiddelen die regelmatig worden gebruikt in vegan vleesvervangers zijn bijvoorbeeld voedingszuren, kleurstoffen, verdikkingsmiddelen en emulgatoren. Wil je hier meer over weten klik dan hier om verder te lezen.


Vitamine B12

Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en melkproducten. Daarom wordt er soms ook voor gekozen om dit toe te voegen aan sommige vegan kant-en-klare vleesvervangers. Het is dan ook alleen mogelijk om vitamine B12 in een synthetische vorm toe te voegen. Dit conserveermiddel wordt dan ook wel hydroxocobalamine of cyanocobalamine genoemd.

Gratis e-book vegan recepten

Peas Maker Stukjes – een vleesvervanger zonder soja

Vanuit onze andere platform Groenteboertje kregen wij vaak reacties dat mensen de voorkeur hebben voor vleesvervangers die gezonder zijn, zonder teveel toevoegingen en het liefst sojavrij en glutenvrij. Dus, de conclusie was, zoveel mogelijk weglaten. Zo zijn de Peas Maker Stukjes uiteindelijk ontstaan. Ben je benieuwd hoe het allemaal is begonnen? Dan kun je hier ons verhaal verder lezen.

Vleesvervanger zonder soja

Waar worden de Peas Maker Stukjes van gemaakt?

De Peas Maker Stukjes worden gemaakt van 3 ingrediënten, namelijk: erwteneiwitconcentraat, tuinboneneiwitconcentraat en zout. Hiermee is het product niet alleen soja- en glutenvrij maar geheel allergeenvrij volgens de Europese wetgeving. En daar worden we blij van. Door het gebruik van erwteneiwitconcentraat en tuinboneneiwitconcentraat zitten de Peas Maker Stukjes dus ook boordevol eiwitten en vezels.

Perfect voor in de voorraadkast

Omdat de stukjes gedroogd zijn kun je ze heel lang en dan bedoelen we ook écht heel lang bewaren (langer dan een jaar). Dit vinden wij belangrijk omdat je hiermee ook eventuele voedselverspilling kan voorkomen. Omdat de stukjes een neutrale smaak hebben en gedroogd zijn werken ze perfect in allerlei gerechten. Je kunt er bijvoorbeeld vegan kip kerrie salade mee maken maar ook vegan gehaktballen (het recept voor de vegan gehaktballen staat in het gratis e-book: ‘Even geen vlees’). Net waar jij ze voor nodig hebt. Op onze website Peas Maker kun je nog veel meer informatie vinden over de Peas Maker Stukjes.

Vleesvervanger zonder soja

Aanbod vleesvervangers

Gelukkig komen er steeds meer vegan vleesvervangers op de markt waar geen soja in zit. Omdat iedereen zijn eigen wensen heeft op het gebied van eten (vegan, sojavrij, glutenvrij, geen toevoegingen etc) is het alleen maar mooi dat er steeds meer verschillende opties zijn. Hoe meer opties hoe meer mensen kunnen kiezen. Op de websites van grote supermarkten kun je bij het zoeken van producten ook aanvinken dat je een vleesvervanger zoekt waar bepaalde ingrediënten niet in zitten; van soja tot noten. Dit is superhandig!

5 vegan recepten met een vleesvervanger zonder soja

Wij hebben 5 heerlijke recepten uitgekozen die helemaal sojavrij zijn. De vleesvervanger in al deze gerechten zijn dan ook gemaakt met de Peas Maker Stukjes als vegan vleesvervanger.

1. Vegan pasta pesto

Vleesvervanger zonder soja

Deze vegan pasta pesto is zo lekker en helemaal niet moeilijk om te maken. Binnen 20 minuten heb je deze pasta gemaakt. Naast dat deze pasta sojavrij is, is het ook helemaal glutenvrij.


Klik hier om naar het recept te gaan voor >> Vegan Pasta Pesto

2. Vegan burrito

Vegan burrito

In deze vegan burrito hebben wij een heerlijke vulling gemaakt van vegan chorizo in combinatie met een zelfgemaakte avocadosaus. Hierop gaan nog meer lekkere toppings. Echt een feestje om te eten en groot favoriet bij velen.


Klik hier om naar het recept te gaan voor >> Vegan Burrito

Shop Peas Maker Stukjes

3. Vegan groene curry

Vegan groene curry

Afhalen bij de Thai is niet meer nodig met dit recept voor vegan groene curry. Je maakt dit smaakvolle gerecht in maar 25 minuten. Deze curry is heerlijk romig en een beetje zoet. En, goed nieuws, dit gerecht is ook helemaal glutenvrij.


Klik hier om naar het recept te gaan voor >> Vegan Groene Curry

4. Vegan lasagne

Vegan lasagne

Deze vegan lasagne smaakt zoals de klassieker. Dit gerecht is zo lekker, wij kunnen er echt geen genoeg van krijgen. Ook laten we je zien hoe je gemakkelijk een vegan bechamelsaus kunt maken.


Klik hier om naar het recept te gaan voor >> Vegan Lasagne

5. Vegan tonijnsalade

Vegan tonijnsalade

Ja, met de Peas Maker Stukjes kun je dus ook een vegan tonijnsalade maken. Je weet niet wat je proeft. Je maakt het in maar 15 minuten. Heerlijk voor op je brood, als lunch maar ook perfect voor op een toastje als vegan snack. Dit recept is écht een aanrader en naast sojavrij ook glutenvrij!


Klik hier om naar het recept te gaan voor >> Vegan Tonijnsalade

Conclusie

Wil jij dus graag een vleesvervanger zonder soja dan heb je gelukkig steeds meer opties om uit te kiezen. Het assortiment zonder soja is nog niet heel groot maar dat zal uiteindelijk alleen maar groter worden. 


Dus of je nu kiest voor een kant-en-klare vegan vleesvervanger zonder soja of voor de Peas Maker Stukjes die je lang kunt bewaren in je voorraadkast. Kies vooral de vleesvervanger die het beste bij jouw voorkeuren past. Misschien vind jij het belangrijk om vitamine B12 als toevoeging te hebben in je vleesvervanger. Maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je liever je vleesvervanger zelf op smaak brengt met je eigen kruiden en specerijen.


Wij zijn wel heel benieuwd wat jij verder belangrijk vindt in een vleesvervanger. Laat het ons vooral weten.

Gratis e-book-Even geen vlees-Peas Maker-banner

Gratis e-book

Ontvang meteen 4 heerlijke recepten zonder vlees.