Meteen naar de content

Vegan sushi

Vegan sushi wordt in Nederland steeds populairder. De sushi-restaurants in Nederland groeien dan ook als paddenstoelen uit de grond. Op elke hoek van de straat is er wel een sushi afhaalservice. Dit is misschien wat overdreven maar laten we zeggen dat het er hƩƩl veel zijn. We zijn er dus duidelijk gek op in Nederland. Maar waar kun je nou echt lekkere vegan sushi krijgen? Dat is nog niet zo makkelijk. Want sushi alleen gevuld met bijvoorbeeld komkommer of avocado vinden wij wat saai. Daarom delen wij twee versies die je thuis kunt maken. De vulling is zo lekker, je weet niet wat je proeft.


We delen het recept voor twee sushivullingen. De eerste versie noemen we eenĀ vegan California rol. Deze is gevuld met vegan ā€œkrabā€, avocado en komkommer en dan opgerold in zeewier (nori) met de rijst aan de buitenkant.


De tweede versie noemen we deĀ vegan maki rol. Hier is de rijst opgerold in zeewier (nori) met een vulling van op smaak gemaakte Peas Maker Stukjes, komkommer, wortel en vegan roomkaas.


Deze sushi kun je natuurlijk heerlijk dippen in wat sojasaus en wasabi maar dit is geen must. Wil je graag zien hoe wij deze vegan sushi maken? Bekijk dan de video onder het recept.

Vegan sushi

Aantal

5 rollenĀ (40 stuks)

Voorbereidingstijd

30 minuten

Totale tijd

1 uur

Recept afdrukken

Ingrediƫnten

Vegan California rolĀ 

(vegan ā€œkrabā€, genoeg voor 2 sushirollen)

  • 25 gĀ Peas Maker Stukjes
  • 2 el vegan mayonaise
  • 1 tl sriracha saus
  • 1 tl rijstazijn
  • witte sesamzaadjes
  • zwarte sesamzaadjes

  • Avocado
  • Komkommer

Vegan maki rolĀ 

(genoeg voor 3 sushirollen)

Zo maak je het


Voor de vegan California rol


1.

Doe de Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier gekookt water op. Laat 5 minuten wellen. Zeef de stukjes en maal alles fijn in een keukenmachine samen met de vegan mayonaise, sriracha saus en rijstazijn. (Heb je geen keukenmachine hak de Peas Maker Stukjes dan zo fijn mogelijk). Doe alles in een kom en leg voor nu opzij.

2.

Kook de sushirijst volgens de bereidingswijze op de verpakking. Snij de komkommer en avocado in reepjes van 1 cm breed.

3.

Bedek je sushi bamboe matje met vershoudfolie. Dit is belangrijk als je de rijst, bij deze rol, aan de buitenkant wilt hebben. Leg een zeewiervel met de glanzende kant naar boven op het bamboe matje, met de langere zijden evenwijdig aan de latten van de sushimat. Maak je handen nat en verdeel een flinke hand vol sushi rijst, gelijkmatig, over het zeewiervel (als de rijst te veel blijf plakken aan je vingers maak dan je handen weer wat nat met water). Bestrooi met zwarte en witte sesamzaadjes en keer om zodat het zeewiervel boven ligt en de rijst op het bamboe matje.

4.

Verdeel de helft van de vegan ā€œkrabā€ vulling in het midden, dan wat reepjes komkommer en avocado. Rol stevig op met het matje en snij in 8 stukken. Eet lekker met sojasaus en wasabi.

Voor de vegan maki rol


1.

Doe de Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier gekookt water op. Laat 5 minuten wellen. Zeef de stukjes en leg terug in een kom. Doe de sojasaus en de agavesiroop erbij en roer alles goed. Leg voorlopig opzij zodat de stukjes de smaak goed kunnen opnemen.

2.

Kook de sushirijst volgens de bereidingswijze op de verpakking. Snij de komkommer en wortel in reepjes van 1 cm breed.

3.

Verhit een koekenpan met wat plantaardige olie en bak de gemarineerde Peas Maker Stukjes een paar minuten aan beiden kanten. Leg opzij en laat wat afkoelen.

4.

Leg vervolgens een zeewiervel (nori) met de glanzende kant naar beneden op het bamboe matje met de langere zijden evenwijdig aan de latten van de sushimat. Maak je handen nat en verdeel een flinke hand vol met de sushi rijst, gelijkmatig, over het zeewiervel (als de rijst te veel blijft plakken aan je vingers maak dan je handen wat nat met water). Zorg dat er ongeveer 3 cm zeewiervel onbedekt blijft aan het boven uiteinde. Maak het uiteinde nat, met wat water, op het moment dat je gaat rollen.

5.

Leg wat vegan roomkaas in het midden, dan wat reepjes van de komkommer en wortel en dan wat van de gebakken Peas Maker Stukjes. Rol stevig op met het matje en snij in 8 stukken. Eet lekker met sojasaus en wasabi.

Hoe is sushi ontstaan?

China

De sushi zoals wij die nu kennen in Nederland is ontstaan in Japan. Maar het idee van verse vis verwikkelen in rijst komt uit China.Ā ErgensĀ rond de vierde eeuw v. Chr. gebruikte China de methode om verse vis in te pakken in rijst. Hierdoor ging de vis fermenteren en bleef het dus veel langer goed. De rijst werd uiteindelijk weggegooid en de vis werd alleen opgegeten. Het was dus niet de bedoeling om het te eten met de rijst.

Japan

Door de jaren heen kwam deze techniek uiteindelijk in Japan terecht. In Japan werd de rijst niet weggegooid maar dit werd juist een onderdeel van het gerecht. Omdat de verse vis in de rijst fermenteerde ontstond er een zurige smaak in de rijst maar de geur van de gefermenteerde vis was niet bepaald smakelijk. En omdat ze in Japan de zure rijst lekker vonden hebben ze uiteindelijk besloten om azijn aan de rijst toe te voegen en dit te serveren met verse vis.

Verspreiding naar andere landen

In Japan werd er fanatiek verder geƫxperimenteerd met deze technieken en hierdoor is de sushi ontstaan zoals wij die allemaal kennen. De sushi was alleen te krijgen in de hoofdstad Tokio. Maar door de aardbeving in 1923 waren vele restaurant verwoest waardoor vele eigenaren van de sushi-restaurants zich gingen verspreiden over heel Japan.


Ten slotte werd de sushi steeds populairder in de Westerse wereld door de immigratie van Japanners.

Wat voor soorten sushi zijn er?

Sushi kan op verschillende manieren gepresenteerd worden:

1. Maki

Deze sushi kent waarschijnlijk iedereen wel. Hier wordt rijst en een vulling (denk aan vis, groenten of ei) in zeewier (nori) gerold. Meestal wordt het met behulp van een bamboe matje makkelijk opgerold. De rol wordt vervolgens in hapklare stukken gesneden.

2. Temaki

Deze sushi eet je makkelijk met de hand. Het wordt opgerold in een kegelvorm. De vulling is alleen zichtbaar aan de bovenkant. Het is dus niet alleen handig om te eten met je handen maar qua presentatie ziet het er ook mooi uit.

3. Uamaki

Deze vorm wordt ook wel de inside-out sushi genoemd. Hier gebruik je een rol techniek waardoor de rijst aan de buitenkant zit en het zeewier aan de binnenkant met een vulling naar keuze.

4. Nigiri

Hier wordt verse rauwe vis op een bedje van rijst gelegd. In Japan zit er tussen de rijst en de vis ook wat wasabi, om die extra kick te geven. Maar in Nederland wordt wasabi eigenlijk altijd apart geserveerd omdat niet iedereen van pittig houdt.

Hoe maak je vegan sushi?

Vegan sushi maken doe je al met vullingen van verschillende groenten maar wij willen de vegan sushi toch echt specialer maken!

Vegan California rol

Voor de vegan California rol maken we een simpele vegan ā€œkrabā€ vulling. We wellen eerst de Peas Maker Stukjes in gekookt water. Hierna gieten we het af en doen we de stukjes in een keukenmachine samen met vegan mayonaise, sriracha saus en rijstazijn. Vervolgens malen we alles fijn (je kunt het ook fijnhakken als je geen keukenmachine hebt). Dan leggen we een zeewiervel (nori) op het bamboe matje die bedekt is met vershoudfolie. Hier gaat dan de sushirijst op samen met de witte en zwarte sesamzaadjes. Dan keren we het zeewiervel om zodat de rijst nu naar beneden ligt. Hier verdelen we de vegan ā€œkrabā€ over samen met avocado en komkommer. Dan rollen we alles stevig op en snijden we de rol in 8 gelijke stukken.

Vegan maki rol

Voor de vegan maki rol gaan we eerst de Peas Maker Stukjes wellen in gekookt water. Dan zeven we stukjes en maken we ze vervolgens op smaak met sojasaus en agavesiroop. Na het marineren gaan we de stukjes bakken, in de pan, in wat plantaardige olie, op middelhoog vuur. Dit bakken we een paar minuten en leggen het dan opzij. Dan leggen we een zeewiervel op het bamboe matje en hier verdelen wij de sushirijst over. Dan leggen we in het midden wat vegan roomkaas, komkommer, wortel en de gebakken Peas Maker Stukjes. Dit rollen we stevig op en snijden dan in 8 gelijke stukken.

Je kunt de sushi eventueel dippen in wat sojasaus en wasabi.

Hoe kun je deze vegan sushi het beste bewaren?

Om heel eerlijk te zijn raden we echt aan om de vegan sushi meteen te eten nadat je het hebt gemaakt. Op kamertemperatuur is de sushi gewoon het lekkerst en hierdoor eet je het ook lekker vers. Maar we hebben natuurlijk getest wat er zou gebeuren als je de sushi, afgedekt, in de koelkast bewaard. De volgende dag was de sushi nog steeds lekker alleen de rijst was wat hard geworden. Zorg er dus wel voor dat als het uit de koelkast komt dat je het afgedekt nog even op kamertemperatuur laat komen voordat je het gaat eten.