Meteen naar de content

Vegan ramen

Vegan ramen maken maar dan net wat anders. Ramennoedels worden, zoals de meeste het waarschijnlijk kennen, bereid in een soep of bouillon. Maar wist je dat je ramennoedels ook perfect kan gebruiken om mee te wokken


We hebben flink wat getest om alle smaken en texturen in dit gerecht goed in balans te krijgen. En, we kunnen nu wel zeggen dat wij dit nu bijna elke week eten. Het is niet alleen héél lekker maar het is ook nog eens makkelijk om te maken. Daarnaast zit het bomvol groenten en het is het perfecte gerecht voor elk moment. We laten je graag zien hoe je deze vegan ramen makkelijk thuis kunt maken.

Vegan ramen

Aantal

4 personen

Totale tijd

20 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

 • 3 pakjes (210 g) instant noedels
 • 2 el plantaardige olie
 • 3 teentjes knoflook
 • 60 g Peas Maker Stukjes
 • 3 el sojasaus
 • 1 tl agavesiroop (of suikersoort naar eigen keuze)
 • 1 (100 g) witte ui
 • 3 (160 g) stengels paksoi
 • 150 g champignons
 • 1 (150 g) tomaat
 • 2 stengels bosui
 • 125 g taugé
 • ¼ tl witte peper

Zo maak je het


1.

Breng 1 liter water aan de kook in een pan. Voeg hier 2 zakjes kruidenmix aan toe (deze zitten in de instant noedel pakjes, leg 1 zakje apart voor later). Zodra het water kookt voeg je de droge Peas Maker Stukjes toe. Zet het vuur lager, maar zorg dat het water blijft koken en kook de stukjes 5 minuten. Haal de stukjes uit de pan en leg voor nu opzij. GOOI DE BOUILLON NOG NIET WEG!!

2.

Doe nu de ramennoedels, van alle drie de pakjes, in dezelfde bouillon als waar de Peas Maker Stukjes in hebben gekookt (wij breken de noedels in tweeën, dit maakt het iets makkelijker om te eten en te wokken) en kook 3 minuten. Giet vervolgens alles af en leg de noedels voor nu ook opzij.

3.

Verhit de plantaardige olie in de wok op middelhoog vuur. Hak de knoflook fijn en voeg toe aan de pan. Bak ongeveer 30 seconde. Voeg nu de Peas Maker Stukjes toe en bak ongeveer 3 minuten rondom bruin. Voeg de sojasaus en agavesiroop toe. Roer alles goed. Snij de witte ui in partjes, de paksoi in hapklare stukken, de champignons in grove plakken en de tomaat in blokjes. Voeg alles toe aan de pan en bak 4 minuten mee.

4.

Voeg nu de gekookte noedels toe. Roerbak alles ongeveer 2 minuten. Snij de bosui in dunne ringen en voeg toe aan de pan samen met de taugé. Maak op smaak met witte peper en met het overgebleven zakje kruidenmix en roerbak nog 1 minuut. Serveer direct en garneer eventueel met verse koriander.

Wat zijn ramen en waar komt het vandaan?

Ramen zijn noedels gemaakt van tarwe. De noedels hebben een gele kleur en zijn compact gevouwen en in elkaar gekruld. Ramennoedels werken dan ook perfect in soepen en bouillons maar je kunt er ook heerlijk mee roerbakken. Wat wij zo geweldig vinden aan ramennoedels is dat je de noedels maar 3 minuten hoeft te koken.

De geschiedenis van ramen

Ramennoedels komen van oorsprong uit Japan. Maar toen we ons gingen verdiepen in het ontstaan van de ramennoedel kwamen we er al snel achter dat ook hier weer allerlei verhalen de ronde doen. Dus het is lastig om te zeggen wat het echte verhaal is achter ramennoedels.

Streetfood in Azië

Tegenwoordig hebben veel straatkraampjes in Azië gerechten met ramennoedels. En, deze ramennoedels komen ook gewoon uit die pakjes voor 1 portie. Je hoeft er alleen maar gekookt water op te gieten, 3 minuten te laten wellen en je bent klaar. Hier in Nederland liggen ze ook in verschillende supermarkten en toko’s. Vaak zit er dan ook nog een zakje met een smaakmaker aan toegevoegd. De straatkraampjes in Azië gebruiken alles wat er in het zakje zit en hierop bedenken ze een gerecht waar ze eigen ingrediënten aan toevoegen. Deze ingrediënten variëren van vis tot vlees tot tofu en groenten. Het is dan ook mogelijk om deze gerechten vegetarisch of dus vegan te bestellen.

Hoe maak je vegan ramen?

Bij de meeste recepten worden ramennoedels gebruikt in een soep of bouillon. Dit vinden wij ook erg lekker maar we wilde heel graag een recept met je delen waar we de noedels gebruiken in een roerbakgerecht.

Ramennoedels en Peas Maker Stukjes voorbereiden

We brengen eerst ruim water aan de kook. Hier voegen we twee zakjes kruidenmix aan toe. Zodra het water kookt voegen we de droge Peas Maker Stukjes toe. Deze koken we 5 minuten. Dan halen we de stukjes uit de pan en leggen we deze opzij. Dan voegen we de ramennoedels toe en deze koken we 3 minuten. Vervolgens gieten we de noedels af.

Wokken

Dan verhitten we de pan/wok met plantaardige olie op middelhoog vuur. Hier voegen we fijngehakte knoflook aan toe en roerbakken dit heel kort. Dan gaan de gekookte Peas Maker Stukjes erbij en bakken we alles een paar minuten. Vervolgens gaat de sojasaus en agavesiroop erbij samen met de witte ui, paksoi, champignons en tomaat. Dit roerbakken we ook een paar minuten. Tot slot gaan de gekookte ramennoedels, bosui, taugé en witte peper erbij. We hebben nog 1 zakje kruidenmix over en dit voegen we ook toe aan het geheel. Dit is optioneel maar wij vinden het echt een must! Garneer eventueel af met verse koriander.

Zijn alle ramennoedels vegan?

Normaal gesproken zijn ramennoedels vegan. Het wordt gemaakt van tarwe waardoor de noedels helaas niet glutenvrij zijn. Wij hebben in verschillende toko’s en grote supermarkten gekeken en de meeste noedels zijn dus wel vegan maar de zakjes die je erbij krijgt voor de smaakmaker is vaak weer niet vegan! Uiteindelijk hebben we er dan toch een gevonden die helemaal vegan is. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om andere noedelsoorten te gebruiken in dit recept. Denk bijvoorbeeld aan rijstnoedels of sobanoedels.

Tips en bewaaradvies

Hoe bewaar ik vegan ramen?

Na het maken van de vegan ramen kun je het 3-4 dagen bewaren in de koelkast. Zorg er wel voor dat dit je altijd luchtdicht afsluit. Hiermee is de kans het grootst dat je eten goed blijft.

Perfect recept voor je restjes groenten

Zoals je in de ingrediëntenlijst kunt lezen gebruiken wij voor de vegan ramen, paksoi, champignons, tomaat, bosui en taugé. Maar dit gerecht is perfect voor allerlei soorten groenten die nog in je koelkast of voorraadkast liggen waarvan je niet weet waarvoor je het moet gaan gebruiken. Varieer dus lekker en eet dit gerecht op dagen dat je thuis met restjes groenten zit.

Handig op voorraad

Voor dit gerecht is het altijd handig om de volgende producten standaard in je voorraadkast te hebben liggen: plantaardige olie, sojasaus, ramennoedel zakjes en Peas Maker Stukjes. Dit is de basis en hier kun je, naar eigen smaak, allerlei groenten aan toevoegen.