Meteen naar de content

Vegan makreelrillette

Vegan makreelrillette

Vegan makreelrillette maken doe je makkelijk met de Peas Maker Stukjes en het is zo lekker. Of je nu eters over de vloer krijgt of je dat je een feestje gaat vieren: een ding weten we zeker, dit gerecht is een absolute winnaar. Je kunt deze vegan makreelrillette namelijk heerlijk smeren op een toastje als een hapje voor bij de borrel maar je kunt het ook heerlijk serveren als een voorgerecht. De combinatie met de zoetzure venkel en de frisse komkommer maakt de vegan makreelrillette extra speciaal. Je weet niet wat je proeft, zo lekker. En, wil je iemand die dol is op vis een beetje voor de gek houden? Dan moet je dit gerecht helemaal maken😉

Vegan makreelrillette

(soja- en glutenvrij)

Aantal: 6 personen

Totale tijd: 30 minuten

Vegan makreelrillette

(soja- en glutenvrij)

Aantal

6 personen

Totale tijd

30 minuten

Ingrediënten

Voor de zoetzure venkel

  • 1 venkel
  • 250 ml water
  • 125 ml natuurazijn
  • 95 g suiker

Voor de vegan makreelrillette

  • ½ vel nori
  • 60 g Peas Maker Stukjes
  • 225 ml water
  • 1 ½ tl natuurazijn
  • ¾ tl zout
  • 1 (22 g) kleine sjalot
  • 3 el vegan mayonaise

Voor de frisse komkommer

  • 4 tl fijne mosterd
  • 2 tl olijfolie
  • Snufje zout, naar smaak
  • Snufje versgemalen zwarte peper
  • 1 komkommer
  • Handje verse dille

Voor garnering: groentechips (optioneel)


Serveer eventueel lekker met: verse gebakken brood (naar keuze) en plantaardige boter.

Zo maak je het


1.

Voor de zoetzure venkel: was de venkel en snij door de helft in de lengte, verwijder de kern en de groene uiteinden. Snij dan flinterdun met een scherp mes en leg in een kom.

2.

Doe het water, de natuurazijn en de suiker in een steelpan en breng het geheel aan de kook totdat de suiker is opgelost. Giet dan over de venkel in de kom. Laat compleet afkoelen voordat je het eventueel afgesloten bewaard in de koelkast. (Hoe langer de zoetzure venkel staat hoe lekkerder het wordt. Maak dit gerust een dag eerder).

3.

Voor de vegan makreelrillette: scheur de nori in stukjes en leg in een steelpan. Voeg de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) toe samen met het water, de natuurazijn en het zout. Breng het geheel aan de kook, zet dan het vuur lager en laat koken tot al het vocht is verdampt. Haal van het vuur en laat afkoelen. Maal alles fijn in een keukenmachine en doe in een kom.

4.

Pel de sjalot en snipper fijn. Voeg toe aan de kom samen met de vegan mayonaise en meng alles goed.

5.

Voor de frisse komkommer: meng in een grote kom de mosterd, olijfolie, het zout en de zwarte peper. Hak de verse dille fijn en voeg toe aan de kom. Schil de komkommer en snij in dunne plakken. Voeg ook toe aan de kom en hussel alles goed.

6.

Voor het opmaken van de borden: vorm met 9 plakjes komkommer, een rondje op een bord. Leg hier wat zoetzure venkel op en dan een flinke eetlepel van de vegan makreelrillette (maak eventueel een mooie quenelle zoals op de foto. We laten hieronder in een video zien hoe wij dit doen). Garneer tot slot eventueel met wat groentechips. Bij dit voorgerecht vinden wij het lekker om er wat plakjes zelfgebakken (geroosterde) ciabatta brood en wat plantaardige boter bij te serveren.

Tip: Maak de komkommersalade zo vers mogelijk. Dit wordt minder lekker als het lang in de koelkast ligt. De rest kun je goed voorbereiden. Lees de tips voor voorbereiden, boven dit recept, in de tekst.
Vegan makreelrillette

Wat is rillette?

Rillette komt uit Frankrijk en wordt normaal gesproken gemaakt van vlees. Het is een romig en draderige smeersel dat je op een toastje kunt serveren of als voorgerecht. Een rillette bestaat dan ook twee derde uit vlees en een derde uit reuzel en vet. Veelvoorkomende rillettes worden gemaakt van varkensvlees, konijn, gans en eend. Ook worden er rillettes gemaakt van verschillende soorten vis zoals: zalm en makreel.


Maar nu kun je heel gemakkelijk een rillette van makreel maken maar dan geheel op vegan wijze. We leggen je graag hieronder uit hoe wij dit doen en waar wij dit lekker mee eten.

Plantaardig voorgerecht

Hoe maak vegan makreelrillette?

Het maken van deze vegan makreelrillette is helemaal niet moeilijk. We koken de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) in een steelpan. Hier voegen we de nori, het water, de natuurazijn en het zout aan toe. Dan brengen we het geheel aan de kook en laten alles zachtjes pruttelen tot alle smaken zijn opgenomen in de Peas Maker Stukjes en al het vocht is verdampt. Dan laten we het even afkoelen en daarna malen we het fijn in een keukenmachine. Dan doen we alles in een kom en hier voegen we gesnipperde sjalot aan toe samen met wat vegan mayonaise. Dit roeren we goed tot alles gemengd is.

Wij hebben deze vegan makreelrillette zowel als voorgerecht geserveerd als gesmeerd op een toastje. Deze rillette is op zichzelf erg lekker maar wij eten het ook graag met zoetzure venkel en frisse komkommer. Deze smaakcombinaties en structuren passen namelijk heel goed bij elkaar en maken dit gerecht extra lekker.


De recepten voor de zoetzure venkel en voor de frisse komkommer, delen we verder in de tekst, bij de bereidingswijze.

Zoetzure venkel
Frisse komkommersalade

Kun je dit gerecht voorbereiden?

Vegan makreelrillette

Je kunt de vegan makreelrillette zeker voorbereiden. Je kunt het dan, goed afgesloten, bewaren voor ongeveer 2-3 dagen in de koelkast. Dit scheelt weer tijd op het moment dat je het wilt gaan serveren.

Zoetzure venkel

We raden aan om de zoetzure venkel als eerste te maken. Dit wordt namelijk alleen maar lekkerder nadat het een dag in de koelkast heeft gestaan. Dus, maak de zoetzure venkel zeker een dag eerder. En, als je dit goed afgesloten bewaard in de koelkast blijft het zeker 4-5 dagen goed.

Frisse komkommer

De frisse komkommer maak je gemakkelijk in ongeveer 5 minuten. Daarom raden wij aan om dit te maken net voordat je het gerecht gaat serveren. Aangezien komkommer voor een groot deel uit water bestaat wordt de frisse komkommer erg waterig en slap naarmate dit langere tijd staat.

Borden opmaken

Soms bij het serveren van voorgerechten kun je de borden ook eerder opmaken en dan afgedekt bewaren in de koelkast. Dan hoef je het alleen maar uit de koelkast te halen en kun je het meteen serveren. Maar bij dit voorgerecht raden we dit niet aan. Dit in verband met de komkommer (wat we hierboven uitleggen).

Vegan vis borrelhapjes

Kun je deze vegan makreelrillette ook serveren op een toastje?

Ja, zeker kan dat. En, het leuke hiervan is dat je zelfs het hele voorgerecht op een toastje kan serveren. Rooster bijvoorbeeld wat ciabatta plakjes en leg hier weer wat plakjes frisse komkommer op dan wat zoetzure venkel en dan wat vegan makreelrillette. En, je kunt er eventueel ook nog een groentechips op leggen voor de versiering 😉. Geloof ons, dit hapje gaat indruk maken.

Ben je nog op zoek naar andere lekkere vegan smeersels voor op een toastje? Probeer dan ook eens de volgende recepten:

Vegan makreelrillette

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @peasmaker.nl op Instagram of Facebook en hashtag het met #peasmaker zodat we al het lekkers kunnen zien. Vinden we superleuk!

Als je dit recept lekker vindt ….

Vegan korma curry
Vegan korma curry Naar video Vegan korma curry is echte Indiase comfort food. Deze curry is romig door de kokosyoghurt...
Vegan babi pangang
Vegan babi pangang Naar video Deze vegan babi pangang is niet voor niks een nieuwe favoriet van ons. De Peas...
Vegan hachee
Vegan hachee Naar video Deze vegan hachee is waanzinnig lekker en je maakt het in maar 17 minuten! Ja, je...
Vegan saucijzenbroodje
Vegan saucijzenbroodje Naar video Een vegan saucijzenbroodje kun je óók heel makkelijk maken met de Peas Maker Stukjes. Soms hebben...

Gratis e-book

Ontvang meteen 4 heerlijke recepten zonder vlees.