Meteen naar de content

Vegan haggisballen

Vegan haggisballen

Vegan haggisballen met whiskysaus is zo’n speciaal gerecht. Ze zijn krokant van buiten en lekker vlezig van binnen. De combinatie met de romige en lichtzoete whiskysaus is gewoon hemels! Je kunt de vegan haggisballen prima eerder maken en bewaren in de koelkast. Je hoeft ze dan alleen nog maar te frituren. Wij eten dit graag met een heerlijke zachte aardappelpuree en rode kool. Maar deze vegan haggisballen kun je eindeloos combineren met verschillende bijgerechten. Dus, of je nu op zoek bent naar een geweldig vegan hoofdgerecht, waarvan niemand zal raden dat het vegan is of gewoon eens heerlijk wilt eten en iets nieuws wilt proberen, dan is dit het gerecht voor jou.


Wil je weten wat vegan haggisballen zijn en hoe we tot dit recept zijn gekomen? Lees dan hieronder verder. Maar wil je dit gewoon meteen gaan maken? Scroll dan naar beneden naar het recept.

Vegan haggisballen

(sojavrij met glutenvrije optie)

Aantal

24 ballen

Voorbereidingstijd

45 minuten

Totale tijd

55 minuten

Vegan haggisballen

(sojavrij met glutenvrije optie)

Aantal: 24 ballen

Totale tijd: 45 minuten

Voorbereidingstijd: 55 minuten

Ingrediënten

Voor de vegan haggisballen

  • 125 gram Peas Maker Stukjes
  • 600 ml water
  • 2 el appelazijn
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl zout
  • ½ tl versgemalen zwarte peper
  • ½ tl nootmuskaat
  • ½ tl korianderpoeder
  • 1 (80 g) witte ui
  • 50 g havermout (glutenvrij)
  • 1 el bloem (glutenvrij)

  • Paneermeel (glutenvrij)
  • Zonnebloemolie, om in te bakken

Voor de whiskysaus

  • 25 g plantaardige boter
  • 20 g tomatenpuree
  • 2 el Schotse whisky
  • 200 ml haverroom (of andere plantaardige room)
  • ¼ tl suiker
  • ¼ tl zout
  • Snuf versgemalen zwarte peper

Eet lekker met: aardappelpuree en rode kool of andere groenten.

Zo maak je het


1.

Voor de vegan haggisballen: doe de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) in een pan en voeg het water, de appelazijn, uienpoeder, het zout, de zwarte peper, nootmuskaatpoeder en korianderpoeder toe. Doe de deksel op de pan, breng het geheel aan de kook, zet het vuur weer lager en laat voor 5 minuten pruttelen.

2.

Pel ondertussen de witte ui en snipper zo fijn mogelijk.

3.

Haal de deksel van de pan en duw met een houten lepel in de Peas Maker Stukjes om ze kleiner te maken. Dit is belangrijk want anders zijn de stukjes te groot om er ballen van te draaien. Zodra alle stukjes kleiner zijn gemaakt en al het vocht is opgenomen voeg je de ui, havermout en bloem toe. Roer alles goed en haal de pan van het vuur. Laat het geheel wat afkoelen.

4.

Draai nu 24 ballen van ongeveer 26 gram per bal (wij gebruiken hier een 40 mm ijsknijper voor). Maak je handen af en toe nat tijdens het draaien van de ballen, mocht het mengsel gaan kleven aan je handen.

5.

Leg een kom met koud water en een diep bord met paneermeel klaar. Rol per bal eerst door het paneermeel, dan door het water en als laatste weer door het paneermeel (samengevat: paneermeel – water – paneermeel).

6.

Giet een laagje zonnebloemolie in de pan van ongeveer 6 cm diep. Zodra de olie heet genoeg is voeg je de ballen toe aan de pan (doe dit in porties van ca. 8-9 ballen, afhankelijk van de grootte van je pan). Zet het vuur wat lager zodat de olie niet te heet wordt. Bak de ballen in ca. 3 minuten rondom bruin. Haal voorzichtig uit de hete olie en leg op wat keukenpapier.

7.

Voor de whiskysaus: smelt de plantaardige boter in een steelpannetje en voeg de tomatenpuree toe. Roer alles goed voor 2 minuten op middelmatig vuur. Voeg nu de whisky toe. Kook dit mee voor 1 minuut. Roer dan de haverroom, suiker, het zout en de versgemalen zwarte peper erdoor. Zodra het begint te bubbelen kun je de whiskysaus van het vuur halen.

Tip voor de vegan haggisballen: Je kunt de ballen ook prima voorbereiden. Leg de balletjes afgedekt na stap 4 in de koelkast. Bak de ballen dan voor ca. 5 minuten.

Tip voor de whiskysaus: Ben je dol op saus? Verdubbel dan zeker het recept.
Plantaardig hoofdgerecht

Wat zijn vegan haggisballen?

Jaren geleden waren wij uit eten in Edinburgh in Schotland. Hier serveerde ze haggis maar dan niet op een traditionele wijze. Zij maakte er krokante balletjes van in een whiskysaus. En, jeetje wat vonden wij dat toen lekker. Dit is ons altijd bijgebleven en heeft ons geïnspireerd tot het bedenken en maken van dit gerecht. Aangezien we al jaren plantaardig eten, was dit een leuke uitdaging om helemaal vegan te maken. Na meerdere keren testen kunnen we dan eindelijk zeggen dat we het winnende recept hebben!

Haggis uit Schotland

Haggis is een traditioneel Schots gerecht dat meestal gegeten wordt met neeps en tatties (koolraap en aardappel). Van de koolraap en de aardappel wordt los van elkaar een puree gemaakt. Haggis wordt gezien als een kruimelige pudding gemaakt van de lever, het hart en de longen van een schaap. Dit wordt gemalen in combinatie met rundvlees of schapenvlees tot een kruimig gehakt. Hier wordt ook havermout, verschillende kruiden en specerijen aan toegevoegd. Dit alles wordt vervolgens gekookt in het vel van de maag van een schaap. En, je berijpt het al, dit is natuurlijk allesbehalve vegan!


Wij durven met zekerheid te zeggen dat deze vegan haggisballen met whiskysaus in de smaak gaat vallen bij iedereen. Of je nu graag vlees eet of niet. Wil je weten hoe wij op een vrij makkelijke manier dit gerecht maken? Lees dan snel hieronder verder.

Vegan haggisballen

Hoe maak je vegan haggisballen?

We doen de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) in een pan samen met het water, de appelazijn, uienpoeder, het zout, de zwarte peper, nootmuskaatpoeder en korianderpoeder. We doen een deksel op de pan en brengen het geheel aan de kook. Dan laten we het zachtjes pruttelen voor 5 minuten. Dan halen we de deksel van de pan en duwen we met een houten lepel in de stukjes om deze te verkleinen. We gaan door tot de meeste stukjes verkleind zijn en alles eruit begint te zien als een gehaktmengsel. Zodra het meeste vocht is verdampt voegen we de gesnipperde ui toe samen met de havermout en de bloem. We roeren alles goed tot alles goed aan elkaar blijft kleven.

Dan draaien we 24 ballen. Alle ballen gaan eerst door het paneermeel dan door het water en dan weer door het paneermeel. Nu kun je de ballen frituren in zonnebloemolie voor een paar minuten tot de vegan haggisballen rondom mooi bruin zijn.

Recept vegan balletjes
gepaneerde ballen

Wat eet je lekker bij vegan haggisballen?

Deze vegan haggisballen zijn een perfecte basis in een hoofdgerecht. Zoals we eerder zeiden kun je het heerlijk eten met een aardappelpuree en rode kool. Maar je kunt het bijvoorbeeld ook lekker eten met rijst en een salade of wat dacht je van gebakken aardappeltjes en broccoli (of een andere groenten). Je begrijpt het al, de combinaties zijn eindeloos.

Als borrelhapje

We moeten eerlijk toegeven dat we deze heerlijke krokante vegan haggisballen ook wel eens hebben geserveerd als een vegan borrelhapje. Serveer lekker met de whiskysaus of meng wat vegan mayonaise met wat grove mosterd. Dit is ook zo lekker.

Kerst bijgerechten

Hoe maak je dit gerecht glutenvrij?

Er zijn een paar ingrediënten in dit recept die niet helemaal 100% glutenvrij zijn. Daarom geven we graag alternatieven en tips hoe je dit makkelijk kunt vervangen en helemaal glutenvrij kunt maken.

Havermout

Pure havermout bevat geen gluten en is dus gewoon glutenvrij. Maar producten op basis van haver worden vaak verpakt, bereid en verwerkt in een omgeving waar ook glutenbevattende producten worden geproduceerd. Haver wordt meestal ook verbouwd naast andere gewassen die niet glutenvrij zijn. Alles wordt dan tijden het oogsten door dezelfde middelen gebruikt. Hierdoor ontstaat er dan kruisbestuiving.

Wil je echt zeker zijn dat je havermout glutenvrij is dan moet je goed kijken op de verpakking of dit wordt aangegeven.

Bloem

Een glutenvrije bloem die wij graag gebruiken is van Doves farm. Deze kun je gewoon kopen bij de Albert Heijn. Dit hebben we ook getest in dit recept en dat werkte perfect. Maar mocht jij graag iets anders gebruiken deel dit dan in een reactie hieronder. Dat is altijd handig om te weten.

Paneermeel

Verschillende webshops verkopen glutenvrije paneermeel. We weten ook dat de Jumbo glutenvrije paneermeel verkoopt van het merk Peaks. Dit hebben we nog niet getest maar we gaan ervan uit dat dit prima zal werken.
Vegan haggisballen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @peasmaker.nl op Instagram of Facebook en hashtag het met #peasmaker zodat we al het lekkers kunnen zien. Vinden we superleuk!

Als je dit recept lekker vindt ….

Vegan korma curry
Vegan korma curry Naar video Vegan korma curry is echte Indiase comfort food. Deze curry is romig door de kokosyoghurt...
Vegan babi pangang
Vegan babi pangang Naar video Deze vegan babi pangang is niet voor niks een nieuwe favoriet van ons. De Peas...
Vegan hachee
Vegan hachee Naar video Deze vegan hachee is waanzinnig lekker en je maakt het in maar 17 minuten! Ja, je...
Vegan saucijzenbroodje
Vegan saucijzenbroodje Naar video Een vegan saucijzenbroodje kun je óók heel makkelijk maken met de Peas Maker Stukjes. Soms hebben...

Gratis e-book

Ontvang meteen 4 heerlijke recepten zonder vlees.