Meteen naar de content

Aziatisch wokgerecht

Je hebt niet altijd zin en tijd om uitgebreid te koken. En dat snappen wij als geen ander. Heb jij van die drukke doordeweekse dagen, waar je gewoon maximaal 20 minuten in de keuken wilt staan maar wel lekker en gezond wilt blijven eten? Probeer dan eens dit heerlijke Aziaitsch wokgerecht.

Grote kans dat je de meeste ingrediënten al in je voorraadkast hebt liggen. Wat dit recept zo ideaal maakt is dat de basis heerlijk gegeten kan worden met allerlei soorten groenten. Wij vinden rijst en broccoli een perfecte combinatie.


Het volledige recept staat in het gratis e-book ‘Even geen vlees’. Wil je het recept meteen ontvangen?

Aziatisch eten in Nederland

We boffen enorm in Nederland dat er zoveel aanbod is voor Aziatische producten. Niet voor niks dat dit groeit als je ziet dat Aziatische afhaalmaaltijden enorm populair zijn. Van sushi tot Thaise en- Indiase curry gerechten. Ook dit aanbod is groot. Met de producten in de grote supermarkten is het steeds makkelijker om je eigen heerlijke Aziatische gerechten gewoon thuis te maken. Dit maakt het niet alleen makkelijk en leuk maar zo krijg je ook meer die authentieke smaak in je gerechten.


Ook zie je steeds meer Aziatische toko’s in Nederland opduiken. Een hele bekende is Amazing Oriental. Ben je dol op Aziatische producten dan moet je hier echt eens naartoe. Het is bijna een uitstapje. Maar mocht je geen toko in de buurt hebben dan kun je ook online bestellen. Hoewel grote Nederlandse supermarkten het assortiment op Aziatische producten steeds meer aan het uitbreiden zijn, missen wij toch echt nog wat producten.


Twee smaakmakers die wij altijd in huis hebben die wij bij de toko kopen zijn Crispy Chilli in Oil en Oesterzwammensaus. Deze zijn gewoon vegan en werken perfect in zoveel Aziatische gerechten. De oestersaus in de Nederlandse supermarkten is gemaakt van oesters wat het niet vegan maakt. Hier gebruiken wij de oesterzwammensaus voor aangezien dit een mooie vegan vervanger is. En de Crispy Chilli in Oil is gewoon waanzinnig lekker, dit moet je echt zelf ervaren.


Maar om het bij dit gerecht makkelijk te houden kun je alle ingrediënten gewoon vinden in de meeste Nederlandse supermarkten.

Alcohol in Aziatische gerechten

In de Chinese keuken wordt heel vaak gekookt met Shaohsing wijn. Dit is een rijstwijn dat voor het eerst gemaakt werd in Shaohsing, een stad in China. Aan het fermentatieproces wordt een heel klein beetje tarwe toegevoegd dus weet dat dit niet glutenvrij is. Shaohsing wijn hebben wij altijd in onze voorraadkast staan want het is echt een heerlijke smaakmaker en ook nog eens vegan!

De beste vervanger voor Shaohsing wijn is droge sherry en gewoon droge witte wijn. Tegenwoordig zijn er veel verschillende droge witte wijnen die vegan zijn maar voor droge sherry is dit nog lastig te zeggen. Er wordt gezegd dat deze droge sherry wel vegan zou zijn.


Maar mocht je nu helemaal géén alcohol willen gebruiken in je gerechten dan kun je dit prima achterwege laten. Het gerecht smaak nog steeds heel lekker!

Vleesvervanger in wokgerechten 

Vaak worden tofu en tempé gebruikt als vleesvervanger in wokgerechten. Maar wil je toch meer een vleesstructuur in je Aziatische roerbak dan werken de Peas Maker Stukjes perfect in dit gerecht als vleesvervanger. Het heeft een beetje de structuur van mals vlees. Omdat de stukjes gemaakt zijn van gele erwten en tuinbonen is het ook nog eens heel gezond. De stukjes zitten boordevol eiwitten en vezels. Ze zijn makkelijk in gebruik en je kunt ze lang in je voorraadkast bewaren. Zo heb je altijd wat in huis.

Om de Peas Maker stukjes te gebruiken in dit recept moet je de stukjes eerst 5 minuten wellen in gekookt water. Vervolgens giet je de stukjes af en voeg je sojasausdroge sherry en maïzena toe. Meng alles goed door elkaar. Je bakt de stukjes vervolgens in een hete wok op hoog vuur in wat olie. Maar heb je geen wok, geen probleem, gebruik dan gewoon een koekenpan. Nadat de stukjes lekker bruin kleuren en wat krokant worden, haal je ze uit de wok. Vervolgens maken we een heerlijke en simpele Aziatische saus van sojasauswateragavesiroopmaïzenaverse gember en verse knoflook. Zodra deze saus in de hete wok komt begint het meteen dik te worden door de maïzena. Dit laat je vervolgens een paar minuten pruttelen. Dan kunnen de Peas Maker Stukjes erbij samen met de bosui.

Maak dit gerecht Glutenvrij

Vervang simpelweg de sojasaus door tamari. Dit kun je tegenwoordig bij vele toko’s kopen en ook bij sommige supermarkten. Eventueel kun je dit altijd nog online bestellen.

Eet lekker met rijst en broccoli

De Peas Maker Stukjes zijn in dit gerecht hoog op smaak gemaakt. Daarom is het juist lekker om dit te eten in combinatie met rijst en groenten. Dit brengt het allemaal weer in balans. De combinatie met gestoomde broccoli was verrassend lekker! Je kunt dit gerecht natuurlijk ook heerlijk eten met noedels in plaats van rijst, net waar jij zin in hebt.