Vegan zoetzure kip

Vegan zoetzure kip

Deze vegan zoetzure kip is het perfecte gerecht voor in de zomer. Eet jij wel eens fruit in je avondeten? Hoe dan ook, in dit recept combineren wij groenten met ananas en jeetje wat is dat toch lekker. De combinatie met een zoetzure saus is een match made in heaven. Echt waar, geloof ons, jong en oud smult hiervan. Je kunt deze vegan zoetzure kip heerlijk eten met basmati rijst. En, hoogstwaarschijnlijk heb je meer dan de helft van alle ingrediënten al in je voorraadkast staan. Ohja, en je maakt dit gerecht in maar 30 minuten! We zijn heel benieuwd of dit recept ook jouw nieuwe favoriet gaat worden.

Wokken

Chinees gerecht

Als je bij de chinees op de kaart kijkt dan is de kans heel groot dat er verschillende gerechten op staan, waar als basis een zoetzure saus, wordt gebruikt. Misschien ken je dit gerecht al heel goed. Maar voor degene die het niet kent, zoetzure kip wordt koe loe yuk of koe loe kai genoemd. De kip gaat dan door een beslag en wordt in de olie krokant gebakken. Vervolgens roerbakken ze paprika (en eventueel andere groenten) en ananas in een wok. De krokante kip en zoetzure saus gaat erbij. Vervolgens wordt het gegeten met rijst.

Dit gerecht is niet meer uniek maar wel héél populair. Het wordt dan ook over de hele wereld gegeten en tegenwoordig heeft elk land weer zijn eigen variatie. Helemaal in de Aziatische keuken maken ze verschil in de soort groenten en vlees maar ook de saus kan enorm variëren. Waar het bij de een meer pittig is, is het bij de ander weer meer zuur of zoet. Je begrijpt het dus al de variaties zijn dus eindeloos.

Ingrediënten vegan zoetzure kip
Groente gerecht

Hoe maak je vegan zoetzure kip?

Na meerdere keren dit recept getest te hebben kunnen we eindelijk, vol trots, zeggen dat we de lekkerste vegan versie hebben van vegan zoetzure kip. Omdat wij dichtbij de structuur en het mondgevoel van kip willen blijven gebruiken we de Peas Maker Stukjes in dit gerecht.

We beginnen met de zoetzure saus. We mengen de zoete chilisaus, ketchup, tomatenpuree, natuurazijn, sojasaus, agavesiroop, sesamolie en witte peper in een kom. Dit leggen we voorlopig opzij.

Dan laten we de Peas Maker Stukjes wellen in een kom, in gekookt water, voor 5 minuten. Vervolgens zeven we de stukjes en leggen we het terug in de kom. Hier voegen we sojasaus, witte peper en maïzena aan toe (de maïzena zorgt ervoor dat de stukjes wat krokanter worden tijdens het bakken). Ook dit leggen we dan opzij. Zo kunnen de smaken dus goed worden opgenomen in de Peas Maker Stukjes.

Vervolgens snijden we alle groenten. We bakken de knoflook in wat zonnebloemolie op middelhoog vuur. Dan voegen we de Peas Maker Stukjes toe en bakken we al roerend bruin voor een paar minuten. De witte ui, gele paprika, ananas, courgette en snoeptomaatjes kunnen dan toegevoegd worden aan de wok en dit bakken we ook voor een paar minuten. De zoetzure saus kan erbij even goed door elkaar roeren en als laatste gaat de bosui erbij. Serveer direct met warme basmati rijst.

Vegan zoetzure kip

Voorbereidingen en bewaartips

De zoetzure saus kun je prima eerder maken. Dit blijft zeker voor 5 dagen goed in de koelkast als je het maar wel goed afsluit. Dan hoef je alleen nog maar je groenten te snijden en de Peas Maker Stukjes op smaak te brengen en je kunt beginnen met roerbakken.

Heb je het gerecht gemaakt maar wil je het graag bewaren om later te eten? Dit kan natuurlijk ook. Zorg dat je de vegan zoetzure kip goed laat afkoelen. Bewaar dan goed afgesloten in de koelkast. Dit blijft goed voor 3-5 dagen goed. Nu kun je het opwarmen in de pan op het vuur maar je kunt het ook simpelweg opwarmen in de magnetron voor een paar minuten, net zo makkelijk.

Ben je ook zo fan van de Aziatische keuken en ben je dol op roerbakken? Probeer dan ook eens ons Aziatisch wokgerecht. Het volledige recept kun je vinden in het gratis e-book ‘Even geen vlees’

Plantaardig eten

Liever geen soja en geen gluten

Glutenvrij

In dit gerecht gebruiken wij sojasaus. Zowel voor de zoetzure saus als smaakmaker voor de Peas Maker Stukjes. Omdat sojasaus gemaakt wordt met tarwe is de sojasaus niet glutenvrij en daarom is dit gerecht dus ook niet glutenvrij. Maar tegenwoordig kun je ook glutenvrije sojasaus kopen in de supermarkt. En anders kun je ook altijd tamari gebruiken in dit gerecht.

Sojavrij

Wil je de sojasaus liever vervangen omdat je geen soja in de vegan zoetzure kip wilt? Dit kan ook. Vervang de sojasaus dan simpelweg voor coconut aminos. Deze smaakmaker komt uit het sap van de kokosbloesem. Het sap rijpt op natuurlijke wijze en hier wordt vervolgens zout aan toegevoegd. Deze smaakmaker heeft wat weg van sojasaus. Dus, wil je geen soja en ook geen gluten dan is dit een goeie vervanger. Je kunt coconut aminos online kopen maar ook bij bijvoorbeeld de ekoplaza.

Tip: Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om gewoon zout de gebruiken in plaats van sojasaus maar zorg ervoor dat je dan niet de hoeveelheid aanhoudt zoals in de ingrediëntenlijst. Maar maak op eigen gevoel hoger op smaak met zout.

Vegan zoetzure kip

Vegan zoetzure kip

Aantal

4 personen

Totale tijd

30 minuten

Ingrediënten

Voor de zoetzure saus
2 el zoete chilisaus
2 el ketchup
2 el tomatenpuree
1 el natuurazijn
1 ½ el sojasaus (of tamari (glutenvrij) of coconut aminos (soja- en glutenvrij))
1 tl agavesiroop
½ tl sesamolie
¼ tl witte peper

Voor de Peas Maker Stukjes
80 g Peas Maker Stukjes
1 ½ el sojasaus (of tamari (glutenvrij) of coconut aminos (soja- en glutenvrij))
¼ tl witte peper
1 el maïzena

Voor de roerbak
2 el zonnebloemolie, om in te bakken
2 teentjes knoflook
1 (100 g) witte ui
1 (200 g) gele paprika
160 g ananas (vers of uit blik)
½ (195 g) courgette
13 (150 g) snoeptomaatjes
2 stengels bosui

Eet lekker met: basmati rijst en verse koriander.

Methode

  1. Doe de zoete chilisaus, ketchup, tomatenpuree, natuurzijn, sojasaus, agavesiroop, sesamolie, witte peper in een kom. Roer alles goed door elkaar en leg voor nu opzij.
  2. Doe de droge Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier kokend water op. Laat wellen voor minstens 5 minuten. Zeef de stukjes en leg terug in de kom. Voeg nu de sojasaus, witte peper en maïzena toe. Roer alles goed zodat elk stukje bedekt is en leg voor nu opzij.
  3. Hak de knoflook fijn, snij de witte ui, gele paprika, ananas en courgette in hapklare stukken. Snij de snoeptomaatjes in de lengte door de helft. Verhit de zonnebloemolie in de pan op middelhoog vuur en voeg de knoflook toe. Bak voor 30 seconden. Voeg nu de Peas Maker Stukjes toe en bak de stukjes al roerend bruin voor 4-5 minuten.
    Voeg nu de witte ui, gele paprika, ananas, courgette en snoeptomaatjes toe aan de pan samen met de saus. Zet het vuur hoog en schep alles goed om tot de groenten warm zijn (de groenten hoeven niet helemaal gaar te worden, het is juist lekker als ze knapperig blijven). Snij de bosui in stukken van 5 cm lang en voeg toe aan de pan. Eet lekker met bijvoorbeeld basmati rijst en verse koriander.
Gratis e-book?

Heb je deze nog niet? Klik dan hier voor het e-book “Even geen vlees”.

Bekijk in de video hoe wij het recept maken

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @peasmaker.nl op Instagram of Facebook en hashtag het met #peasmaker zodat we al het lekkers kunnen zien. Vinden we superleuk!

Als je dit recept lekker vindt ….

Hoe vind jij dit recept?

Klik op de sterren om dit recept te beoordelen

Gemiddeld resultaat 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen beoordelingen. Laat als eerste een beoordeling achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu