Vegan tikka masala

Vegan Tikka Masala

Vegan tikka masala is echt de curry voor iedereen! Meestal zijn Indiase currygerechten lichtpittig tot enorm pittig. Hier is niet iedereen dol op en meestal zijn kinderen ook geen fan van pittig eten. Maar van dit gerecht kan dus iedereen genieten want in deze curry worden geen pittige ingrediënten gebruikt.

Eet het lekker met naanbrood of rijst. Serveer het eventueel met een salade of wat groente. Echt een heerlijk gerecht waar iedereen van zal smullen. En een extra voordeel is, je maakt deze vegan tikka masala in maar 25 minuten en het is zo makkelijk om te maken.

Indiase curry gerecht

Waar komt tikka masala vandaan?

Als je je gaat verdiepen in de geschiedenis van gerechten dan zie je soms door de bomen het bos niet meer. Zo heeft iedereen weer een eigen verhaal over de ontdekking en herkomst van een bepaald gerecht. Maar vaak blijft de waarheid in het midden liggen omdat het lastig is om echt te achterhalen welk verhaal precies klopt.

Dat geldt namelijk ook voor de tikka masala. Dat het een gerecht is uit India is een feit want tikka masala is een term die in de Indiase keuken wordt gebruikt voor het verwijzen naar gemarineerde stukjes vlees, meestal kip, dat vervolgens wordt gebakken en geroosterd. In India wordt het vlees namelijk eerst gemarineerd in yoghurt, tomatenpuree en chilipoeder. Hierna wordt het in een hete tandoori oven gebakken.

Schotland

We zien je al denken, maar tikka masala is toch dat lekkere gerecht met die oranje romige saus? We snappen dat je dat denkt want de tikka masala wordt dan ook in de meeste Indiase restaurants geserveerd in een heerlijke romige tomatensaus. Je zult het misschien niet geloven maar het verhaal gaat, dat de tikka masala, zoals we het allemaal kennen, is ontstaan in de stad Glasgow in Schotland. Ja, je leest het goed. In de jaren 70 had een klant in een Schotse curryhuis, de Shish Mahal in Glasgow, de tikka masala besteld en stuurde het direct terug naar de keuken. De mopperende klant vond de kip veel te droog. De chef, Ali Ahmed Aslam zat vanwege een maagzweer op een vloeibaar dieet en bedacht toen de droge curry met tomatensoep en specerijen aan te vullen. Nou je raad het al, het werd een groot succes. Zo groot zelfs dat tikka masala tegenwoordig het meest verkochte kant-en-klaar saus is in Engeland.

Vegan Curry

Makkelijke vegan curry

Het is helemaal niet moeilijk om een vegan curry te maken. Dit gerecht voor vegan tikka masala is echt supersimpel en waanzinnig lekker. Meestal wordt kip gebruikt in een tikka masala. Maar in dit recept gebruiken wij hiervoor de Peas Maker Stukjes want deze werken perfect in dit gerecht. De structuur van de stukjes hebben een lekkere bite en ze zitten boordevol vezels en eiwitten. Dus ook nog eens gezond.

We bakken eerst de rode ui in wat zonnebloemolie samen met gemberpasta, knoflookpasta en tikka masala paste. Na ongeveer 5 minuten voegen we kurkumapoeder, komijnpoeder, korianderpoeder, zout, suiker, tomatenpuree, water, gedroogde fenegriekblad, citroensap en Peas Maker Stukjes toe. Dan brengen we de saus aan de kook en laten we het op een laag vuurtje pruttelen voor ongeveer 15 minuten met de deksel op de pan. Vervolgens voegen we de haverroom toe.

Naanbrood

Wat kun je eten bij deze vegan tikka masala?

Natuurlijk kun je zelf beslissen wat je lekker vindt om bij een vegan tikka masala te eten. Maar normaal gesproken wordt het gegeten met basmati rijst en naanbrood. Het wordt ook vaak geserveerd met een heerlijke dahl. Dahl is een gerecht dat gemaakt wordt met linzen. Je kunt de vegan tikka masala ook lekker garneren met verse koriander.

Wil je vegan naanbrood zelf maken, dan staat er op Groenteboertje een lekker en makkelijk recept. Maar laatst kregen we een hele leuk tip, dat je vegan naanbrood ook kant-en-klaar kunt kopen in de supermarkt. Dus, heb je geen zin om het zelf te maken dan is dit de oplossing.

Tikka Masala

Bewaren in de koelkast en de vriezer

Je kunt deze vegan tikka masala zeker voor 3 dagen afgedekt bewaren in de koelkast. Ook kun je deze curry heel gemakkelijk invriezen. Zorg dat alles goed is afgekoeld voordat je het invriest. Je kunt dit gerecht dan voor ongeveer 3 maanden bewaren. Wanneer je het wilt gaan eten hoef je het alleen te laten ontdooien en op te warmen in een pannetje op het vuur of afgedekt in de magnetron.

Vegan Tikka Masala

Vegan tikka masala (sojavrij met glutenvrije optie) 

Aantal

4-5 personen

Totale tijd

25 minuten

Ingrediënten

1 (100 g) rode ui
1 el zonnebloemolie
1 el gemberpasta
1 el knoflookpasta
1 tl tikka masala paste
1 tl kurkumapoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
½ tl zout
1 tl suiker
2 el (70 g) tomatenpuree
400 ml water
1 el gedroogde fenegriekblad (optioneel)
1 el citroensap
80 g Peas Maker Stukjes
150 ml haverroom, glutenvrije optie*

Eet lekker met: rijst, verse koriander, naanbrood en bijvoorbeeld broccoli.

Methode

  1. Snipper de rode ui. Verhit de zonnebloemolie in de pan op middelhoog vuur en voeg de rode ui samen met de gemberpasta, knoflookpasta en tikka masala paste toe. Bak alles, al roerend, voor ca. 5 minuten.
  2. Voeg nu de kurkumapoeder, komijnpoeder, korianderpoeder, zout, suiker, tomatenpuree, water, gedroogde fenegriek en citroensap toe. Breng het geheel aan de kook en voeg vervolgens de droge Peas Maker Stukjes. Roer alles nog eens goed en zet het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat voor 15 minuten pruttelen. Vergeet niet om tussendoor even te roeren.
  3. Haal de deksel van de pan en voeg de haverroom toe. Roer alles goed en laat de curry nog warm worden. Serveer direct en eet lekker met bijvoorbeeld rijst, naanbrood en broccoli!

*Glutenvrije tip: wil je dit gerecht helemaal glutenvrij eten dan kun je de haverroom vervangen voor sojaroom. En wil je het liefst soja- en glutenvrij dan kun je ook de haverroom vervangen door rijstroom.

Bekijk in de video hoe wij het recept maken

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @peasmaker.nl op Instagram of Facebook en hashtag het met #peasmaker zodat we al het lekkers kunnen zien. Vinden we superleuk!

Als je dit recept lekker vindt ….

Hoe vind jij dit recept?

Klik op de sterren om dit recept te beoordelen

Gemiddeld resultaat 5 / 5. Aantal: 5

Nog geen beoordelingen. Laat als eerste een beoordeling achter

4 reacties. Reactie plaatsen

  • Vandaag gemaakt. Prima smaak!

    Beantwoorden
  • Moet je de stukjes niet eerst laten wellen in water?

    Beantwoorden
    • Peas Maker
      5 mei 2021 08:52

      Hoi Anne,

      Voor dit recept kunnen de Peas Maker Stukjes droog toegevoegd worden aan het recept. We voegen namelijk extra water toe aan de saus. We zullen in de methode altijd aangeven of je de Peas Maker Stukjes eerst moet wellen in heet water of dat je ze droog in het recept kunt gebruiken. Veel plezier met het koken van de vegan Tikka Masala. We zijn benieuwd wat je ervan vindt 🙂

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu