Vegan sloppy joes

Vegan sloppy joes

Vegan sloppy joes zijn zó lekker en helemaal niet moeilijk om te maken. Dit Amerikaanse broodje, gevuld met een vegan gehaktsaus, is echte comfort food. Toen wij dit broodje aten met alleen een vegan gehaktsaus was het al superlekker maar we miste toch een frisse tegenhanger. Daarom delen we ook een lekkere vegan witte koolsalade die perfect werkt als topping voor op de vegan sloppy joes. Garneer eventueel nog af met gebakken uitjes en je hebt het lekkerste broodje van de hele wereld! Geloof ons, dit wil je proeven!

Vegan sloppy joes

Wat is een sloppy joe?

Sloppy joes zijn witte zachte broodjes die oorspronkelijk gevuld worden met een runder- of varkensgehakt mengsel. Aan het vlees wordt ook nog wat ui, paprika, tomatensaus, ketchup en kruiden toegevoegd.

Er wordt gezegd dat de sloppy joes zijn uitgevonden door een Amerikaanse kok genaamd Joe. Hij werkte in een eetzaak in Sioux City in de Amerikaanse staat Iowa. Hij maakt in 1930 al broodjes gevuld met gehakt. En, omdat hij aan het gehakt, tomatensaus toevoegde, werden de broodjes sloppy joe genoemd. Omdat gehaktsaus op een zacht wit broodje wat slordig (sloppy op z’n Engels) eet. Maar zoals bijna altijd, zijn er nog meer verhalen over de oorsprong van dit gerecht.

Amerikaanse lunch op school

Dat de sloppy joe echt een Amerikaanse trots is, is een feit. Waar je in Nederland je eigen broodtrommel meeneemt naar school, krijgen de kinderen in Amerika juist hun lunch geserveerd op school. Vele kinderen zijn dan ook opgevoed met sloppy joe omdat dit broodje op vele scholen op het menu stond, en nog steeds.

Vegan sloppy joes

Hoe maak je vegan sloppy joes?

Vegan sloppy joes maken is helemaal niet moeilijk. Door het gebruik van de Peas Maker Stukjes krijg je een lekker structuur in de vegan gehaktsaus.

Eenpansgerecht
Vegan gehaktsaus

Laat de Peas Maker Stukjes eerst wellen in gekookt water. Giet de stukjes af en snij in wat kleinere stukken. Verhit een pan met wat zonnebloemolie en voeg de gehakte Peas Maker Stukjes toe samen met de witte ui en groene paprika. Dit bak je even aan voor een paar minuten. Vervolgens voeg je knoflook, tomatenpuree, water, bruine suiker, appelazijn, mosterd, zout, gerookte paprikapoeder, chilivlokken en zwarte peper toe. Roer alles goed en laat pruttelen op een laag vuurtje voor ongeveer 15 minuten.

Witte koolsalade
Vegan witte koolsalade

Als je ervoor kiest om de vegan sloppy joes te eten met de vegan witte koolsalade (wat een absolute aanrader is) dan raden wij aan om dit een dag eerder te maken. Een feit is, hoe langer het staat hoe lekkerder deze salade wordt.

Snij de witte kool en de appel in hele dunne reepjes. Doe alles in een kom en voeg hier de plantaardige yoghurt, vegan mayonaise, appelazijn, ahornsiroop, zout en zwarte peper aan toe. Meng alles goed door elkaar.

Verdeel vervolgens de vegan gehaktsaus over de zachte hamburgerbroodjes, dan wat vegan witte koolsalade en gebakken uitjes.

Broodjes gevuld met vegan gehakt

Tips en variaties

Gebruik de vegan gehaktsaus in andere gerechten

Deze simpele vegan gehaktsaus werkt natuurlijk ook perfect voor andere gerechten. Je kunt het gebruiken in bijvoorbeeld een tosti, wrap of pasta. Maar je kunt het in combinatie met rijst ook als een lekkere vulling gebruiken voor gevulde paprika’s uit de oven. Maar wat dacht je van nacho todos uit de oven? Verdeel de vegan gehaktsaus over de tortilla chips en maak af met wat vegan geraspte kaas. Grill voor een paar minuten in de oven en je hebt een heerlijke vegan snack! Nou je ziet het al, de opties en combinaties zijn eindeloos.

Serveer opties

Je kunt deze vegan sloppy joes eten zoals jij dat wilt. Denk bijvoorbeeld aan een topping van gesmolten vegan kaas of een lekker augurkje. Wij vinden het lekker met een frisse vegan witte koolsalade maar in verschillende eetzaken wordt het ook nog geserveerd met patat of naturel chips. Ook hier zijn de opties dus eindeloos!

Glutenvrij
Glutenvrije optie

Deze vegan sloppy joes zijn helemaal soja- en glutenvrij behalve het broodje waar we het in serveren. Maar wil je het ook eten in een broodje maar dan liever glutenvrij? Dan kun je de hamburgerbroodjes simpelweg vervangen door glutenvrij brood.

Vegan Junk food

Bewaaradvies

Mocht je nog wat overhouden dan kun je de vegan gehaktsaus en de vegan witte koolsalade prima, afgedekt, voor een paar dagen in de koelkast bewaren.

Invriezen

Daarentegen kun je de vegan gehaktsaus ook heel goed invriezen. Zorg dat de saus helemaal is afgekoeld voordat je het gaat invriezen. In de vriezer kun je het voor 3 maanden bewaren. Laat altijd eerst helemaal ontdooien voor gebruik.

Opwarmen

Ten slotte kun je de vegan gehaktsaus prima opwarmen in de magnetron of in een pannetje op het vuur. Het kan zijn dat je hier wat water aan moet toevoegen om weer de juiste dikte van de saus te krijgen.

Vegan Sloppy Joes

Vegan sloppy joes (sojavrij met glutenvrije optie)

Aantal

5 broodjes

Totale tijd

30 minuten

Ingrediënten

Vegan gehaktsaus
80 g Peas Maker Stukjes 
1 groene paprika
1 (100 g) witte ui
1 el zonnebloemolie
2 teentjes knoflook
70 g tomatenpuree
250 ml water
½ el bruine suiker
½ el appelazijn
½ el mosterd
¾ tl zout, naar smaak
½ tl gerookte paprikapoeder
½ tl chilivlokken (optioneel)
¼ tl zwarte peper

Vegan witte koolsalade
350 g witte kool
1 appel
100 g plantaardig yoghurt (wij gebruiken kokosyoghurt maar gebruik wat je lekker vindt)
50 g vegan mayonaise
2 el appelazijn
1 el ahornsiroop
½ tl zout
¼ tl zwarte peper

5 witte hamburgerbroodjes of glutenvrij brood
Plantaardige boter, om te smeren op het brood (optioneel)

Eet lekker met: gebakken uitjes als extra topping.

Methode

  1. Eerst maken we de vegan gehaktsaus. Doe de Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier kokend water op. Laat wellen voor minstens 5 minuten. Giet de stukjes af en hak vervolgens in kleinere stukjes.
  2. Snij de witte ui en groene paprika in fijne blokjes. Verhit de zonnebloemolie in de pan op middelhoog vuur en voeg de fijngehakte Peas Maker Stukjes, witte ui en groene paprika toe. Bak alles voor ongeveer 5 minuten.
  3. Pers de knoflook en voeg toe aan de pan samen met de tomatenpuree. Bak even mee voor 1 minuut. Voeg vervolgens het water, bruine suiker, appelazijn, mosterd, zout, gerookte paprikapoeder, chilivlokken en zwarte peper toe. Roer alles goed en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt zet het vuur wat lager en laat voor 15 minuten pruttelen. Vergeet niet om af en toe te roeren.
  4. Maak ondertussen de vegan witte koolsalade. Snij de witte kool en de appel in gelijke dunne reepjes. Doe alles in een kom samen met de plantaardige yoghurt, vegan mayonaise, appelazijn, ahornsiroop, zout en zwarte peper. Meng alles goed en leg voor nu opzij*
  5. Snij de hamburgerbroodjes open en smeer wat plantaardige boter aan de binnenkant. Leg de hamburgerbroodjes met de besmeerde kant in een hete pan en bak voor een paar minuten tot het goudbruin kleurt. Dit maken de broodjes nog lekkerder. Verdeel de vegan gehaktsaus over de hamburgerbroodjes, dan wat vegan witte koolsalade erop en garneer af met gebakken uitjes. Leg het kapje erop en smullen maar!

*Je kunt de vegan witte koolsalade prima een dag eerder maken. Bewaar vervolgens afgedekt in de koelkast. Zo wordt deze salade nog lekkerder.

Gratis e-book?

Heb je deze nog niet? Klik dan hier voor het e-book “Even geen vlees”.

Bekijk in de video hoe wij het recept maken

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @peasmaker.nl op Instagram of Facebook en hashtag het met #peasmaker zodat we al het lekkers kunnen zien. Vinden we superleuk!

Als je dit recept lekker vindt ….

Hoe vind jij dit recept?

Klik op de sterren om dit recept te beoordelen

Gemiddeld resultaat 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen beoordelingen. Laat als eerste een beoordeling achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu