Vegan roti zelf maken is echt een aanrader. We delen dan ook graag naast het recept van de vegan ‘kip’ masala ook het recept voor hoe je makkelijk roti (platbrood) zelf kunt maken. De kruiden in combinatie met de Peas Maker Stukjes, aardappel en kousenband is echt zo lekker.

Deze vegan versie voor Surinaamse roti is voor ons dan ook echt ultieme comfort food. We krijgen er nooit genoeg van. En, als je het gerecht een dag later eet dan is het zelfs nog lekkerder. Ga jij dit recept maken? Dan raden we ook aan om dit gerecht lekker met je handen te eten (want zo hoort het ook). Althans als je het met roti brood gaat eten anders wordt het een kliederboel 😉

Platbrood

Wat is roti?

Roti (ook wel chapati genoemd) bestaat al duizenden jaren en is ontdekt in India. Roti is dan ook de algemene benaming voor velen soorten ronde platbroden. Een nomadische vrouw ontdekte dat als je tarwe fijn zou stampen en hier vervolgens water aan zou toevoegen, dat je er een deeg van kon kneden. Vervolgens rolde ze er dunne ronde pannenkoeken van. Deze werden dan gebakken op hete stenen. Roti werd dan ook, en eigenlijk nog steeds, gezien als een basis voor bij allerlei gerechten.

Voor het maken van roti heb je dus alleen maar bloem en water nodig. Soms wordt hier ook wat zout aan toegevoegd maar in ons recept laten we dit achterwege.

Vegan roti

Surinaamse roti

Maar hoe is de roti dan uiteindelijk geworden zoals wij de Surinaamse roti in Nederland kennen? Door Indiase immigranten is de roti uiteindelijk terecht gekomen in Suriname. Door de jaren heen is het recept verder ontwikkeld tot de roti die we nu kennen.

In Suriname worden gemalen gele spliterwten of aardappel toegevoegd als vulling in de roti. Deze roti wordt dan ook gegeten met bijgerechten als kousenband, aardappelen, hardgekookt ei en verschillende soorten vlees die gekruid zijn in een masala.

Surinaamse roti

Hoe maak je vegan roti?

Ons recept voor vegan roti bestaat uit twee onderdelen. Je hebt de vegan ‘kip’ masala en de roti (platbrood). Om de kip te vervangen gebruiken wij de Peas Maker Stukjes.

Vegan ‘kip’ masala

We bakken eerst de ui en knoflook, in wat zonnebloemolie, in een diepe pan op middelhoog vuur. Dan voegen we de gesneden tomaten, garam masala, bouillonpoeder, Indiase kerriepoeder, gedroogde chilivlokken en zout toe. Dan roeren we alles goed. Vervolgens gaan de gesneden aardappelen en water erbij. Dit brengen we aan de kook en laten het dan op een laag vuurtje pruttelen met een deksel op de pan. Dan voegen we de droge Peas Maker Stukjes toe. Deze kunnen dan alle smaken goed opnemen. Tenslotte gaat de gesneden kousenband er ook bij. Dit laat je weer pruttelen.

chapati
Roti

Om de roti’s te maken kneden we de bloem samen met lauwwarm water tot een zacht deeg. Dan snijden we het deeg in 12 gelijke stukken. Hier vormen we ronde balletjes van. Dit laten we dan even rusten onder een schone theedoek. Dan rollen we de deegballetjes uit tot hele dunne ronde pannenkoeken. (De methode hiervoor zie je in het filmpje hierboven). Deze bakken we dan in een droge koekenpan aan beiden kanten bruin. Dan smeren we nog wat gesmolten plantaardige boter op de roti zodat de pannenkoek lekker flexibel blijft.

Plantaardig gerecht

Hoe kan ik de vegan roti bewaren?

In de koelkast bewaren

Zorg dat je de vegan ‘kip’ masala eerst helemaal laat afkoelen. Bewaar dan afgedekt in de koelkast voor 3-4 dagen. Je hoeft het nu alleen op te warmen in de pan of magnetron. Dek de roti’s ook goed af als je ze wilt bewaren in de koelkast. Voor het opwarmen van de roti’s, besprenkel eerst met wat water en verwarm daarna kort in de pan of magnetron.

In de vriezer bewaren

Vries de vegan ‘kip’ masala en de roti in nadat alles goed is afgekoeld. Zorg ook dat alles goed is afgedekt en afgesloten (in een bakje of zakje). Laat alles ontdooien op kamertemperatuur en verwarm dan de vegan ‘kip’ masala en roti op dezelfde manier zoals hierboven beschreven.

Vegan roti

Vegan ‘kip’ masala (soja- en glutenvrij)

Aantal

5-6 personen

Voorbereidingstijd

15 minuten

Totale tijd

45 minuten

Ingrediënten

1 el zonnebloemolie
1 (125 g) witte ui
3 teentjes knoflook
1 (190 g) tomaat
2 el garam masala
1 tl vegan bouillonpoeder met kipsmaak (of groentebouillon)
1 tl Indiase kerriepoeder
Snufje gedroogde chilivlokken (optioneel)
1 tl zout
1 kg aardappelen, vastkokend
500 ml water
50 g Peas Maker Stukjes
300 g kousenband (of sperziebonen)

Eet lekker met: zelfgemaakte roti of kant-en-klare roti.

Methode

  1. Verhit de zonnebloemolie in een grote pan op middelhoog vuur. Snij de uien in fijne blokjes en pers de knoflook. Voeg toe aan de pan en bak voor een paar minuten. Snij de tomaten in blokjes en voeg toe aan de pan samen met de garam masala, vegan bouillonpoeder, Indiase kerriepoeder, gedroogde chilivlokken en zout. Roer alles goed door elkaar.
  2. Schil ondertussen de aardappelen en snij in grove stukken. Voeg toe aan de pan samen met het water. Roer alles goed door elkaar en breng aan de kook. Zet het vuur wat lager en laat 10 minuten pruttelen met een deksel op de pan.
  3. Haal de deksel van de pan. Roer alles even om en voeg de droge Peas Maker Stukjes toe. Zorg dat ze goed onder staan (hierdoor kunnen ze goed het water en de smaken opnemen). Doe de deksel weer op de pan en laat pruttelen voor 15 minuten (vergeet niet om af en toe te roeren).
  4. Snij ondertussen de kousenband in stukjes van 4 cm. Haal de deksel van de pan en voeg de kousenband toe, roer alles goed door elkaar. Doe de deksel weer op de pan en laat nog 8 minuten zachtjes pruttelen.

Tip: Eet lekker met zelfgemaakt roti. Het recept voor de roti staat hieronder beschreven.

Vegan roti

Aantal

12 stuks

Voorbereidingstijd

30 minuten

Totale tijd

1 uur

Ingrediënten

180 ml lauwwarm water
300 g bloem (plus extra)

Plantaardige boter, gesmolten

Methode

  1. Doe de bloem in een kom samen met het lauwwarme water en kneed met een handmixer (met deeghaak) tot een zachte deegbal voor ongeveer 5 minuten. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes (ongeveer 38 g per stuk). Vouw elk stukje deeg tot een mooi ronde deegbal. Trek steeds een stukje deeg van het midden weg en vouw weer terug naar het midden. Doe dit een heel rondje een ga door tot er een mooi rondje ontstaat (bekijk in de video hieronder de methode). Knijp het deeg goed samen met je vingers in het midden, tot een stevige bal. Plet de bal een beetje tussen je handen. Doe wat bloem in een bakje en druk hier de bal in tot het helemaal bedekt is met bloem. Doe dit ook met de rest van het deeg. Leg alle deegballetjes op een bord en dek af met een schone theedoek. Laat rusten voor 30 minuten.
  2. Rol elk deegballetje uit met een deegroller tot je een dunne ronde pannenkoek krijgt van ongeveer 20 x 20 cm. Bestuif flink met bloem zodat het niet blijft plakken. (Als je de pannenkoek tussen je handen hebt kun je nog wat extra bloem wegwrijven met je handen voordat je het gaat bakken in de pan).
  3. Maak de koekenpan eerst goed heet en zet het vuur dan wat lager. Leg de pannenkoek in de pan en bak aan beiden kanten voor ongeveer 2 minuten bruin. Er kunnen luchtbellen ontstaan. Druk deze dan wat naar beneden met een houten lepel. Haal de roti uit de pan en leg op een bord. Besmeer de bovenkant meteen met wat gesmolten plantaardige boter. Ga zo verder tot alle 12 roti’s klaar zijn.

Gratis e-book?

Heb je deze nog niet? Klik dan hier voor het e-book ‘Even geen vlees’.

Bekijk in de video hoe wij het recept maken

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @peasmaker.nl op Instagram of Facebook en hashtag het met #peasmaker zodat we al het lekkers kunnen zien. Vinden we superleuk!

Als je dit recept lekker vindt ….

Hoe vind jij dit recept?

Klik op de sterren om dit recept te beoordelen

Gemiddeld resultaat 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen beoordelingen. Laat als eerste een beoordeling achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu