Vegan rendang

Vegan rendang

We zijn zo blij dat we dit recept met je kunnen delen want wij zijn echt dol op de Indonesische keuken. Rendang was dan ook altijd een favoriet bij ons thuis. Je leest het goed was, want sinds wij helemaal plantaardig eten hebben we dit recept niet meer gegeten.

Normaal gesproken moet rendang zeker een paar uur sudderen voordat het vlees helemaal mals wordt. Maar dat is verleden tijd met dit recept. Want wij kunnen je vertellen dat je met maar een paar ingrediënten in slechts 30 minuten een waanzinnig lekkere vegan rendang op tafel zet. Bekijk in het recept welke ingrediënten wij hebben gebruikt om dit voor elkaar te krijgen.

Indonesische stoof

Wat is rendang en waar komt het vandaan?

De kans is groot dat je het gerecht rendang al kent. Dit stoofgerecht wordt oorspronkelijk gemaakt met vlees, heel veel verschillende specerijen en kokosmelk. Maar waar komt dit gerecht oorspronkelijk vandaan zul je je misschien afvragen. Er wordt gezegd dat rendang werd gemaakt door de Minangkabauv mensen uit west Sumatra, een eiland van Indonesië. Het woord rendang komt namelijk ook van het Indonesische woord merandang of randang wat langzaam betekent. Logisch eigenlijk want normaal gesproken moet je dit gerecht zeker wat uurtjes laten pruttelen zodat het vlees super mals wordt.

Maar wil je weten hoe je een heerlijke vegan rendang in slechts 30 minuten maakt? Lees dan snel verder.

Lekkere rendang

Hoe maak je een makkelijke vegan rendang?

Om deze vegan rendang te kunnen maken heb je maar 6 ingrediënten nodig, als je water, zout en zonnebloemolie ook meetelt als ingrediënt. Het begint allemaal bij een aromatische kruidenpasta. En wat wil het toeval nou, in de supermarkt verkopen ze heerlijke boemboes die je kant en klaar kunt gebruiken. Wij geven toe, we vinden het ook heerlijk om onze eigen kruidenmengsels te maken maar nu heeft niet iedereen een toko in zijn buurt waar je alle specerijen kunt kopen zoals bijvoorbeeld laos. Daarom delen we graag dit gerecht zodat iedereen hiervan kan genieten.

Boemboes

Maar wat zijn nou boemboes zul je misschien denken. Boemboes zijn letterlijk kruidenmengsels die ontstaan door kruiden samen te wrijven in een vijzel met olie. Hierdoor hou je een kruidenpasta over. Wij gebruiken dus boemboe rendang in dit recept en het is echt superlekker. Maar lees altijd eerst goed wat de ingrediënten zijn in de boemboes want sommige zijn niet vegan. Maar de Kokki Djawa Mix rendang verse kruidenmix die je bij de Albert Heijn kunt kopen is gewoon vegan! Daar worden we nou blij van.

We bakken de boemboe rendang eerst in wat zonnebloemolie in de pan. Vervolgens voegen we hier de Peas Maker Stukjes aan toe samen met water, zout en kokosmelk. In totaal laat je het lekker 30 minuten pruttelen en je bent klaar. Kind kan de was doen.

Makkelijke maaltijd zonder vlees

Helemaal glutenvrij en sojavrij!

Weet je wat deze vegan rendang nog specialer maakt? Dit gerecht is helemaal soja- en glutenvrij. In de ingrediënten van deze boemboe rendang zit helemaal geen soja en geen gluten. En omdat de Peas Maker Stukjes al helemaal allergeenvrij zijn kunnen we met trots zeggen dat dit gerecht voor iedereen is!

Ben je op zoek naar meer recepten die glutenvrij zijn, probeer dan eens onze Aziatisch wokgerecht, vegan tonijnsalade of de vegan tacos.

Zoetzure komkommer

Waar eet je vegan rendang mee?

Nu kun je rendang heerlijk eten met allerlei groenten maar wij vinden het lekker om het te eten met rijst, zoetzure komkommer en vegan kroepoek. Ja, je leest het goed, vegan kroepoek. De vegetarisch kroepoek van de Jumbo is namelijk gewoon vegan! Maar nu kun je het ook lekker eten met casave kroepoek of emping. Allemaal vegan, sojavrij- en glutenvrij en ook allemaal lekker om bij de vegan rendang te eten.

Wil je ook zoetzure komkommer maken?

Snij een grote komkommer in de lengte door de helft en dan nog een keer in de lengte door de helft. Verwijder de zaadlijst en snij dan de komkommer in schuine repen. Doe de komkommer in een kom of pot. Voeg eventueel wat dunne plakjes rode peper toe. Doe nu 250 ml water, 95 g witte suiker en 125 ml natuurazijn in een steelpannetje en breng aan de kook. Als de suiker is gesmolten giet dan over de komkommer tot de komkommer helemaal onder water staat. Laat eerst helemaal afkoelen en bewaar dan goed afgesloten in de koelkast. Blijft zeker een week goed.

vegan rendang

Vegan rendang (soja- en glutenvrij)

Aantal

3 personen

Totale tijd

30 minuten

Ingrediënten

2 el zonnebloemolie
1 zakje boemboe
80 g Peas Maker Stukjes
250 ml water
½ tl zout
250 ml kokosmelk

Eet lekker met:
Rijst
Zoetzure komkommer*
Vegan kroepoek

Methode

  1. Verhit de zonnebloemolie in de pan op middelhoog vuur. Voeg het hele zakje boemboe rendang toe en bak al roerend voor 2 minuten.
  2. Voeg nu de Peas Maker Stukjes (droog) toe aan de pan samen met het water en zout. Roer alles goed door elkaar, doe de deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt, zet het vuur laag en laat met de deksel op de pan pruttelen voor 10 minuten.
  3. Haal de deksel van de pan. Roer alles goed en voeg nu de kokosmelk toe. Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur weer wat lager. Laat de saus zonder deksel inkoken tot het meeste vocht is verdampt en de olie begint te scheiden. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten. Eet lekker met bijvoorbeeld rijst, zoetzure komkommer en vegan kroepoek.

*Wil je zoetzure komkommer maken lees dan hierboven in de tekst hoe je dit makkelijk kunt doen.

Gratis e-book?

Heb je deze nog niet? Klik dan hier voor het e-book “Even geen vlees”.

Bekijk in de video hoe wij het recept maken

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @peasmaker.nl op Instagram of Facebook en hashtag het met #peasmaker zodat we al het lekkers kunnen zien. Vinden we superleuk!

Als je dit recept lekker vindt ….

Hoe vind jij dit recept?

Klik op de sterren om dit recept te beoordelen

Gemiddeld resultaat 5 / 5. Aantal: 3

Nog geen beoordelingen. Laat als eerste een beoordeling achter

2 reacties. Reactie plaatsen

  • josje groeneveld
    9 maart 2021 21:11

    Vandaag gemaakt , alleen de ah had bij ons niet de kruidenpasta dus heb ik zelf de kruidenmengsel gemaakt van het recept Paddenstoelen Rendang en de hoeveelheid gehalveerd en wat was het heerlijk, zelfs mijn moeder die geen vegan is schepte nogmaals op . Deze gaan we veel vaker maken , zo blij verrast . Een topper en aanrader

    Beantwoorden
    • Peas Maker
      10 maart 2021 10:20

      Hoi Josje,

      Zo leuk om te lezen dat dit gerecht bij iedereen in de smaak is gevallen. Bedankt voor je leuke reactie.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu