Meteen naar de content

Vegan pizza

Een vegan pizza maar dan zoals bij de Italiaan, dat wil toch iedereen! Tegenwoordig zijn er steeds meer vegan pizza’s te koop in de supermarkt en kun je ook steeds vaker een vegan pizza bestellen. Maar helaas doet ons dit niet echt denken aan de pizza van vroeger die je bij de Italiaan bestelde. En een pizza met alleen groenten kan lekker zijn maar dat bedoelen we dus niet. Nee, we bedoelen zo’n echte comfort food pizza met een dunne bodem en een krokante korst die bedekt is met tomatensaus, gesmolten vegan kaas, oregano, basilicum en vegan pepperoni. 


Daarom delen wij graag het aller, ja écht het állerlekkerste recept voor vegan pizza inclusief een vegan pepperoni topping. We weten een ding heel zeker. Als je dit hebt geproefd wil je nooit meer anders!

Vegan pizza

(sojavrij)

Aantal

4 pizza's

Voorbereidingstijd

40 minuten

Totale tijd

1 uur 50 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

Pizzadeeg

  • 350 ml lauwwarm water
  • 1 zakje (7 g) instant droge gist
  • 500 g bloem, plus extra voor het bestuiven van je werkblad en het deeg
  • 1 tl zout
  • Olijfolie, om het deeg mee in te vetten

Pepperoni topping

  • 50 g Peas Maker Stukjes
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • ½ tl gekneusde venkelzaad
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl uienpoeder
  • ½ tl zout
  • ¼ tl suiker
  • Snufje versgemalen zwarte peper
  • 1 tl appelazijn
  • 2 el plantaardige olie

Zo maak je het


1.

Voor het pizzadeeg: doe het lauwwarme water, de gist, bloem en het zout in een kom. Kneed voor ongeveer 10 minuten tot je een zacht deeg hebt. (Wij gebruiken hiervoor een handmixer met deeghaak. Maar je kunt het deeg natuurlijk ook kneden met je handen). Dek af met een schone theedoek en laat het deeg voor 30 minuten rijzen op een warme plek.

2.

Voor de vegan pepperino topping: doe de Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier kokend water op. Laat 5 minuten wellen. Zeef alles en hak de stukjes in wat kleinere stukken en leg terug in de kom.

3.

Doe de gerookte paprikapoeder, gekneusde venkelzaad, knoflookpoeder, uienpoeder, het zout, de suiker, versgemalen zwarte peper, appelazijn en de plantaardige olie erbij en meng alles goed. Leg voor nu opzij.

4.

Haal het deeg uit de kom (dit gaat heel makkelijk met een siliconen spatel) en leg op je werkblad. Vet je handen in met wat olijfolie. Verdeel het deeg nu in vieren en maak hier ronde deegballen van (zie in de video hieronder hoe wij dit in een strakke en ronde bal vormen). Bestuif de deegballen met wat bloem en dek losjes af met vershoudfolie (hierdoor gaat het deeg niet plakken aan de vershoudfolie). Laat het deeg 30 minuten rusten.

5.

Verwarm de oven voor op 260 graden of tot de hoogste stand van je oven* Zorg dat het niet op heteluchtoven maar op boven- en onderwarmte staat. De oven moet goed heet zijn. Zorg ook dat je de bakplaat, waar je de pizza op gaat bakken, heet laat worden in de oven.

6.

Bestuif je werkblad met wat bloem en leg hier een bolletje deeg op met de bovenkant naar benden. Bestuif het deeg ook met wat bloem en duw met je vuist in het midden van het deeg. Blijf met je vuist in een rondje duwen terwijl je steeds meer naar buiten gaat. Hierdoor blijft de buitenste rand dik en ook blijft het meeste lucht in de buitenrand zitten. Pak het deeg op en trek voorzichtig uit elkaar tot een groter rondje ontstaat (zie video voor methode). Leg de pizzabodem op bakpapier.

7.

Verdeel nu wat olijfolie en passata over de bodem van de pizza. Verdeel dan wat gedroogde oregano, vegan geraspte kaas en de vegan pepperoni over de pizza. Leg de pizza met het bakpapier op de hete bakplaat in de oven en bak ongeveer 10-15 minuten of tot de korst mooi goudbruin kleurt. Garneer af met verse basilicum.

*Tip: Heb je geen sterke oven? Geen probleem. Zorg dat je oven op de heetste stand staat en zo heet mogelijk is voorverwarmd. Bak de pizza altijd op de stand met boven- en onderwarmte (afgebeeld als streepje boven en streepje onder), geen heteluchtoven. Zorg dat je de bakplaat ook heet laat worden in de oven. Bak vervolgens de pizza in het midden van de oven voor 5 minuten. Zet dan je oven aan op de boven grill en leg de bakplaat op het hoogste niveau, dus dichtbij de hete grill. Laat de vegan pizza weer voor 5 minuten bakken/grillen. Hou de pizza nu goed in de gaten. Deze methode zorgt ervoor dat je pizza gaar is en ook lekker krokant aan de buitenkant.

Hoe is de pizza ontstaan?

De pizza stamt af van de ronde gebakken broden die duizenden jaren geleden werden gemaakt in verschillende landen rond de Middellandse Zee. Kun je raden waar deze ronde broden voor werden gebruikt? Nou geloof het of niet maar ze schijnen toentertijd te werden gebruikt als bord. Wij vinden dat dit weer terug mag komen, borden zijn toch zo uit de tijd. 😉


Er wordt gezegd, dat de pizza zoals we die nu kennen, is ontstaan rond de 17e eeuw in Napels. De pizza was toentertijd een boerengerecht dat in de arme delen van de stad werd gegeten. De mensen die de pizza’s maakte werden pizzaioli genoemd.

Hoe maak je de lekkerste vegan pizza?

Het is toch echt waar, een pizza helemaal zelf maken, is toch echt het allerlekkerst. En, heel eerlijk, het is helemaal niet moeilijk, je moet alleen ietsje meer geduld hebben. Maar geloof ons, als je dit zelf hebt gemaakt zul je dit willen blijven doen.

Pizzadeeg

We maken eerst het pizzadeeg door watergistbloem en zout te kneden tot een samenhangend deeg. Hier gebruiken wij gewoon een handmixer voor met kneedhaak, net zo makkelijk. Dan laten we het deeg in de kom, afgedekt, voor een half uur rijzen, onder een schone theedoek. Vervolgens verdelen we het deeg in vieren en hier vormen we vier deegballen van. Dit laten we ook weer voor 30 minuten rusten.

Vegan pepperoni topping

Voor de vegan pepperoni topping wellen de Peas Maker Stukjes in gekookt water ongeveer 5 minuten. Hierna zeven we de stukjes, dan hakken we de stukjes grof en leggen dit terug in de kom. Hier voegen de gerookte paprikapoeder, gekneusde venkelzaadknoflookpoederuienpoeder, het zout, de suiker, versgemalen zwarte peper, appelazijn en plantaardige olie aan toe. We mengen alles goed.

Pizza opbouwen

Terwijl de oven heet wordt, gaan we de vegan pizza opbouwen. Eerst rollen we een deegbal uit tot een mooie ronde pizza. Dit leggen we op bakpapier. Dan verdelen we de passata, gedroogde oreganovegan kaas en vegan pepperoni over de pizza. Dan bakken we de pizza ongeveer 10 minuten in de oven. Als laatste garneren wij de pizza nog af met wat verse basilicum.

Pizzadeeg zelf maken of kant-en-klaar kopen?

Heb je geen zin om pizzadeeg zelf te maken? Dan kun je natuurlijk heel makkelijk in elke supermarkt, kant-en-klare pizzadeeg kopen. Je hebt ze tegenwoordig ook in allerlei vormen van rond tot rechthoekig en gemaakt van tarwebloem tot bloemkool.


Wel moeten we meteen eerlijk toegeven dat zelf pizzadeeg maken natuurlijk het allerlekkerste is. En eerlijk, zo moeilijk is het écht niet en je zult nog meer van je pizza genieten.

Vegan pizza topping

Nu kun je er natuurlijk voor kiezen om allerlei verschillende toppingen op je vegan pizza te doen. Maar deze vegan pizza heeft niet veel nodig. De eenvoud maakt deze pizza echt meer dan lekker. Heb jij een favoriete vegan topping dat je altijd op je vegan pizza wilt hebben? Deel het met ons en anderen in een reactie hieronder.


Hou je van gerechten uit de oven? Probeer dan ook eens de Griekse ovenschotel of de Vegan saté bladerdeeghapjes.