Meteen naar de content

Vegan pasta pesto

Vegan pasta pesto is voor ons echt ultieme comfort food. En, door in dit recept glutenvrije pasta te gebruiken in combinatie met de Peas Maker Stukjes, is dit gerecht dus volledig glutenvrij en sojavrij! Whoop whoop!! Een perfect gerecht dat je ook makkelijk kunt maken op een drukke doordeweekse avond.


Pesto zelf maken is ook echt een aanrader. De smaak is hierdoor zo vers en intens, gewoon heerlijk. En dacht je dat dit moeilijk was, dan hebben wij goed nieuws want dat is het dus helemaal niet. Wij maken de vegan pesto in een kleine keukenmachine maar heb je dit niet, geen probleem. Je kunt de vegan pesto ook prima malen met een staafmixer of vijzel.


Wist je trouwens dat zonnebloempitten perfect werken in plaats van pijnboompitjes voor in de vegan pesto?

Vegan pasta pesto

(soja- en glutenvrij)

Aantal

2-3 personen

Totale tijd

20 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de vegan kipstukjes

Voor de vegan pesto

  • 1 teentje knoflook
  • 40 g rucola
  • 15 g basilicum
  • 2 el (20 g) zonnebloempitten, geroosterd
  • 2 el edelgistvlokken
  • ½ tl zout
  • 4 el (60 ml) extra vierge olijfolie
  • 300 g glutenvrije pasta
  • 1 el citroensap
  • 6-7 zongedroogde tomaatjes

Zo maak je het


1.

Doe de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) in een kom en giet hier kokend water op. Laat 5 minuten wellen. Zeef de stukjes en leg terug in de kom. Voeg nu de appelazijn samen met de vegan kippenbouillonpoeder toe. Schep alles goed om zodat alle stukjes bedekt zijn. Leg voor nu opzij.

2.

Doe de knoflook in een keukenmachine en maal eerst fijn. Voeg vervolgens de rucola, basilicum, geroosterde zonnebloempitten, edelgistvlokken, het zout en de olijfolie aan toe. Maal alles zo fijn mogelijk.

3.

Kook de glutenvrije pasta volgens de verpakking.

4.

Verhit de plantaardige olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de op smaak gemaakte Peas Maker Stukjes toe en bak in 4 minuten aan beide kanten bruin. Zet het vuur uit. Giet de pasta af en voeg toe aan de pan samen met de vegan pesto en citroensap. Snij de zongedroogde tomaatjes in reepjes en voeg ook toe aan de pan. Roer alles goed door elkaar.

5.

Garneer eventueel nog af met wat vegan Parmezaan en geroosterde zonnebloempitten.

Waarom is pesto niet vegan?

Het schijnt dat pesto oorspronkelijk uit de stad Genua komt. Deze stad ligt in de Italiaanse streek Ligurië. Pesto is een geweldige kruidenpasta gemaakt van verse basilicum, knoflook, pijnboompitten, pecorinokaas en olijfolie. Wat ons betreft een waanzinnig lekkere smaakmaker maar door de pecorinokaas is dit natuurlijk niet vegan. De naam pesto is afgeleid van het Italiaanse woord ‘pestare’ dat ‘stampen’ betekent. In Italië stampen ze over het algemeen het liefst de pesto nog steeds in een vijzel.

Wij laten je graag zien hoe je makkelijk en lekker een vegan pasta pesto maakt. Maar ben jij ook zo dol op de Italiaanse keuken maar wil je graag vegan eten? Probeer dan ook eens onze vegan pizza of vegan carbonara recept.

Hoe maak je vegan pasta pesto?

Om deze vegan pasta pesto te maken, kiezen wij ervoor dit gerecht nog extra aan te vullen met de eiwitrijke Peas Maker Stukjes. Dit is dus niet alleen een gezonde toevoeging maar geeft ook die extra bite aan dit gerecht.


We wellen eerst de Peas Maker Stukjes in gekookt water. Vervolgens zeven we de stukjes en maken we het op smaak met appelazijn en vegan kippenbouillonpoeder. Dit laten we lekker marineren waarna we het daarna bakken in wat plantaardige olie in de koekenpan.

Dan koken we de glutenvrije pasta en maken we de vegan pesto. Voor de vegan pesto doen we knoflook, rucola, basilicum, geroosterde zonnebloempitten, edelgistvlokken, zout en olijfolie in een keukenmachine. Dit malen we helemaal fijn.


Dan mengen we de gekookte pasta, vegan kipstukjes en vegan pesto in de pan. Hier voegen we nog wat zongedroogde tomaatjes aan toe samen met wat citroensap. Serveer direct en garneer eventueel af met wat vegan Parmezaan en geroosterde zonnebloempitten.

Glutenvrije pasta

Om dit gerecht glutenvrij te houden hebben wij ervoor gekozen om glutenvrije pasta te gebruiken in dit recept. En geloof ons, deze glutenvrije fusilli was echt superlekker. Wij proefde in dit gerecht dus geen verschil met pasta dat van tarwe is gemaakt.

Glutenvrije pasta kan bijvoorbeeld gemaakt zijn van maisbloem, rijst, quinoa maar ook van peulvruchten zoals kikkererwten en rode linzen. Tegenwoordig heb je hier steeds meer verschillende opties voor.

Hieronder een paar glutenvrije pasta’s op een rij:


Penne gemaakt van witte rijst, volkorenrijst, maïs en quinoa 

Penne gemaakt van rode linzen 

Fusilli gemaakt van kikkererwtenmeel

Fusilli gemaakt van boekweit 

Heb jij nog een goeie tip voor lekkere glutenvrije pasta? Laat het ons vooral weten.

Bewaren en tips

Hoe lang kan ik de vegan pesto bewaren?

Je kunt de vegan pesto prima eerder maken en vervolgens bewaren in de koelkast. Zo hoef je alleen nog maar de pasta te koken en de Peas Maker Stukjes te bakken voor de vegan kipstukjes. Je kunt de vegan pesto 5 dagen bewaren in de koelkast. Belangrijk is wel dat je de vegan pasta goed luchtdicht afsluit.

Kun je de vegan pesto ook invriezen?

Je kunt de vegan pesto ook invriezen. Zo kun je het zelfs bewaren voor ongeveer 3 maanden. Zorg wel dat je het dan eerst helemaal laat ontdooien voordat je de vegan pesto gaat gebruiken.

Lekker voor op een broodje of salade

Je kunt de vegan pesto met de vegan kipstukjes ook heerlijk serveren op een toastje of op een broodje voor tijdens de lunch. Dan laat je de pasta gewoon achterwege. Maar wil je bijvoorbeeld graag een maaltijdsalade maken dan kun je aan de vegan pasta pesto ook extra groenten en sla toevoegen. Denk aan komkommer, tomaatjes, gebakken courgette, artisjok, olijven en groene asperges.