Vegan groene curry

Vegan groene curry

Vegan groene curry is zeker één van onze favoriete gerechten als we gaan bestellen bij de Thai. Maar hoe fijn zou het zijn als je dit gerecht supermakkelijk thuis kunt maken met maar een paar ingrediënten. Om dit gerecht sojavrij te houden en toch rijk aan proteïne, gebruiken wij de Peas Maker Stukjes in plaats van tofu. Dit vullen we natuurlijk aan met lekker veel groenten. Deze vegan groene curry maak je in maar 25 minuten en is zo lekker dat je blijft opscheppen. Het is zoet, heel klein beetje pittig en superromig.

Makkelijk recept

Is groene curry Thais?

Groene curry komt absoluut uit Thailand. Dit gerecht is daar mega populair. Daarnaast zijn wij in Nederland ook dol op dit gerecht. Vele restaurants hebben het op de kaart staan. En, ga je dit gerecht bestellen of eten bij een Thais restaurant dan heb je ook nog meerdere opties. Je kunt kiezen tussen vlees, vis en vegetarisch zoals bijvoorbeeld tofu. Waarom een groene curry meestal niet vegan is, is omdat er vissaus gebruikt wordt maar laat je dit weg dan kun je het makkelijk vegan eten.

Waarom dit gerecht groene curry heet is omdat er groene chilipepers worden gebruikt in dit gerecht. Het schijnt zelfs dat de groene chilipepers helemaal niet van oorsprong uit Thailand komen. Er wordt namelijk gezegd dat Columbus in Zuid-Amerika de groene chilipepers heeft ontdekt en tijdens zijn reis nam hij dit mee naar Europa. Vervolgens brachten de Portugese handelaren deze chilipepers weer mee naar Thailand. Zo zie je maar, zodra je je gaat verdiepen in de geschiedenis van een gerecht dan blijkt het vaak toch een gerecht te zijn van de wereld!

Thaise groene curry

Is groene curry pittig?

Een Thaise groene curry is overal weer een beetje anders. Je zou kunnen zeggen iedereen heeft zijn eigen stijl. Een groene curry heeft een smaakcombinatie van zoet, zout en lichtpittig. Maar je kunt het natuurlijk zo pittig maken als je wilt. De groene pepers worden toegevoegd aan de groene currypasta.

Currypasta uit de supermarkt of zelf maken?

Wij gebruiken in dit recept kant-en-klare groene currypasta uit de supermarkt. Dit doen we om het voor iedereen mogelijk te maken om dit gerecht makkelijk en snel thuis te koken. Je hebt vele verschillende soorten waar je uit kunt kiezen in de supermarkt. Omdat de groene currypasta uit de supermarkt niet vers is zijn ze vaak niet heel pittig. Hoe verser de currypasta hoe pittiger dit vaak is.

Maar wil je zelf eens een groene currypasta maken? Dan hebben we een heerlijk recept staan op de website van Groenteboertje Bepaalde ingrediënten zul je wel bij een toko moeten kopen. Maar eerlijk is eerlijk, als je deze groene currypasta maakt en gebruikt voor in de vegan groene curry dan weet je niet wat je proeft. De geur en smaak is gewoon fantastisch! Mocht je de groene currypasta zelf gaan maken dan heb we een tip voor je. Verdubbel het recept of maak nog meer want je kunt dit supergoed invriezen. Zo heb je altijd de lekkerste groene currypasta thuis op voorraad liggen.

Thais koken

Hoe maak je makkelijk en lekker een vegan groene curry?

Om deze vegan groene curry te maken heb je maar een paar ingrediënten nodig. En, in maar 25 minuten maak je deze vegan groene curry. We bakken de groene currypasta in wat zonnebloemolie. Vervolgens voegen we water, zout en de droge Peas Maker Stukjes toe. We breng dan het geheel aan de kook en laten alles op een laag vuurtje pruttelen voor 5 minuten met de deksel op de pan. Hierdoor nemen de Peas Maker Stukjes de heerlijke smaak op. Dan voegen we de kokosmelk en suiker toe samen met de gesneden groenten zoals broccoli, wortel, kousenband en courgette. Maar je kunt natuurlijk ook voor andere groenten kiezen. Dit koken we dan weer voor ongeveer 5 minuten. De groenten hoeven niet helemaal gaar gekookt te worden. Dat is echt niet lekker in een Thaise groene curry! De groenten mogen dus echt een bite hebben. Vervolgens voegen we Thaise basilicum toe. Eet deze vegan groene curry lekker met basmati rijst.

Vegan groene curry

Thaise basilicum in een vegan groene curry?

Heb jij wel eens van Thaise basilicum gehoord? Denk niet dat je dit simpelweg kunt vervangen door Italiaanse basilicum want de smaak is heel anders. Thaise basilicum wordt vaak op het einde van een gerecht toegevoegd. Deze blaadjes geven een heerlijke smaak af en hoeft niet verder gekookt te worden. Thaise basilicum heeft groene blaadjes en een paars/bruine tak. De smaak die de blaadjes afgeven worden vergeleken met de smaak van zoethout en anijs. Het is echt dé finishing touch voor een vegan groene curry maar helaas wordt dit nog niet verkocht in alle supermarkten. Bij verschillende toko’s zullen ze het wel hebben. Mocht je Thaise basilicum gaan kopen zorg dat je het op dezelfde of de volgende dag wel meteen gebruikt. De blaadjes kunnen namelijk snel oud worden.

Kun je niet aan Thaise basilicum komen dan kun je het ook prima achterwege laten. Deze vegan curry is nog steeds heerlijk.

Vegan groene curry

Vegan groene curry 

(soja- en glutenvrij)

Aantal

4 personen

Totale tijd

25 minuten

Ingrediënten 

2 el zonnebloemolie
4 el groene currypasta
300 ml water
½ tl zout
50 g Peas Maker stukjes
250 ml kokosmelk
1 ½ el suiker
200 g broccoli
60 g wortel
50 g kousenband
175 g courgette
Thaise basilicum (optioneel)

Eet lekker met: rijst.
Garneer met: groene pepers (als je van pittig houdt) en wat limoensap.

Methode

  1. Verhit de zonnebloemolie in de pan op middelhoog vuur. Voeg de groene currypasta toe en bak voor een paar minuten, al roerend. Voeg nu het water toe samen met het zout en de droge Peas Maker Stukjes. Breng het geheel aan de kook. Zodra het water kookt zet het vuur wat lager en doe een deksel op de pan. Laat pruttelen voor 5 minuten.
  2. Haal de deksel van de pan en roer alles goed door. Voeg de kokosmelk en suiker toe. Snij de broccoli in kleine roosjes en de wortel in reepjes en voeg toe aan de pan. Laat meekoken voor 5 minuten.
  3. Snij ondertussen de kousenband in stukjes en de courgette in blokjes en voeg dit ook toe aan de pan. Laat nu voor 2 minuten koken en roer dan de verse Thaise basilicum erdoor. Maak eventueel nog op smaak met wat extra zout. Serveer direct met basmati rijst.

Tip: gebruik groenten die jij lekker vindt.

Gratis e-book?

Heb je deze nog niet? Klik dan hier voor het e-book “Even geen vlees”.

Bekijk in de video hoe wij het recept maken

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @peasmaker.nl op Instagram of Facebook en hashtag het met #peasmaker zodat we al het lekkers kunnen zien. Vinden we superleuk!

Als je dit recept lekker vindt ….

Hoe vind jij dit recept?

Klik op de sterren om dit recept te beoordelen

Gemiddeld resultaat 5 / 5. Aantal: 2

Nog geen beoordelingen. Laat als eerste een beoordeling achter

2 reacties. Reactie plaatsen

  • Alja Bijhouwer van Dalen
    11 mei 2021 23:21

    Vorige week een doosje van 6 verpakkingen ontvangen. Met een behoorlijk kritische vegan dochter zijn dit soort aankopen altijd lastig.
    Gistermiddag de Vegan tonijnsalade gemaakt, die was lekkerrrrr! We hadden wat over van de lunch, maar op een toastje bij de borrel smaakt het ook erg goed.
    Gisteravond de groene curry gemaakt, ook die was heerlijk. Wat een aanwinst in de voorraad kast.

    Beantwoorden
    • Peas Maker
      12 mei 2021 09:25

      Hoi Alja,

      Zo leuk om te horen jullie blij zijn met de Peas Maker Stukjes. En, dat de vegan tonijnsalade en de vegan groene curry zo goed in de smaak zijn gevallen. Bedankt voor je leuke en enthousiaste reactie.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu