Vegan carbonara

Vegan Carbonara

Vegan carbonara is voor ons echte Italiaanse comfort food. De combinatie van pasta, het romige van de saus en het zoutige van de vegan spekjes is gewoon hemels lekker. Deze pasta maak je in slechts 25 minuten en is echt een grote favoriet bij velen. Elke keer als we dit gerecht maakte voor vrienden en familie werd meteen het recept gevraagd. Niemand kon ook geloven dat dit vegan was. Daarom wordt het hoog tijd dat we deze vegan carbonara met je gaan delen.

Vegan Pasta

Hoe is pasta carbonara ontstaan?

Spaghetti alla carbonara is van oorsprong verre van vegan. De ingrediënten die hier namelijk voor gebruikt worden zijn spaghetti, ei, pancetta oftewel spek, zwarte peper en pecorino romano (harde Italiaanse kaas). Gelukkig zijn er meerdere wegen naar Rome en kunnen we nu heel makkelijk en superlekker een vegan carbonara maken. En deze doet zeker niet onder aan het originele gerecht.

Verschillende verhalen

Er doen vele verhalen de ronde over het ontstaan van spaghetti alla carbonara. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat het recept is ontstaan vanuit de invloed van Amerikanen die Rome bevrijde van de tweede wereldoorlog op 4 juni 1944. In de Amerikaanse legerkeukens werd namelijk veel gekookt met spek en eieren. De Amerikaanse troepen gingen vaak eten in Romeinse restaurants waar zij duidelijk hun wensen kenbaar maakte. Romeinse koks werden hierdoor beïnvloed waardoor de spaghetti carbonara zou zijn ontstaan.

Een andere bewering is dat het is ontstaan door de vrouwen van de houtskoolhandelaren. Want de letterlijke vertaling van alla carbonara is op de wijze van de kolenbrand(st)er. De houtskoolhandelaren gingen voor langere perioden in de bossen aan het werk. De vrouwen bedachten een stevige calorierijke maaltijd waarbij alle ingrediënten koud meegenomen konden worden. De pasta werd uiteraard bereid op houtskoolvuur.

Wat de waarheid ook mag zijn, we weten het nooit zeker maar een ding weten we welk zeker, dit gerecht kun je tegenwoordig makkelijk vegan maken.

Italiaans gerecht

Hoe maak je een vegan carbonara?

Vegan carbonara maak je in een paar simpele stappen. Om vegan spekjes te maken laten we eerst de Peas Maker Stukjes wellen in heet water. Vervolgens zeven we de stukjes en hakken we ze wat kleiner. Dit doen we in een kom samen met sojasaus, ahornsiroop, gerookte paprikapoeder en knoflookpoeder. Meng alles goed en leg dan opzij zodat de smaken goed in de Peas Maker Stukjes kunnen worden opgenomen. Ondertussen zetten we een grote pan met water op het vuur om hier de spaghetti in te koken. Terwijl de spaghetti kookt maak je de romige ‘ei’ saus. Dit maken wij door haverroom, vegan gerapste Parmezaan, kala namak en versgemalen zwarte peper te mengen in een kom. Dit leg je apart voor later.

We bakken de vegan spekjes in wat zonnebloemolie in de pan voor een paar minuten tot de vegan spekjes lekker bruin kleuren en wat knapperig worden. Giet ondertussen de spaghetti af en doe de spaghetti weer terug in de pan. Zet het vuur helemaal laag en voeg de ‘ei’ saus toe. Blijf alles goed omscheppen tot de saus wat begint te stollen. Tot slot roeren we de vegan spekjes erdoor en garneren het gerecht af met wat fijngehakte peterselie.

Makkelijke maaltijd

Wat voor pasta kun je gebruiken voor vegan carbonara?

Volgens de Italiaanse regels wordt meestal spaghetti gebruikt als pastasoort voor carbonara. Maar pastasoorten die ook vaak gebruikt worden voor carbonara zijn fettucine en linguine. Een slierterige pastasoort zou het beste werken omdat in de niet vegan versie het ei goed stolt om de pasta als een soort saus.

Maar met deze vegan carbonara houden wij ons al niet aan de regels dus kies vooral de pasta die jij lekker vindt.

Spaghetti carbonara

Hoe vervang je het ei in een vegan carbonara?

Ja, er is een ingrediënt dat de geur en smaak heeft van eieren. Misschien gebruik je het al maar het zou natuurlijk ook kunnen dat je er nog nooit van hebt gehoord. We hebben het hier over kala namak oftewel zwart zout wat oorspronkelijk uit India komt. Wanneer je dit zout toevoegt aan vocht ruik je meteen een zwavellucht. Dezelfde geur als bij eieren. En naast dat het gewoon werkt als zout geeft het dus ook een beetje de smaak van ei aan je gerecht.

En omdat een spaghetti carbonara romig wordt door het rauwe ei dat gaat stollen op de warme pasta, mengen wij de kala namak door de haverroom samen met wat geraspte vegan Parmezaan en versgemalen zwarte peper. Je weet niet wat je proeft, zo lekker!

Waar koop je kala namak?

Kala namak kun je kopen bij Ekoplaza en natuurlijk bij verschillende webshops. Heb jij nog een tip waar je kala namak kunt kopen deel dit vooral in een reactie hieronder.

Vegan Carbonara

Vegan carbonara 

Aantal

2-3 personen

Totale tijd

25 minuten

Ingrediënten 

Vegan spekjes
40 g Peas Maker Stukjes
2 el sojasaus (of coconut aminos voor soja- en glutenvrije optie)
1 tl ahornsiroop
½ tl gerookte paprikapoeder
¼ tl knoflookpoeder
1 el zonnebloemolie, om in te bakken

‘Ei’ saus
250 ml haverroom
50 g vegan Parmezaan, geraspt
¼ tl kala namak*
Versgemalen zwarte peper

250 g spaghetti
Verse peterselie (optioneel)

Methode

  1. Doe de Peas Maker Stukjes in een kom. Giet hier kokend water op en laat wellen voor 5 minuten. Zeef de stukjes en hak ze grof. Leg de stukjes terug in een kom. Voeg hier de sojasaus, ahornsiroop, gerookte paprikapoeder en knoflookpoeder aan toe. Meng alles goed en leg voor nu opzij.
  2. Kook ondertussen de spaghetti volgens de verpakking.
  3. Meng voor de saus de haverroom, geraspte vegan Parmezaan, kala namak en versgemalen zwarte peper in een kom. Leg voorlopig opzij.
  4. Verhit de zonnebloemolie in een pan op middelhoog vuur en bak de gemarineerde Peas Maker Stukjes voor ongeveer 8 minuten. Bak al roerend bruin en een beetje krokant.
  5. Zeef de spaghetti en leg terug in de pan. Zet het vuur helemaal laag en voeg de saus toe. Schep al roerend door de spaghetti voor 2 minuten. Voeg vervolgens de gebakken vegan spekjes toe (hou eventueel wat vegan spekjes apart om later mee te garneren) en meng goed door de spaghetti. Serveer direct en garneer met fijn gehakte peterselie.

*Mocht je geen kala namak hebben of kunnen vinden (zeker wel de moeite waard om in huis te hebben voor dit gerecht) dan kun je dit vervangen door gewoon zout.

Gratis e-book?

Heb je deze nog niet? Klik dan hier voor het e-book “Even geen vlees”.

Bekijk in de video hoe wij het recept maken

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @peasmaker.nl op Instagram of Facebook en hashtag het met #peasmaker zodat we al het lekkers kunnen zien. Vinden we superleuk!

Als je dit recept lekker vindt ….

Hoe vind jij dit recept?

Klik op de sterren om dit recept te beoordelen

Gemiddeld resultaat 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen beoordelingen. Laat als eerste een beoordeling achter

2 reacties. Reactie plaatsen

  • Ik was nooit zo’n fan van carbonara, met name door het gebruik van spekjes in het gerecht. Deze Vegan carbonara valt zeer goed in de smaak! Bijzonder wat de kala namak met het gerecht doet en de gebakken Peas Maker stukjes maken het helemaal af!

    Beantwoorden
    • Peas Maker
      18 april 2021 19:39

      Hoi Celine,

      Wat leuk dat je dit recept meteen hebt gemaakt. En we zijn heel blij om te horen dat de vegan carbonara goed in de smaak is gevallen. Bedankt voor je leuke reactie.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu