Vegan burger

Vegan burger

Tegenwoordig kun je er niet meer omheen. De vegan burger is echt in elke supermarkt te verkrijgen. Hier worden we natuurlijk heel blij van maar wist je dat je dit ook heel makkelijk zelf thuis kunt maken? Geen poespas, dat beloven we je. Want met dit recept hoef je de deur niet uit voor de ingrediënten. De kans is groot dat je alles al in je voorraadkast hebt liggen. Dat vinden wij juist zo handig aan dit recept. En eerlijk, dit is de lekkerste vegan burger die wij tot nu toe zelf hebben gemaakt.

De burger is niet alleen lekker in smaak maar ook nog eens heerlijk van structuur. Omdat we iedereen van deze vegan burger willen laten genieten is dit recept helemaal sojavrij. Ook delen we hoe je deze burger helemaal glutenvrij kunt maken! Yes, laten we snel beginnen met dit populaire junk food gerecht. Maar dan natuurlijk een stuk gezonder en we durven te zeggen, zelfs lekkerder dan de klassieker!

vegan burger recept
plantaardige burger

Het ontstaan van de hamburger!

Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom de burger, hamburger wordt genoemd? Want er zit helemaal geen ham in een klassieke burger. En bij de hamburger denkt bijna iedereen dat dit is ontstaan in Amerika. Maar dat schijnt helemaal niet zo te zijn. Hiervoor moeten we een flinke stap terug in de tijd, namelijk naar de Mongoolse rijk van de 13e eeuw. De Mongoolse soldaten stopten rundvlees tussen hun zadel en paard waardoor het vlees mals werd door wrijving. Dit zorgde er weer voor dat het vlees rauw gegeten kon worden. Door de Russische verovering brachten de Mongolen dit vleesgerecht mee naar Rusland. De Russen voegde ei en ui toe voor extra vulling en zo ontstond de steak tartaar.

De steak tartaar kwam vanuit Rusland, rond 1600 terecht in West Europa. En, kun je al raden waar dit vlees heel populair werd? Inderdaad, in de stad Hamburg in Duitsland. In Hamburg besloten ze het rauwe gehakt licht te bakken en noemde het een hamburger. Uiteindelijk hebben de Amerikanen de hamburger te danken aan de Duitse immigranten. Vanaf 1900 werd de hamburger in Amerika geserveerd in een broodje. Zo zie je maar, het is eigenlijk een wereldgerecht.

glutenvrije hamburger

Hoe maak je een vegan burger?

Om deze burger vegan te maken heb je maar een paar ingrediënten nodig. Maar hoe geef je nu op een plantaardige manier een lekkere structuur aan een vegan burger? Wij doen dit door de Peas Maker Stukjes te gebruiken in dit recept. Eerst wellen we de Peas Maker Stukjes in gekookt water. Hierna hakken we het helemaal fijn. Of je kunt de stukjes ook helemaal fijnmalen in een keukenmachine. Net zo makkelijk. Doe alles weer in een kom. Vervolgens maken we het lekker op smaak met zout, appelazijn, uienpoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, ahornsiroop, zwarte peper, edelgistvlokken, tomatenpuree en havermout. We voegen hier nog wat water aan toe om het mengsel goed aan elkaar te laten plakken. Roer alles goed en stevig door elkaar. Met de bollen kant van een lepel plet je het mengsel goed tegen elkaar.

Tot slot vorm je met je handen vier burgers. Knijp alles goed samen tussen je handen om de burger te vormen. We bakken de vegan burgers in een pan met wat zonnebloemolie en wat plantaardige boter aan beide kanten bruin.

broodje burger

Toppings en smaakmakers

Kruiden

Dit recept is de perfecte basis voor allerlei soorten vegan burgers. Je kunt de smaken makkelijk aanpassen door andere kruiden toe te voegen aan het mengsel. Denk bijvoorbeeld aan peterselie, oregano, ras el hanout of kerriekruiden.

Toppings

Maar hoe maak je de vegan burger nog lekkerder? Bij dit recept vinden wij het lekker om de burger te eten in een broodje samen met een topping van sla, rode ui, tomaat en gesmolten vegan kaas. Maar je kunt ook lekker een uitje karamelliseren in de pan en dat als topping gebruiken. Of wat dacht je van een lekker augurkje ertussen?

Sauzen

Op een burger komt ook altijd een lekker sausje, toch? Wij hebben wat vegan mayonaise met sriracha saus gemengd en op de vegan burger gedaan. Geeft net weer wat extra pit. Maar je kunt natuurlijk ook lekker ketchup of currysaus gebruiken. Een andere lekker combinatie is bijvoorbeeld hummus en muhammaradip als smeersel te gebruiken voor op je vegan burger. Nou ja, je begrijpt het al, de combinaties zijn eindeloos.

Heb jij nog een lekker idee voor kruiden, toppings of sauzen? Laat het ons vooral weten in een reactie hieronder.

broodje met vegan kaas

Glutenvrije optie

Wil je graag dat je vegan burger glutenvrij is en geen soja bevat dan wordt het nogal lastig om een lekkere vegan burger te vinden in de supermarkt. Ook zit er vaak veel toegevoegde vetten in. Tuurlijk is het fijn dat ze er zijn want het is mooi om te zien dat er steeds meer vegan producten in de schappen liggen. Daar worden we heel blij van.

Maar nu kun je ook heel makkelijk zelf een vegan burger maken waar geen toegevoegde vetten en soja in zitten. De Peas Maker Stukjes werken hier perfect voor want ze zijn glutenvrij en sojavrij. Wel hebben we wat havermout toegevoegd aan het mengsel voor de vegan burger maar dit kun je gewoon vervangen door bijvoorbeeld boekweitgrutten. We voegen dit toe voor de extra bite maar je kunt het zelfs overslaan en ook zonder havermout maken. Voeg eventueel wat arrowrootpoeder of rijstebloem toe om het mengsel nog beter aan elkaar te laten plakken.

Je kunt de burger ook zonder broodje eten maar we zagen dat je ook glutenvrije hamburgerbroodjes kunt kopen. We weten niet hoe deze smaken maar mocht je het proberen dan zijn we heel erg benieuwd. En andere glutenvrije tips die je met ons en andere kunt delen zijn altijd welkom.

Vegan junk food

Vegan burger (sojavrij met glutenvrije optie) 

Aantal

4 stuks

Totale tijd

30 minuten

Ingrediënten

80 g Peas Maker Stukjes
¾ tl zout
1 el appelazijn
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl ahornsiroop
½ tl zwarte peper
1 el edelgistvlokken
1 ½ el tomatenpuree
30 g havermout (gebruik boekweitgrutten om het glutenvrij te maken)
4 el (60 ml) water

Zonnebloemolie en plantaardige boter, om in te bakken

Eet lekker met bijvoorbeeld:
Burgerbroodjes, sla, tomaat, rode ui, vegan kaas, vegan mayonaise, sriracha saus

Methode

  1. Doe de Peas Maker stukjes in een kom en giet hier gekookt water op. Laat voor minstens 5 minuten staan. Roer nog even goed door elkaar zodat alle stukjes onder water staan. Giet de stukjes af en hak ze helemaal fijn met een scherp mes. Heb je een keukenmachine, dan kun je de stukjes ook heel makkelijk hierin fijnmalen. Doe de fijngehakte Peas Maker Stukjes weer terug in een kom en voeg hier zout, appelazijn, uienpoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, ahornsiroop, zwarte peper, edelgistvlokken, tomatenpuree, havermout en water aan toe. Meng alles goed tot een geheel.
  2. Verdeel het mengsel in vieren van ieder ongeveer 90 g per burger. Maak je handen nat met water en vorm nu vier burgers (zie video).
  3. Verhit een beetje zonnebloemolie en plantaardige boter in de pan. Bak de vegan burgers aan beide kanten bruin voor ongeveer 3-4 minuten op middelhoog vuur. Eet lekker in een broodje met sla, tomaat, rode ui, vegan kaas, vegan mayonaise en sriracha saus.

Je kunt de vegan burgers ook na stap 2 afgedekt bewaren in de koelkast voor later. Je kunt de vegan burgers ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast. Of vries de vegan burgers in. Laat vervolgens ontdooien en bak dan in de pan.

Gratis e-book?

Heb je deze nog niet? Klik dan hier voor het e-book “Even geen vlees”.

Bekijk in de video hoe wij het recept maken

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @peasmaker.nl op Instagram of Facebook en hashtag het met #peasmaker zodat we al het lekkers kunnen zien. Vinden we superleuk!

Als je dit recept lekker vindt ….

Hoe vind jij dit recept?

Klik op de sterren om dit recept te beoordelen

Gemiddeld resultaat 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen beoordelingen. Laat als eerste een beoordeling achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu