Meteen naar de content

Vegan burger

De vegan burger is tegenwoordig in elke supermarkt te verkrijgen. Hier worden we natuurlijk heel blij van, maar vaak zijn de ingrediënten op basis van gluten en soja en er zitten meestal veel onnodige toevoegingen in.


Maar wist je dat je dit ook heel makkelijk zelf thuis kunt maken? Geen poespas, dat beloven we je. Want met dit recept hoef je de deur niet uit voor de ingrediënten. De kans is groot dat je alles al in je voorraadkast hebt liggen. Dat vinden wij juist zo handig aan dit recept.


Deze vegan burger is niet alleen lekker in smaak maar ook nog eens helemaal soja- en glutenvrij. Yes, laten we snel beginnen met dit populaire junkfood gerecht. Maar dan natuurlijk een stuk gezonder!

Vegan burger

(sojavrij met glutenvrije optie) 

Aantal

4 burgers

Totale tijd

30 minuten

Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 80 g Peas Maker Stukjes
  • ¾ tl zout
  • 1 el appelazijn
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl ahornsiroop
  • ½ tl zwarte peper
  • 1 el edelgistvlokken
  • 1 ½ el tomatenpuree
  • 30 g havermout (of glutenvrije havermout)
  • 4 el (60 ml) water


  • Plantaardige olie en plantaardige boter, om in te bakken

Zo maak je het


1.

Doe de Peas Maker Stukjes in een kom en giet hier gekookt water op. Laat 5 minuten wellen. Roer nog even goed door elkaar zodat alle stukjes onder water staan. Zeef de stukjes en maal fijn in een keukenmachine of hak helemaal fijn met een scherp mes. Doe alles weer terug in de kom en voeg hier het zout, de appelazijn, uienpoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, ahornsiroop, zwarte peper, edelgistvlokken, tomatenpuree, havermout en het water aan toe. Meng alles goed tot een geheel.

2.

Verdeel het mengsel in vieren van ieder ongeveer 90 gram per burger. Maak je handen nat met water en vorm nu vier burgers (zie video hieronder).

3.

Verhit een beetje plantaardige olie en plantaardige boter in de pan. Bak de vegan burgers aan beide kanten bruin in ongeveer 3-4 minuten op middelmatig vuur. Eet lekker op een burgerbroodje met sla, tomaat, rode ui, vegan kaas, vegan mayonaise en sriracha saus.

Tip: Je kunt de vegan burgers ook na stap 2 afgedekt bewaren in de koelkast voor later. Je kunt de vegan burgers ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast. Of vries de vegan burgers in. Laat vervolgens ontdooien en bak dan in de pan.

Hoe is de hamburger ontstaan?

Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom de burger, hamburger wordt genoemd? Want er zit helemaal geen ham in een klassieke burger. En bij de hamburger denkt bijna iedereen dat dit is ontstaan in Amerika. Maar dat schijnt helemaal niet zo te zijn. Hiervoor moeten we een flinke stap terug in de tijd, namelijk naar de Mongoolse rijk van de 13e eeuw. De Mongoolse soldaten stopten rundvlees tussen hun zadel en paard waardoor het vlees mals werd door wrijving. Dit zorgde er weer voor dat het vlees rauw gegeten kon worden. Door de Russische verovering brachten de Mongolen dit vleesgerecht mee naar Rusland. De Russen voegde ei en ui toe voor extra vulling en zo ontstond de steak tartaar.


De steak tartaar kwam vanuit Rusland, rond 1600 terecht in West Europa. En, kun je al raden waar dit vlees heel populair werd? Inderdaad, in de stad Hamburg in Duitsland. In Hamburg besloten ze het rauwe gehakt licht te bakken en noemde het een hamburger. Uiteindelijk hebben de Amerikanen de hamburger te danken aan de Duitse immigranten. Vanaf 1900 werd de hamburger in Amerika geserveerd in een broodje. Zo zie je maar, het is eigenlijk een wereldgerecht.

Hoe maak je een vegan burger?

Om deze burger vegan te maken heb je maar een paar ingrediënten nodig. Maar hoe geef je nu op een plantaardige manier een lekkere structuur aan een vegan burger? Wij doen dit door de Peas Maker Stukjes te gebruiken in dit recept. Eerst wellen we de Peas Maker Stukjes in gekookt water. Hierna hakken we het helemaal fijn. Of je kunt de stukjes ook helemaal fijnmalen in een keukenmachine. Net zo makkelijk. Doe alles weer in een kom. Vervolgens maken we het lekker op smaak met zoutappelazijnuienpoederknoflookpoederpaprikapoederahornsiroopzwarte peperedelgistvlokkentomatenpuree en havermout. We voegen hier nog wat water aan toe om het mengsel goed aan elkaar te laten plakken. Roer alles goed en stevig door elkaar. Met de bollen kant van een lepel plet je het mengsel goed tegen elkaar.

Tot slot vorm je met je handen vier burgers. Knijp alles goed samen tussen je handen om de burger te vormen. We bakken de vegan burgers in een pan met wat plantaardige olie en wat plantaardige boter aan beide kanten bruin.

Toppings en smaakmakers

Kruiden

Dit recept is de perfecte basis voor allerlei soorten vegan burgers. Je kunt de smaken makkelijk aanpassen door andere kruiden toe te voegen aan het mengsel. Denk bijvoorbeeld aan peterselie, oregano, ras el hanout of kerriekruiden.

Sauzen

Op een burger komt ook altijd een lekker sausje, toch? Wij hebben wat vegan mayonaise met sriracha saus gemengd en op de vegan burger gedaan. Geeft net weer wat extra pit. Maar je kunt natuurlijk ook lekker ketchup of currysaus gebruiken. Een andere lekker combinatie is bijvoorbeeld hummus en muhammaradip als smeersel te gebruiken voor op je vegan burger. Nou ja, je begrijpt het al, de combinaties zijn eindeloos.


Heb jij nog een lekker idee voor kruiden, toppings of sauzen? Laat het ons vooral weten in een reactie.

Glutenvrije optie

Wil je graag dat je vegan burger glutenvrij is en geen soja bevat dan wordt het nogal lastig om een lekkere vegan burger te vinden in de supermarkt. Ook zit er vaak veel toegevoegde vetten in. Tuurlijk is het fijn dat ze er zijn want het is mooi om te zien dat er steeds meer vegan producten in de schappen liggen. Daar worden we heel blij van.


Maar nu kun je ook heel makkelijk zelf een vegan burger maken waar geen toegevoegde vetten en soja in zitten. De Peas Maker Stukjes werken hier perfect voor want ze zijn glutenvrij en sojavrij. Wel hebben we wat havermout toegevoegd aan het mengsel voor de vegan burger maar dit kun je gewoon vervangen door bijvoorbeeld boekweitgrutten. We voegen dit toe voor de extra bite maar je kunt het zelfs overslaan en ook zonder havermout maken. Voeg eventueel wat arrowrootpoeder of rijstebloem toe om het mengsel nog beter aan elkaar te laten plakken.


Je kunt de burger ook zonder broodje eten maar we zagen dat je ook glutenvrije hamburgerbroodjes kunt kopen. We weten niet hoe deze smaken maar mocht je het proberen dan zijn we heel erg benieuwd. En andere glutenvrije tips die je met ons en andere kunt delen zijn altijd welkom.