Vegan bitterballen

Vegan bitterballen

Vegan bitterballen horen gewoon op een feestje, borrel of verjaardag. Deze typische Hollandse snack is dan ook iets wat we gewoon moesten testen. En, jeetje wat is dit lekker geworden. Deze vegan bitterballen zijn superknapperig van buiten, zacht en smeuïg van binnen, met een heerlijke structuur van de Peas Maker Stukjes. Echt waar, het lijkt gewoon alsof je Van Dobben bitterballen zit te eten.

En, goed nieuws, deze vegan bitterballen zijn ook nog eens helemaal sojavrij. Als je dit recept maakt zul je ervaren dat het ook helemaal niet moeilijk is om vegan bitterballen te zelf te maken. Ook kun je ze perfect bewaren in de vriezer dus maak eventueel het recept keer twee. Zo heb je altijd een heerlijk voorraadje in de vriezer liggen.

Vegan bitterballen

Wat zijn vegan bitterballen?

Een ‘gewone’ bitterbal is een kleine bal gevuld met vleesragout. De buitenkant is knapperig omdat dit uit een stevig paneerlaagje bestaat wat vervolgens knapperig wordt nadat de bitterballen gefrituurd worden.

Maar wat is dan een vegan bitterbal? Een vegan bitterbal is in tegenstelling tot de ‘gewone bitterbal’ helemaal plantaardig. Hier worden geen dierlijke producten gebruikt zoals vlees, melk en boter. De vulling van een vegan bitterbal is dan ook gemaakt van plantaardige ragout.

Waarom heet het bitterballen?

Zoals we misschien allemaal wel weten is een bitterbal niet bitter. De naam bitter in bitterbal is ontstaan omdat dit vroeger meestal werd gegeten met een bittertje: een glaasje sterke drank (zoals jenever). Deze snack kreeg je, in cafés geserveerd naast je sterke drank. Dit gaat al 100 jaar terug. Tegenwoordig is de bitterbal een populaire snack dat gewoon thuis bij de borrel wordt gegeten.

Borrelhapje

Zijn bitterballen eigenlijk wel in Nederland ontstaan?

Dat de bitterbal een typische Hollandse snack is, is een feit. Bijna elke horecagelegenheid heeft het wel op de kaart staan. De bitterbal behoort dan ook echt tot de Nederlandse cultuur. Maar betekent dit dan ook dat de bitterbal in Nederland is ontstaan? Als we in de geschiedenis van de bitterbal duiken dan heeft dit nog een verrassende wending.

Toen de Batavieren in Nederland leefden, dit was ergens rond 200 jaar voor Christus, aten zij meestal geroosterd vlees met brood en groenten. Als er restjes eten over was dan maakten de vrouwen er een stoof van met brood en water. Dit was immers weer voedzaam voor de jagers tijdens hun reizen.

Uit Spanje?!

De Spanjaarden kopieerde het recept weer van de Batavieren tijdens de Spaanse invasie. Maar zij maakte er hun eigen versie van door het overgebleven vlees te mengen met een beslag van meel en ei, wat vervolgens weer werd opgerold in oude broodkruimels, wat daarna weer werd gefrituurd. Dit lijkt het meest op de bitterbal zoals wij die nu kennen in Nederland. Dus, de conclusie is: de bitterbal is oorspronkelijk Spaans!

Vegan snack

Hoe maak je vegan bitterballen?

Zelf vegan bitterballen maken is helemaal niet moeilijk. Het vergt alleen wat tijd maar de stappen zijn heel makkelijk. Eerst maken we de vulling. We wellen de Peas Maker Stukjes in gekookt water waarna we het vervolgens zeven en in wat kleinere stukjes hakken.

Plantaardige ragout

Dan maken we een simpele roux door plantaardige boter te smelten in de pan om hier vervolgens bloem aan toe te voegen. Terwijl we blijven roeren in de pan met een garde voegen we langzaam de groentebouillon. Nu ontstaat er een smeuïge massa. Dan maken we het nog extra goed op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper. Vervolgens doen we de Peas Maker Stukjes erbij. Dit laten we afkoelen in een ondiepe kom. Daarna laten we het goed stijf worden in de koelkast.

Uiteindelijk draaien we ballen van de vegan ragout. Elke bal rollen we eerst door het paneermeel dan door het water, weer door het paneermeel, dan weer door het water en als laatste door de panko. Tot slot bakken we de vegan bitterballen in zonnebloemolie tot ze bruin worden en krokant. Dit duurt ongeveer 2-3 minuten.

Huisgemaakte snack
Bitterballen recept

Maak jij graag zelf vegan borrelhapjes? Probeer dan ook eens de vegan saté bladerdeeghapjes, vegan bapao, en Griekse filodeeghapje.

Bitterballen frituren, uit de oven of Airfryer?

Tegenwoordig hebben sommige grote supermarkten ook vegan bitterballen in hun assortiment. Hoe fijn is dat? Maar nu zagen wij ook vegan oven bitterballen. Deze moesten wij uiteraard proberen. Deze kun je afbakken zowel in de oven als in de Airfryer. Dit is natuurlijk superhandig maar om heel eerlijk te zijn, we hebben deze geproefd en waren hier, zacht uitgedrukt, niet écht enthousiast over. De smaak vonden wij niet lijken op een bitterbal. Heb jij deze al eens geproefd? Zo ja, laat ons weten in een reactie hieronder of jij ze in de smaak vond vallen?

Meer calorieën bij bitterballen uit de oven!

Ga je dit recept voor vegan bitterballen maken dan raden wij erg aan om de bitterballen gewoon te frituren. Wat ons betreft hoort zo een bitterbal te zijn. We hebben het uiteraard ook in de oven en de Airfryer getest maar dit was geen succes. Ohja, en mocht je denken dat bitterballen uit de oven gezonder zijn, laat je dan niet misleiden. Bitterballen die je kunt afbakken in de oven schijnen meer calorieën te bevatten dan bitterballen die je moet frituren. Dit komt omdat ovenbitterballen zo gemaakt worden dat je ze niet meer hoeft te frituren. Kortom, gewoon lekker frituren 😉

Vegan bitterballen

Zorg dat jouw vegan bitterballen niet openklappen tijdens het frituren!

•  Als je ballen gaat draaien van de vulling zorg dan dat ze zo glad mogelijk zijn aan de buitenkant. Dus, zorg ervoor dat er zo min mogelijk scheurtjes en uitstekende stukjes in zitten.

•  Zorg dat de temperatuur van de olie niet té heet is. Frituur je in een pan op het fornuis zorg dan dat de olie óók niet heter wordt tijdens het frituren. Een keukenthermometer is in beiden gevallen je beste vriend!

•  De vulling wordt té heet! De kans is groot dat je de vegan bitterballen dan te lang hebt laten frituren. Zorg dat je een timer zet. Dit doen wij ook, want voor je het weet, zijn de 2-3 minuten om.

•  Zelfgemaakte bitterballen zijn fragiel en dus ook sneller breekbaar. Zodra je de bitterballen in de olie laat zakken, schud ze dan voorzichtig los van elkaar. Zo gaan ze niet aan elkaar plakken en is de kans op openbreken kleiner.

Vegan bitterballen (sojavrij)

Aantal

24 stuks

Voorbereidingstijd

45 minuten

Totale tijd

45 minuten (+ 6 uur wachttijd)

Ingrediënten

Voor de vulling
40 g Peas Maker Stukjes
55 g plantaardige boter
60 g bloem
350 ml groenbouillon (350 ml water + 1 blokje groentebouillon)
¼ tl zout (of naar smaak)
Flinke snuf versgemalen zwarte peper, naar smaak

Verder heb je nodig
Paneermeel
Panko
750 ml – 1 liter zonnebloemolie, om in te frituren

Eet lekker met: Mosterd. Meng eventueel wat vegan mayonaise en grove mosterd door elkaar. Dit vinden wij zo’n lekker combinatie.

Methode

  1. Doe de Peas Maker Stukjes in een kom. Giet hier gekookt water op en laat wellen voor minstens 5 minuten. Zeef de stukjes en hak ze in wat kleinere stukken. Leg voor nu opzij.
  2. Smelt de plantaardige boter, in een pan, op middelhoog vuur. Voeg nu de bloem toe en bak voor ongeveer 2 minuten terwijl je blijft roeren met een garde. Dan kan de groentebouillon erbij samen met het zout en versgemalen zwarte peper. Roer alles goed met de garde tot je een smeuïge massa hebt. Voeg nu de fijngehakte Peas Maker Stukjes toe aan het mengsel. Roer nog eens goed door elkaar en leg in een kom of bakje. Laat volledig afkoelen op kamertemperatuur en leg het dan afgedekt in de koelkast voor minstens 6 uur. (Laat minsten 6 uur stijf worden in de koelkast). Lees in de tekst hierboven wat handige tips zodat jouw vegan bitterballen niet openklappen tijdens het frituren.
  3. Haal de vulling uit de koelkast. Draai van de vulling 24 ballen van ongeveer 20 tot 22 gram per bal. Als het mengsel te veel blijft kleven aan je handen maak je handen dan tussendoor wat nat met water.
  4. Leg nu 1 kommetje met water, 1 bord met paneermeel en 1 bord met panko klaar. Rol elke bal eerst door het paneermeel, dan door het water, weer door het paneermeel, dan weer door het water en als laatste door de panko. (Samengevat: paneermeel – water – paneermeel – water – panko.)
  5. Doe de zonnebloemolie in een diepe pan. Zet het vuur hoog. Je kunt makkelijk testen of de zonnebloemolie heet genoeg is door er een pankokruimel in te gooien. Als deze bruin begint te worden dan weet je dat de olie heet genoeg is. Frituur de vegan bitterballen in de pan. Doe dit in porties van 4-5 bitterballen, afhankelijk van de grootte van je pan. Bak de vegan bitterballen in 2-3 minuten bruin. Serveer direct.

Tip:
• Begin met stap 1 eventueel een dag eerder voordat je de vegan bitterballen wilt gaan serveren.
• Je kunt de bitterballen ook invriezen na stap 4.

Gratis e-book?

Heb je deze nog niet? Klik dan hier voor het e-book ‘Even geen vlees’.

Bekijk in de video hoe wij het recept maken

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @peasmaker.nl op Instagram of Facebook en hashtag het met #peasmaker zodat we al het lekkers kunnen zien. Vinden we superleuk!

Als je dit recept lekker vindt ….

Hoe vind jij dit recept?

Klik op de sterren om dit recept te beoordelen

Gemiddeld resultaat 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen beoordelingen. Laat als eerste een beoordeling achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu