Meteen naar de content

Vegan bapao

Deze vegan bapao smaakt echt net zo lekker als de klassieker. Ben jij ook zo dol op bapao’s maar wil je graag eens zelf bapao’s maken zonder vlees? Dan hebben wij goed nieuws want wij delen graag met jou een klassiek recept maar dan in een vegan jasje! Ja, je leest het goed, deze vegan bapao broodjes zijn helemaal plantaardig en óh zo lekker! 


Naast het recept laten we je in onze video, stap voor stap zien, hoe je dit gemakkelijk kunt maken. Omdat wij de bapao’s kennen vanuit de Molukse keuken was het ons doel om dit zo goed mogelijk na te streven en we kunnen zeggen dat dit goed gelukt is. Wij gebruiken in dit recept de Peas Maker Stukjes wat geweldig werkt om de structuur van vlees na te bootsen. Kans is trouwens groot dat je de meest ingrediënten al in je voorraadkast hebt liggen. Hoe fijn is dat!

Vegan bapao

Aantal

11 stuks

Voorbereidingstijd

45 minuten

Totale tijd

2 uur

Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 175 ml water, lauwwarm
  • 1 tl instant droge gist
  • 3 el suiker
  • 2 el plantaardige olie
  • 325 g bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • ¼ tl zout

Voor de vulling

  • 1 (70 g) kleine witte ui
  • 1 klein teentje knoflook
  • 1 tl plantaardige olie
  • 300 ml water
  • 1 el sojasaus
  • 2 el ketjap manis
  • 60 g Peas Maker Stukjes
  • ¼ tl zout
  • Versgemalen zwarte peper, naar smaak

Zo maak je het


1.

Voor het deeg: doe het water, de gist, suiker, plantaardige olie, bloem, bakpoeder en zout in een kom. Mix met een handmixer (met kneedhaak) ca. 5 minuten tot er een soepel deeg ontstaat. Vorm met je handen een bal en leg het deeg terug in de kom en dek af met een theedoek. Laat op een tochtvrije en warme plek 1,5 uur rijzen of tot het deeg een keer zo groot is geworden.

2.

Knip 11 vierkante stukjes uit het bakpapier en leg voorlopig opzij.

3.

Voor de vulling: pel de witte ui en snij in fijne kleine blokjes. Verhit de plantaardige olie in de pan en voeg de ui toe en bak op middelhoog vuur. Pel de knoflook, hak fijn en voeg toe aan de pan. Bak 1-2 minuten mee.

4.

Voeg vervolgens het water, de sojasaus, ketjap manis, en de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking) toe aan de pan. Breng alles aan de kook. Zet het vuur laag en laat pruttelen terwijl je af en toe blijft roeren. Zodra al het vocht is opgenomen in de Peas Maker Stukjes kun je de pan van het vuur afhalen. Duw nu met je houten lepel in de stukjes om ze wat te verkleinen. Maak op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper. Doe alles in een kom en leg voorlopig opzij. (Weeg het gewicht van de vulling en deel het door 11. Zo weet je precies hoeveel vulling je kunt gebruiken per deegbal.)

5.

Haal het deeg uit de kom (dit gaat het makkelijkst met een siliconen spatel) en verdeel het deeg in 11 stukjes van ongeveer 50 gram per stuk. Maak van elk stukje deeg een balletje en druk wat plat met je hand en leg op het uitgeknipte bakpapier. Dek alles af met een vochtige theedoek, zo droogt het deeg niet uit.

6.

Pak een balletje deeg (begin bij het balletje dat je als eerste hebt gevormd, deze ligt namelijk al het langst te rijzen) en trek zachtjes aan het uiteinde van het deeg zodat er een groter rondje ontstaat. De binnenkant blijft hierdoor wat dikker en de buitenkant wat dunner. Leg het rondje deeg in je hand en leg 1 tot 2 eetlepels vulling in het midden. Druk wat aan met de lepel terwijl je met je hand een kommetje vormt. Vouw nu de buitenkant van het deeg naar elkaar toe in het midden en druk stevig tegen elkaar aan. Zorg dat je het deeg goed tegen elkaar aanduwt zodat er geen vulling kan ontsnappen tijdens het stomen. Leg nu de samengeknepen onderkant op je hand en vorm zachtjes met twee handen tot een mooie ronde bal (bekijk in de video hieronder voor de techniek). Leg elke bal op een stukje uitgeknipte bakpapier. Leg op een dienblad en dek af met een vochtige theedoek. Laat 20 minuten rusten op een warme plek.

7.

Stoom de vegan bapao’s in 8 tot 10 minuten gaar in een stoompan.

Tip: Laat altijd het bakpapier onder de bapao’s zitten. Zo blijft het niet aan iets anders kleven. En dit werkt ook handig als je de bapao’s later bijvoorbeeld weer in de magnetron gaat opwarmen.

Waar komt bapao oorspronkelijk vandaan?

De bapao is een heerlijk gevuld broodje die je warm eet. Oorspronkelijk komt de bapao uit China. Hier worden de broodjes baozi genoemd wat broodje betekent in het Chinees. Uiteindelijk is de bapao via Indonesië in Nederland terecht gekomen. Tegenwoordig maken heel veel Aziatische keukens deze gevulde broodjes. Ieder broodje heeft weer zijn eigen smaak en vulling.

Wat voor vullingen worden er gebruikt?

Je kunt natuurlijk eindeloos variaties bedenken waar je de gestoomde broodjes mee kunt vullen. In Nederland zie je meestal hartige vullingen, gemaakt met vlees of groenten. Maar op de Molukken hebben ze zelfs bapao broodjes gevuld met een zoete kokosvulling. En in Taiwan zijn ze gevuld met een zoete zwarte sesampasta.


We delen ook een recept voor vegan rendang met de Peas Maker Stukjes. Dit zou je ook heel lekker kunnen gebruiken als vulling voor in de vegan bapao.

Hoe maak je vegan bapao?

Met watergistsuikerplantaardige oliebloembakpoeder en zout maken wij het deeg voor de vegan bapao. Dit moet even lekker rijzen zodat het deeg zeker een keer zo groot wordt. Ondertussen maken wij dan alvast de vulling zodat deze daarna goed kan afkoelen.


Voor de vulling bakken we ui en knoflook in de pan waar we watersojasausketjap manis en droge Peas Maker Stukjes aan toe voegen. Dit laten we helemaal inkoken tot alle smaken goed in de Peas Maker Stukjes zijn getrokken en het meeste vocht is verdampt. Maak dan nog eventueel op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper. Vervolgens maken we de stukjes wat kleiner door er met een houten lepel in te duwen.

Deze vulling gaat vervolgens in de deegballetjes en dan worden ze gestoomd. Het recept is zeker niet moeilijk om te maken maar om het recept te maken heb je wat geduld nodig aangezien je het deeg twee keer moet laten rijzen. Maar laat je dat niet weerhouden, want in die tussentijd kun je natuurlijk prima wat anders doen.

Wanneer eet je bapao?

Wij zien bijna geen reden wanneer je vegan bapao niet zou moeten eten. Maar bapao’s worden meestal gegeten tijdens speciale gelegenheden, van feesten tot begrafenissen. Je eet het als een heerlijke warme snack.


We hebben gehoord dat je tegenwoordig vegan bapao’s ook in de grote supermarkten kunt kopen. Maar om heel eerlijk te zijn hebben wij dit nog niet geproefd. Wij vinden het leuk om het zelf te maken en we weten dat ze zelfgemaakt, in ieder geval, waanzinnig lekker zijn. Het brood is dan superlicht en luchtig zoals het hoort bij een bapao. En zelf maken is uiteindelijk ook nog eens veel goedkoper.

Sausje erbij?

Hou je van pittig? Smeer dan lekker wat sambal of sriracha saus over de bapao’s. Maar hou je meer van zoet en een beetje pittig? Dip dan lekker in de zoete chilisaus.


Omdat we de vulling al superlekker vinden eten we het eigenlijk nooit met een sausje. Maar sinds we de Crispy Chilli in Oil hebben ontdekt willen we dit nog wel eens smeren op de vegan bapao. Echt, zó lekker! Deze Crispy Chilli in Oil is van Lao Gan Ma en wordt online verkocht en vele toko’s verkopen het ook. Dus mocht je een toko bij jou in de buurt hebben dan is dit echt een aanrader. En, deze is natuurlijk ook helemaal vegan!

Hoe bewaar je de vegan bapao’s?

Deze vegan bapao’s kun je, nadat ze zijn gestoomd en helemaal afgekoeld, prima afgedekt in de koelkast bewaren voor 3 tot 4 dagen. Wil je ze eten nadat ze uit de koelkast komen? Dan kun je ze het beste per bapao in ca. 1 minuut opwarmen in de magnetron. Voel even na 1 minuut of de bapao al warm en zacht is. Elke magnetron is weer anders in sterkte.

Ook kun je de vegan bapao’s invriezen. Zo kun je ze zelfs 3 maanden bewaren. Voor gebruik, stoom de bevroren bapao’s in de stoompan voor ongeveer 13 minuten.